Lourdes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Lourdesin kaupunkia Ranskassa. Muista merkityksistä katso Lourdes (täsmennyssivu).
Lourdes
(oksitaaniksi Lorda)
Rosaryn basilika Lourdesissa
Rosaryn basilika Lourdesissa
vaakuna
vaakuna

Lourdes

Koordinaatit: 43°6′0″N, 0°3′0″W

Valtio Ranska
Région Oksitania
departementti Hautes-Pyrénées
arrondissementti Argelès-Gazost
Hallinto
 – Määri Jean-Pierre Artiganave
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 36,94 km²
Korkeus 410 m
Väkiluku (2006) 15 265
 – Väestötiheys 413,2 as./km²
Aikavyöhyke UTC1
 – Kesäaika UTC2
Postinumero 65100

Gave de Pau -joki virtaa Lourdesin läpi
Lourdesin luolan edustaa

Lourdes on kaupunki Ranskan lounaisosassa Hautes-Pyrénées-departementissa Oksitanian alueella. Kaupungin oksitaaninkielinen nimi on Lorda. Siellä on vuoden 2006 tietojen mukaan 15 265 asukasta[1]. Lourdesin pinta-ala on 37 neliökilometriä ja sen keskusta on noin 410 metrin korkeudella merenpinnasta. Kaupunki sijaitsee Espanjan rajan läheisyydessä Pyreneiden juurella. Se on yksi tärkeimmistä ja suosituimmista katolisen kirkon pyhiinvaelluskohteista.

Pyhä paikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 1858 ranskalainen 14-vuotias paimentyttö Bernadette Soubirous koki Neitsyt Marian ilmestymisen Lourdesin lähellä olevassa luolassa (Grotte de Massabielle, nykyään usein vain Lourdesin luola). Kaikkiaan Bernadette koki kevään kuluessa 18 ilmestystä. Katolinen kirkko hyväksyi ilmestykset joitakin vuosia myöhemmin, 1864 paikalle pystytettiin Pyhän Neitsyen patsas ja luolasta tuli välittömästi suosittu pyhiinvaelluskohde. Bernadette Soubirous meni luostariin ja kuoli 1879 Neversissä. Hänet kanonisoitiin 1933 nimellä Pyhä Bernadette, sairaiden ja köyhien ihmisten suojeluspyhimys. Ilmestysluolan luokse pystytettiin vanhan kappelin tilalle basilika pian pyhiinvaellusten alettua.

Lourdes on hyvin suosittu pyhiinvaelluspaikka. Vuosittain siellä käy miljoonia pyhiinvaeltajia, jotka juovat luolasta virtaavaa vettä tai peseytyvät siinä, koska uskovat vedellä olevan pyhittäviä ominaisuuksia. Lourdesin kiinnostavuutta lisäävät oletetut ihmeparantumiset mitä erilaisimmista sairauksista, joita paikalla sanotaan tapahtuneen. Paikallinen lääkäriryhmä "The Medical Bureau" ja kansainvälinen "International Medical Committee of Lourdes (C.M.I.L.)" tutkivat ilmoitettuja ihmeparanemisia. Katoliselle kirkolle esitetyistä tapauksista on kirkko hyväksynyt ihmeiksi 67 ihmeparantumista (tilanne vuonna 2005). Toisaalta luku ei ole suuri, jos sitä verrataan siihen, että Lourdesissa käy päivittäin kymmeniätuhansia pyhiinvaeltajia, monet heistä etsimässä parannusta. Liikenne Lourdesiin on vilkasta maakulkuneuvoilla, ja sillä on myös kansainvälinen lentokenttä. Hotelleja kaupungissa on yli 200. Marian ilmestyksistä Lourdes on luultavasti kuuluisin, toinen tunnettu ilmestyspaikka on Fátima Portugalissa. Vuonna 2008, kun ilmestyksistä tuli kuluneeksi 150 vuotta, odotettiin Lourdesiin vielä tavallistakin suurempaa määrää matkailijoita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 31. heinäkuuta 2009. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]