Meuse

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Ranskan departementtia. Meuse on myös Maasjoen ranskankielinen nimi.
Meuse (55)
vaakuna
Sijainti
Hallinto
Alue Lorraine
Prefektuuri Bar-le-Duc
Aliprefektuuri(t) Commercy, Verdun
Arrondissementit 3
Kantonit 31
Kunnat 500
Yleisneuvoston
puheenjohtaja
Christian Namy
Prefekti Michel Lafon
Tilastotiedot
Pinta-ala 6 211 km²
Väkiluku (sijalla 88.)
 - 2011 193 557
 - Väestötiheys 31 as./km²

Meuse on departementti Lorrainen alueella koillisessa Ranskassa. Meuse on saanut nimensä sen läpi virtaavasta Maasjoesta (ransk. Meuse). Meuse oli yksi 83 departementista, jotka syntyivät Ranskan vallankumouksen yhteydessä 4. maaliskuuta 1790. Se muodostettiin Barrois’n provinssista sekä Toulin, Metzin ja Verdunin hiippakunnista. Departementin rajat ovat säilyneet lähes muuttumattomina siitä lähtien.

Meusen departementin pääkaupunki on Bar-le-Duc, mutta sen kuuluisin kaupunki lienee Verdun, jossa käytiin verisiä taisteluita ensimmäisen maailmansodan aikana. Seutu on harvaan asuttua ja maatalousvaltaista. Vuonna 2006 departementin asukasluku oli 193 701 ja väestötiheys vain 31,2 asukasta neliökilometrillä[1]. Vähäväkisyyteen ovat vaikuttaneet sekä maaltamuutto että ensimmäinen maailmansota, jonka jäljiltä monia tuhoutuneita kyliä ja kokonaisia kuntia on jätetty rakentamatta uudelleen. Kuudessa kunnassa (Beaumont-en-Verdunois, Bezonvaux, Cumières-le-Mort-Homme, Fleury-devant-Douaumont, Haumont-près-Samogneux ja Louvemont-Côte-du-Poivre) ei ole yhtään asukasta (2006 väestönlaskenta), mutta hallinnollisesti ne ovat edelleen olemassa ja niitä johtavat kolmihenkiset neuvostot.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 16. heinäkuuta 2009. (ranskaksi)