Hautes-Pyrénées

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hautes-Pyrénées (65)
Blason département fr Hautes-Pyrénées.svg
vaakuna
Sijainti
Hautes-Pyrénées-Position.svg
Hallinto
Alue Midi-Pyrénées
Prefektuuri Tarbes
Aliprefektuuri(t) Argelès-Gazost, Bagnères-de-Bigorre
Arrondissementit 3
Kantonit 34
Kunnat 474
Yleisneuvoston
puheenjohtaja
François Fortassin (PRG)
Prefekti Emmanuel Berthier
Tilastotiedot
Pinta-ala 4 464 km²
Väkiluku (sijalla 84.)
 - 2011 229 228
 - Väestötiheys 51 as./km²

Hautes-Pyrénées (oksitaaniksi Nauts Pirenèus / Hauts Pirenèus) on Ranskan departementti numero 65 ja se sijaitsee Pyreneitten vuoriston pohjoispuolella Ranskan lounaisosassa. Hautes-Pyrénées on yksi Midi-Pyrénées'n provinssin departementeista.

Departementin hallintopaikka on Tarbes, paikallishallintokaupunkeja ovat Argelès-Gazost ja Bagnères-de-Bigorre. Vuonna 2006 Hautes-Pyrénées'ssa asui 227 732 asukasta ja väestötiheys oli 51,0 asukasta neliökilometrillä[1]. Pinta-alaa departementilla on 4 464 neliökilometriä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Departementti oli muinoin osa Bigorrea, aikanaan itsenäistä kreivikuntaa, mutta myöhemmin osa Gascognen provinssia. Suurin osa alueesta päätyi englantilaisten haltuun Ranskan ja Englannin solmittua Brétignyn sopimuksen vuonna 1360.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maisema Hautes-Pyrénées'n departementissa on vuoristoista ja maanviljelysvaltaista, jossa on kyliä, maatiloja, peltoja, ylängöillä sijaitsevia laitumia sekä tuulisia vuoristoteitä. Ranskan ja Espanjan välisellä rajalla on vuori nimeltä Monte Perdido (ransk. Mont Perdu). Vuoren korkein huippu on tosin Espanjan puolella.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 20. heinäkuuta 2009. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]