Nord (departementti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nord (59)
vaakuna
Sijainti
Hallinto
Alue Hauts-de-France
Prefektuuri Lille
Aliprefektuuri(t) Avesnes-sur-Helpe, Cambrai, Douai, Dunkerque, Valenciennes
Arrondissementit 6
Kantonit 79
Kunnat 652
Yleisneuvoston
puheenjohtaja
Bernard Derosier (PS)
Prefekti Daniel Canepa
Tilastotiedot
Pinta-ala 5 743 km²
Väkiluku (sijalla 1.)
 - 2011 2 579 208
 - Väestötiheys 449 as./km²

Nord on Ranskan departementti numero 59. Se sijaitsee Pohjois-Ranskassa Belgian rajalla Hauts-de-Francen suuralueella. Departementti on pinta-alaltaan 5 740 neliökilometriä ja asukasluvultaan Ranskan väkirikkain 2 565 258 asukkaallaan[1] (vuonna 2006). Nordin pääkaupunki on Lille. Nord on jaettu edelleen kuuteen arrondissementtiin, 79 kantoniin ja 652 kuntaan. Ennen vuotta 2016 departementti kuului Nord-Pas-de-Calais'n hallintoalueeseen.

Nord oli yksi 83 departementista, jotka syntyivät Ranskan vallankumouksen yhteydessä 4. maaliskuuta 1790. Alueella puhutaan ranskan paikallismurretta, jota kutsutaan nimellä ch'ti tai chtimi (picardin paikallismurre), ja erityisesti sen pohjoisosassa flaamia. Alueen elämästä ja siihen liittyvistä muiden ranskalaisten ennakkokäsityksistä on tehty tunnettu ranskalainen komedia Bienvenue chez les Ch'tis (2008), joka sijoittuu Berguesin kaupunkiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1600-luvulle saakka Nord-Pas-de-Calais'n historia oli suurelta osin samanlaista Belgian historian kanssa (belgialaiset olivat antiikin aikana suuri joukko kelttiläisiä kansoja pohjoisesta Gallia), maa, joka "toimii lähes tuhat vuotta taistelukenttänä koko Euroopalle".

Nord-Pas-de-Calais'n alue on ollut kiistanalainen Gallian sodan jälkeen; Barbaarien hyökkäysten aikaan Saalilaiset frankit asettuivat sinne, ja se oli Merovingit-dynastian kehto.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 16. heinäkuuta 2009. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]