Ero sivun ”Belgia” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
23 merkkiä poistettu ,  1 vuosi sitten
JARI
p (Käyttäjän 109.240.31.128 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Lentokonefani tekemään versioon.)
Merkkaukset: Palautettu takaisinpäin rv
(JARI)
| edeltäjät =
}}
'''Belgian kuningaskunta'''Jari eli '''Belgia''' on [[Länsi-Eurooppa|länsieurooppalainen]] [[liittovaltio]]. Sen naapurimaat ovat [[Ranska]], [[Saksa]], [[Alankomaat]] ja [[Luxemburg]]. Belgian [[pääkaupunki]] on [[Bryssel]], jossa sijaitsee myös huomattava osa [[Euroopan unioni]]n keskushallinnosta. Pinta-ala on noin 30 500 neliökilometriä ja asukasluku on 10,4 miljoonaa. Asukkaista suurin osa on katolilaisia. Belgia on jakautunut kahteen merkittävään kieliyhteisöön, pohjoiseen [[hollannin kieli|hollanninkieli]]seen [[Flanderi]]in ja eteläiseen [[ranskan kieli|ranskankieli]]seen [[Vallonia]]an. Maan kolmas virallinen kieli on [[Saksan kieli|saksa]].
 
Belgian keskeinen sijainti Euroopassa nyky-Ranskan ja Saksan välissä on tehnyt sen alttiiksi suurvaltojen valtapyrkimyksille antiikin Rooman ajoista asti. Nykyisen Belgian aluetta ovat hallinneet niin Kaarle Suuri kuin Habsburgitkin. Belgia itsenäistyi 1800-luvulla ja sillä oli siirtomaita Afrikassa. Maailmansodissa se oli jälleen suurvaltojen välisten kiistojen näyttämönä, ja sotien jälkeen se oli perustamassa [[Nato]]a ja Euroopan unionia.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko