Pyrénées-Orientales

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pyrénées-Orientales (66)
Aragon Arms.svg
vaakuna
Sijainti
Pyrénées-Orientales-Position.svg
Hallinto
Alue Languedoc-Roussillon
Prefektuuri Perpignan
Aliprefektuuri(t) Céret, Prades
Arrondissementit 3
Kantonit 31
Kunnat 226
Yleisneuvoston
puheenjohtaja
Christian Bourquin (PS)
Prefekti Hugues Bousiges
Tilastotiedot
Pinta-ala 4 116 km²
Väkiluku (sijalla 57.)
 - 2011 452 530
 - Väestötiheys 110 as./km²

Pyrénées-Orientales (kat. Pirineus Orientals, oksitaaniksi Pirenèus Orientals) on Ranskan departementti numero 66, joka on saanut nimensä Pyreneiden vuoriston mukaan. Departementti sijaitsee Etelä-Ranskassa Languedoc-Roussillonin hallintoalueella Espanjan rajalla. Departementti on pinta-alaltaan 4 116 neliökilometriä ja siellä on 432 116[1] asukasta (2006). Pyrénées-Orientalesin pääkaupunki on Perpignan. Pyrénées-Orientales on jaettu edelleen kolmeen arrondissementtiin, 31 kantoniin ja 226 kuntaan.

Aiemmin Kataloniaan kuulunut Pyrénées-Orientalesin nykyisin muodostama alue on osa Ranskaa vuodesta 1659, jolloin solmittiin Pyreneiden rauha Ranskan ja Espanjan välillä. Pyrénées-Orientalesin departementti syntyi Ranskan vallankumouksen yhteydessä 4. maaliskuuta 1790. Pyrénées-Orientales muodostettiin Roussillonin provinssista ja pienestä osaa Languedocin provinssia. Katalonialaiset nationalistit nimittävät aluetta yhä nimellä Catalunya Nord, Pohjois-Katalonia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 20. heinäkuuta 2009. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]