Canal du Centren nostolaitteet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen nostolaite Houdeng-Goegnies
Vanhat nostolaitteet on kartalla merkitty numeroin 1–4. Kirjain A on Strépy-Thieun nostolaite.

Canal du Centren nostolaitteet ovat neljä hydraulista laivoen nostolaitetta Belgiassa lähellä La Louvièren kaupunkia. Nostolaitteet ovat seitsemän kilometrin matkalla Canal du Centre -kanavassa, joka yhdistää Maas- ja Schelde-joet.

Vedenkorkeus nousee kanavassa 66,2 metriä. Niinpä kanavan läpi kulkeva laivaliikenne tuli mahdolliseksi vasta kun nostolaitteet rakennettiin. Ensimmäinen niistä on nimeltään Houdeng-Goegnies ja se otettiin käyttöön vuonna 1888. Kolme muuta nostinta valmistuivat vuonna 1917. Kauppaliikenne kulkee nykyään valtavan Strépy-Thieun nostolaitteen kautta. Tämä nostaa laivat yhdellä kertaa 73 metriä korkeammalle ja oli valmistuessaan maailman suurin lajissaan.

UNESCO listasi nostolaitteet vuonna 1998 maailmanperintöluetteloonsa. Niistä kahdeksasta laitteesta, jotka rakennettiin 1800-luvun alussa ja 1900-luvun alussaselvennä. Vain nämä neljä ovat alkuperäisessä muodossaan enää käyttökelpoisia.

Tammikuussa 2002 sattuneen onnettomuuden takia ensimmäisen nostolaite jouduttiin poistamaan käytöstä. Vuodesta 2002 muiden vanhojen nostolaitteiden käyttöä rajattiin vain virkistyskäyttöön.

Vuonna 2005 alkaneissa kunnostustöissä laitteita entistettiin. Viimeisenä niistä saatiin kuntoon Houdengin nosturi vuonna 2011. [1]

Neljä nostolaitetta ja niiden nostokorkeudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Houdeng-Goegnies 15,40 m
  2. Houdeng-Aimeries 16,93 m
  3. Strépy-Bracquegnies 16,93 m
  4. Thieu 16,93 m

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Canal du Centren nostolaitteet.