Haut-Rhin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haut-Rhin (68)
vaakuna
Sijainti
Hallinto
Alue Alsace
Prefektuuri Colmar
Aliprefektuuri(t) Altkirch, Mulhouse, Thann
Arrondissementit 4
Kantonit 31
Kunnat 337
Yleisneuvoston
puheenjohtaja
Charles Buttner (UMP)
Prefekti Michel Fuzeau
Tilastotiedot
Pinta-ala 3 525 km²
Väkiluku (sijalla 29.)
 - 2011 753 056
 - Väestötiheys 214 as./km²

Haut-Rhin oli Ranskan departementti numero 68. Se sijaitsi maan itärajalla, Alsacen hallintoalueella, Saksan ja Sveitsin rajalla, Reinjoen varrella. Departementin nimi merkitseekin Ylä-Reiniä.

Departementin pinta-ala oli 3 525 neliökilometriä, ja vuonna 2011 siellä oli 753 056[1] asukasta.[2] Departementti oli jaettu kuuteen arrondissementtiin, 31 kantoniin ja 377 kuntaan. Pääkaupunki oli Colmar.

Haut-Rhin ja Bas-Rhin yhdistyivät 1. tammikuuta 2021 Collectivité européenne d’Alsace -nimiseksi alueeksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haut-Rhin on yksi Ranskan vallankumouksen ajoilta periytyvistä 83 departementista. Se muodostettiin vuonna 1790 Alsacen provinssin eteläosasta. Vuonna 1871 departementti liitettiin Saksan keisarikuntaan osana Elsass-Lothringenia nimellä Bezirk Oberelsaß. Tällöin siitä myös erotettiin Ranskalle jäänyt Belfortin alue, josta myöhemmin muodostettiin erillinen Territoire de Belfort -niminen departementti. Ensimmäisen maailmansodan päättymisestä lähtien departementti on jälleen kuulunut Ranskalle lukuun ottamatta toisen maailmansodan saksalaismiehitystä.

1. tammikuuta 2015 lakkautettiin kaksi arrondissementtia Haut-Rhinin departementissa; Guebwiller ja Ribeauvillé. Ne liitettiin Thannin ja Colmarin arrondissementteihin, jolloin muodostettiin uudet arrondissementit Thann-Guebwiller ja Colmar-Ribeauvillé. [3]

Elinkeinoelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haut-Rhin on yksi Ranskan rikkaimmista departementeista. Peugeot'n tehtaat sijaitsevat Mulhousessa. Alueella on vähemmän työttömyyttä kuin muualla Ranskassa. Monet departementin asukkaat käyvät myös Sveitsin puolella töissä.

Haut-Rhinin matkailun vetonaulana on talviurheilu, erityisesti laskettelu (11 keskusta) ja murtomaahiihto. Departementin matkailukohteita ovat myös Mulhousen eläintarha ja automuseo. Haut-Rhin on myös tunnettua viinialuetta. Departementista on kolme kylää päässyt Ranskan kauneimpien kylien järjestön Les Plus Beaux Villages de France jäseniksi: Eguisheim, Hunawihr ja Riquewihr[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 68-Haut-Rhin insee.fr. National Institute for Statistics and Economic Studies. Viitattu 8.12.2014. (ranskaksi)
  2. Le Département en chiffres cg68.fr. (ranskaksi)
  3. Décret n° 2014-1720 du 29 décembre 2014 portant suppression des arrondissements de Guebwiller et de Ribeauvillé (département du Haut-Rhin) www.legifrance.gouv.fr. Viitattu 16.7.2019. (ranskaksi)
  4. List of The Most Beautiful Villages of France (Arkistoitu – Internet Archive), The Most Beautiful Villages of France. Viitattu 6.7.2017.
Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.