Tournain katedraali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tournain katedraali
Notre-Dame de Tournai
Onze-Lieve-Vrouw van Doornik
Tournai JPG000b.jpg
Sijainti Tournai, Belgia
Koordinaatit 50°36′24″N, 3°23′20″E
Kirkkokunta roomalaiskatolinen
Tyylisuunta Romaaninen tyyli
Gotiikka
Barokki
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Ilmakuva katedraalista ja sen ympäristöstä

Tournain Notre-Damen katedraali on Belgian merkittävimpiä arkkitehtonisia monumentteja. Paikallisesta siniharmaasta kivestä tehty kirkkorakennus on Scheldejoen eteläisellä törmällä Tournain kaupungissa. Katedraalin rakentaminen aloitettiin 1100-luvulla ja rakennus yhdistää kolmen eri aikakauden tyyliä: päälaiva edustaa raskasta ja karua romaanista arkkitehtuuria, poikkilaiva siirtymävaiheen aikakautta ja kuori goottilaista tyyliä. Poikkilaiva on rakennuksen ominaisin piirre viisine kellotorneineen ja puoliympyrän muotoisine päineen.

Päälaivan rakentaminen aloitettiin 1100-luvun ensimmäisellä kolmanneksella. Gotiikkaa enteillen siinä on parvi toisessa kerroksessa arkadin ja triforion välissä. Klerestorion (keskilaivan yläosa) pilasterit pyöreäkaaristen ikkunoiden välissä kannattelevat 1700-luvun holvausta, joka tehtiin korvaamaan alkuperäinen puinen sisäkatto.

1100-luvun keskivaiheilla rakennetun poikkilaivan siipien puoliympyrän muotoiset päät on ominaisuus, joka on lainattu tietyiltä Reininmaan kirkoilta, ja joka myös siirtyi eteenpäin Koillis-Ranskan Noyon’n ja Soissons’n katedraaliin. Poikkilaivaa reunustavat keskustornit kohoavat 83 metrin korkeuteen.

Piispa Gautier de Marvis puratti alkuperäisen romaanisen kuorin ja korvasi sen uudella gotiikkatyyliin tehdyllä kuorilla, joka sai inspiraationsa muun muassa Amiens’n katedraalista. Uutta kuoria tehtiin vuodesta 1242 vuoteen 1255. Koko katedraali piti uudelleenrakentaa samalla tyylillä, mutta nämä suunnitelmat eivät ikinä edenneet. Kuori on paikalla, jossa aiemmin oli roomalainen temppeli, joka kuitenkin tuhottiin melko pian valmistumisensa jälkeen. Sekä kirkon kuori että sitä ympäröivät kappelit on koristeltu eri aikojen veistoksilla ja maalauksilla. Katedraalin taidekokoelmiin kuuluukin lukuisia merkittäviä taidetoksia, kuten myös erilaisia esineitä pyhäinjäännösten säilyttämiseksi.

Pääsisäänkäynti julkisivulla on rakennettu 1300-luvulla ja koristeltu patsailla eri aikakausilta. Siinä olevat profeettojen patsaat tekivät alueen kivenhakkaajat 1300-luvulla. Kahden oven väliin on sijoitettu kirkon suojelijan Neitsyt Marian patsas.

Ainoat myöhemmät lisäykset olivat läntinen eteinen ja suuri goottinen kappeli, joka rakennettiin yhden sivulaivan viereen niin, että alkuperäiset seinät ja ikkunat hävisivät prosessissa.

Katedraali liitettiin vuonna 2000 Unescon maailmanperintöluetteloon.[1]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Notre-Dame Cathedral in Tournai Unesco. Viitattu 16.5.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]