Haut-Rhin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Haut-Rhin (68)
Blason département fr Haut-Rhin.svg
vaakuna
Sijainti
Haut-Rhin-Position.svg
Hallinto
Alue Alsace
Prefektuuri Colmar
Aliprefektuuri(t) Altkirch, Guebwiller, Mulhouse, Ribeauvillé, Thann
Arrondissementit 6
Kantonit 31
Kunnat 337
Yleisneuvoston
puheenjohtaja
Charles Buttner (UMP)
Prefekti Michel Fuzeau
Tilastotiedot
Pinta-ala 3 525 km²
Väkiluku (sijalla 29.)
 - 2011 753 056
 - Väestötiheys 214 as./km²

Haut-Rhin on Ranskan departementti numero 68. Se sijaitsee maan itärajalla, Alsacen hallintoalueella, Saksan ja Sveitsin rajalla, Reinjoen varrella. Departementin nimi merkitseekin Ylä-Reiniä.

Departementin pinta-ala on 3 525 neliökilometriä, ja vuonna 2011 siellä oli 753 056[1] asukasta.[2] Departementti on jaettu kuuteen arrondissementtiin, 31 kantoniin ja 377 kuntaan. Pääkaupunki on Colmar.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haut-Rhin on yksi Ranskan vallankumouksen ajoilta periytyvistä 83 departementista. Se muodostettiin vuonna 1790 Alsacen provinssin eteläosasta. Vuonna 1871 departementti liitettiin Saksan keisarikuntaan osana Elsass-Lothringenia nimellä Bezirk Oberelsaß. Tällöin siitä myös erotettiin Ranskalle jäänyt Belfortin alue, josta myöhemmin muodostettiin erillinen Territoire de Belfort -niminen departementti. Ensimmäisen maailmansodan päättymisestä lähtien departementti on jälleen kuulunut Ranskalle lukuun ottamatta toisen maailmansodan saksalaismiehitystä.

Elinkeinoelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haut-Rhin on yksi Ranskan rikkaimmista departementeista. Peugeot'n tehtaat sijaitsevat Mulhousessa. Alueella on vähemmän työttömyyttä kuin muualla Ranskassa. Monet departementin asukkaat käyvät myös Sveitsin puolella töissä.

Haut-Rhinin matkailun vetonaulana on talviurheilu, erityisesti laskettelu (11 keskusta) ja murtomaahiihto. Departementin matkailukohteita ovat myös Mulhousen eläintarha ja automuseo. Haut-Rhin on myös tunnettua viinialuetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 68-Haut-Rhin insee.fr. National Institute for Statistics and Economic Studies. Viitattu 8.12.2014. (ranskaksi)
  2. Le Département en chiffres (ranskaksi)
Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.