Supreme Headquarters Allied Powers Europe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) on Nato-joukkojen Euroopan komentokeskus. Se sijaitsee Casteaussa Belgiassa. Vuodesta 1951 SHAPE oli Euroopan operatiivisten joukkojen päämaja (Allied Command Europe, ACE), mutta vuodesta 2003 SHAPE on Allied Command Operations (ACO):n päämaja ohjaamalla kaikkia liittoutuneiden toimintaa maailmanlaajuisesti.

SHAPE on säilyttänyt Eurooppaan viittaavan nimensä oikeudellisista syistä, vaikka maantieteellisesti sen toimintaa laajennettiin vuonna 2003. Tuolloin Naton komento Lissabonissa ja historiallisesti osa Atlantin herruutta siirrettiin ACO:lle. ACO:n komentava upseeri on myös säilyttänyt tittelinsä "Supreme Allied Commander Europe" (SACEUR), ja on aina Yhdysvaltojen neljän tähden kenraali tai upseeri joka toimii myös Yhdysvaltain Euroopan komentajana.

SHAPEn päämaja sijaitsi aikaisemmin Ranskassa, mutta Ranskan de Gaulle ei pitänyt Yhdysvaltojen liiallisesta sekaantumisesta Euroopan politiikkaan ja karkotti Naton koko organisaation salaisine agentteineen Ranskan maaperältä ja Pentagonin ja Valkoisen talon harmiksi Naton Euroopan päämaja oli siirrettävä Belgiaan. Uusi päämaja rakennettiin Brysseliin, Monsiin ja Casteauhun, missä ne sijaitsevat yhä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Daniele Ganser: Naton salaiset armeijat: Like 2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]