Koordinaatit: 50°15′N, 5°40′E

Ardennit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ardennien alue väreissä (korkeussuhteet).
Ardennien aluetta
Ardennien aluetta

Ardennit on metsäinen vuoristoalue Belgiassa ja Luxemburgissa ulottuen Ranskaan saakka, jossa sen mukaan on nimetty Champagne-Ardennen hallintoalue ja Ardennesin departementti.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurinta osaa Ardennien aluetta peittää tuuheat metsät ja vuorien korkeus on keskimäärin 350–500 metriä, mutta korkeus nousee yli 650 metriin Hautes Fagnesin suoalueella koillisessa Belgiassa. Ardennien alueelle on tyypillistä syvät jokilaaksot, joita nopeasti virtaavat joet ovat muodostaneet. Joista tunnetuin on Maas, jonka laaksossa sijaitsevat alueen merkittävimmät kaupungit Liège ja Namur. Muutoin Ardennien alue on harvakseen asuttua.

Saksan puolella oleva Eifelin alue liittyy Ardenneihin ja on samaa geologista esiintymää, mutta näitä alueita on yleisesti pidetty kahtena eri alueena.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ardennien nimi juontuu suuresta roomalaisajan metsästä Arduenna Silva, joka ulottui Reiniltä Sambrejoelle Belgiassa. Nykyinen Ardennit on paljon pienempi alue.

Ardennien strateginen sijainti on tehnyt alueesta Euroopan valtioiden taistelukentän useita kertoja vuosisatojen saatossa ja alue tai sen eri osat ovat kuuluneet vuorotellen eri valtioille. 1900-luvulla aluetta pidettiin yleisesti sopimattomana laajoihin sotilasoperaatioihin vaikean maastonsa ja kapeiden kulkuväyliensä takia. Kuitenkin sekä ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa saksalaiset suorittivat onnistuneen hyökkäyksen läpi Ardennien iskien Ranskan kevyemmin puolustettuun sivustaan. Ardenneilla käytiin maailmansodissa kolme suurta taistelua: Ardennien taistelu ensimmäisessä maailmansodassa sekä taistelu Ranskasta ja Ardennien taistelu toisessa maailmansodassa. Monet alueen kaupungeista kärsivät pahoja vaurioita näissä sodissa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ardennien jylhä maasto rajoittaa maataloutta, jota harjoitetaan raivatuilla alueilla viljelyn ja karjanhoidon muodossa. Alueen metsä- ja mineraalivarat ovat huomattavat ja sekä Liège ja Namur ovat teollisuuskeskuksia. Laajoissa metsissä on runsaasti riistaeläimiä. Alueen luonnon kauneus ja moninaiset ulkoilumahdollisuudet metsästyksen, pyöräilyn, kävelyn ja melonnan muodossa on tehnyt siitä tärkeän turistikohteen.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ardennit.