Victor Horta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Victor Horta.

Victor Horta (6. tammikuuta 1861 Gent, Belgia8. syyskuuta 1947 Bryssel, Belgia[1]) oli belgialainen arkkitehti. Häntä pidetään yhtenä merkittävimmistä eurooppalaisista jugend-tyylin arkkitehdeista. Joissakin lähteissä annetaan Hortan suunnittelemalle Hôtel Tasselille Brysselissä asema ensimmäisenä jugend-tyylisenä rakennuksena.

Horta sai ensimmäisen kosketuksensa arkkitehtuuriin, kun hän auttoi setäänsä 12-vuotiaana rakennustyömaalla. Horta opiskeli Gentissä, mutta muutti Pariisin Montmartreen tullakseen sisustussuunnittelijaksi. Pariisissa Hortaa innostivat nousevat impressionisti- ja pointillistitaiteilijat ja mahdollisuus työskennellä teräksen ja lasin kanssa.

Horta palasi Belgiaan, kun hänen isänsä kuoli vuonna 1880. Hän muutti Brysseliin opiskellakseen kuvataiteita. Horta meni myös naimisiin ja sai kaksi lasta.

Brysselissä Horta ystävystyi arkkitehti Paul Hankarin kanssa, joka myös omaksui jugend-tyylin. Horta menestyi opinnoissaan ja hänen professorinsa Alphonse Balat, joka oli kuningas Leopold II:n hoviarkkitehti, otti hänet avustajakseen. He suunnittelivat yhdessä Laekanin kuninkaalliset kasvihuoneet, jonka rakentamiseen Horta käytti ensimmäistä kertaa terästä ja lasia.

Vuonna 1885 Horta työskenteli jo omillaan ja suunnitteli kolme rakennusta, jotka rakennettiin samana vuonna. Tämän jälkeen hän kuitenkin päätti vältellä rikkaiden asiakkaiden asuinrakennuksien suunnittelua ja omistautui julkisiin töihin. Hän omaksui sosialistisia aatteita ja halusi talojen olevan kansan käytössä. Tähän vaiheeseen liittyy työväentalon Maison du Peuple rakentaminen sosialistipuolueelle Brysseliin. Tuona aikana Horta liittyi myös vapaamuurareihin. Tämä takasi vakituisen asiakaskunnan, ja hän palasi yksityistalojen suunnitteluun 1893. Taidekoulu Académie des Beaux-Artsin johtajana hän toimi vuosina 1926–1931. Hän käytti talojensa rakenteissa uudenlaisia muotoja ja materiaaleja, esimerkiksi rautaa. Hänen näkemyksensä mukaan asuintalon suunnittelussa tuli ottaa huomioon sosiaaliset tekijät ja siten pohjapiirros tuli tehdä vapaaseen muotoon.[2]

Useita Hortan rakennuksia tuhottiin jugendin menetettyä suosiotaan. Näistä merkittävin oli Maison du Peuple, joka purettiin 1965. Neljä hänen yksityistaloistaan (hôtel) on listattu UNESCOn maailmanperintöluetteloon:

  1. Victor, Baron Horta Encyclopedia Britannica. 2.1.2022. Viitattu 5.1.2022. (englanniksi)
  2. Otavan Suuri Ensyklopedia, Hakemisto-osa 1, s. 8555.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]