Luettelo Suomen korkeimmista rakennuksista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli luettelee Suomen korkeimmat rakennukset. Suomen korkeimmista rakennelmista on erillinen artikkeli.
Vuonna 2019 valmistunut Majakka on 134-metrisenä Suomen toiseksi korkein rakennus ja korkein tornitalo.

Tämä on epätäydellinen luettelo Suomen korkeimmista rakennuksista. Rakennukset on lueteltu taulukossa käyttötarkoituksensa mukaan. Luettelossa on esitetty pääsääntöisesti vähintään 50 metriä korkeat rakennukset.

Rakennuksen määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksia ovat tilastokeskuksen määritelmän mukaan kiinteästi paikalleen rakennetut tai pystytetyt katetut rakennelmat, joissa on johonkin toimintaan tarkoitettua tilaa. Tilaa yleensä rajaavat ulkoseinät tai se on erotettu seinillä muista rakennelmista.[1] Tilastokeskus luokittelee rakennukset niiden pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaan 13 eri luokkaan: asuinrakennukset, vapaa-ajan asuinrakennukset, liikerakennukset, toimistorakennukset, liikenteen rakennukset, hoitoalan rakennukset, kokoontumisrakennukset, opetusrakennukset, teollisuusrakennukset, varastorakennukset, palo- ja pelastustoimen rakennukset, maatalousrakennukset ja muut rakennukset. Nämä luokat jaetaan edelleen alaluokkiin.[2] Rakennuksia ovat muun muassa asuinrakennukset, hotellit, toimistot, liikerakennukset, sairaalat, kirkot ja linnat. Pieni osa rakennuksesta voi olla myös korkeaa kellotornia (kuten kirkot tai suuret rautatieasemat).

Korkeudet on ilmoitettu korkeutena maanpinnasta ja mahdollisten päällä olevien mastojen, antennien tai muiden sellaisten osuus on jätetty korkeudesta pois. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen mukaan rakennuksen korkeus on julkisivupinnan ja vesikaton leikkausviivan korkeus maanpinnasta.[3]

Luettelossa on ryhmitelty samoihin ryhmiin pääasialliselta käyttötarkoitukseltaan toisiaan vastaavat rakennukset. Viimeisessä ryhmässä muut on erityyppisiä tunnettuja korkeahkoja rakennuksia. Suomen korkeimmat rakennelmat on lueteltu artikkelissa Luettelo Suomen korkeimmista rakennelmista.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on vain yli 50 metriä korkeita rakennuksia.

Rakennus Korkeus
[4][5]
Krs Valm. Sijainti Käyttö Erityismaininta
Näsinneula[6] 134,5 m
1971
Tampere
näkötorni Suomen ja Tampereen korkein rakennus, teräsmaston kanssa korkeus 168 metriä. Pohjoismaiden korkein yleisölle avoin näkötorni.
Majakka 134 m
35
2019
Helsinki
asuintalo Suomen, Helsingin ja Kalasataman korkein asuinrakennus
Mikael Agricolan kirkko[7] 97 m
1935
Helsinki
kirkko Kirkon kellotorni, Suomen ja Helsingin korkein kirkko.
Hotelli Torni Tampere[8] 88,5 m
25
2014
Tampere
hotelli Suomen korkein hotelli ja Tampereen toiseksi korkein rakennus.
Cirrus[9] 87,5 m
26
2006
Helsinki
asuintalo
Turun tuomiokirkko 86 m
1834
Turku
kirkko Kirkon kellotorni, Turun korkein rakennus.
Niittyhuippu[10] 85 m
24
2017
Espoo
asuintalo Espoon korkein rakennus
Naantalin viljasiilot 85 m[11]
1959, 1970 ja 1982
Naantali
viljavarasto Suomen suurimmat viljasiilot
Accountor Tower[12][13] 83,6 m
20
1976
Espoo
toimisto Espoon toiseksi korkein rakennus, Suomen korkein toimistorakennus. Kerroksia 20+2. Aikaisemmin toiminut Nesteen ja Fortumin pääkonttorina.[14]
Itäkeskuksen maamerkki 82 m
19
1987
Helsinki
asuintalo Helsingin kolmanneksi korkein tornitalo. Aikaisemmin toimistorakennus, nykyinen nimi Helmitorni.[15]
Clarion Hotel Helsinki 78 m
16
2016
Helsinki
hotelli
Mikaelinkirkko 77 m
1905
Turku
kirkko
Puijon torni 75 m
1963
Kuopio
näkötorni Pohjoismaiden ensimmäinen pyörivä ravintola
Loimaan viljavarasto 75 m
1981
Loimaa
viljavarasto Loimaan korkein rakennus
Johanneksenkirkko 74 m
1891
Helsinki
kirkko
Kone Building 73 m
18
2001
Espoo
toimisto Espoon toiseksi korkein toimistotorni.
Panorama Tower 73 m
17
2008
Espoo
toimisto
Keski-Porin kirkko 72 m
1863
Pori
kirkko Kirkon kellotorni, Porin korkein rakennus.
Stadionin torni 72 m
24
1938
Helsinki
näkötorni Helsingin korkein näkötorni
Luminary[16][17] 70,52 m
21
2018
Tampere
asuintalo Tampereen korkein asuinrakennus
Meritorni 70 m
22
1999
Espoo
asuintalo
Hotelli Torni[18][19] 70 m
13
1931
Helsinki
hotelli Aikanaan Suomen korkein hotelli
Pitäjänmäki Tower 70 m
18
2001
Helsinki
toimisto Aikaisempia nimiä SysOpen Tower, SysOpen Digia Tower ja Digia Tower
Leppävaaran Torni[20] 68 m
21
2010
Espoo
asuintalo
Risten viljavarasto[21] 68 m
1939
Kokemäki
viljavarasto
Kantolan viljasiilot[22] 67 m
1960
Hämeenlinna
viljasiilo
Reimarintorni[23] 66 m
17
1990
Espoo
asuintalo
Itämerentorni 66 m
18
2000
Helsinki
toimisto
Kallion kirkko 65 m
1912
Helsinki
kirkko
Lakeuden Risti 65 m
1960
Seinäjoki
kirkko Kirkon kellotorni, Seinäjoen korkein rakennus.
Haapaniemenkatu 7–9[24] 65 m
19
1975
Helsinki
toimisto
MicroTower[25] 65 m
14
2004
Kuopio
toimisto Kuopion korkein rakennus
Kuopion viljasiilo[26] 65 m
1956
Kuopio
viljasiilo
Martinkirkko 64 m
1933
Turku
kirkko
Mikkelin tuomiokirkko 64 m
1897
Mikkeli
kirkko Kirkon kellotorni, Mikkelin korkein rakennus.
Tampereen tuomiokirkko[27] 64 m
1907
Tampere
kirkko Kirkon kellotorni, Tampereen korkein kirkko.
Reimantorni[23] 63 m
18
2007
Espoo
asuintalo
Sokos Hotel Ilves[28] 63 m
18
1986
Tampere
hotelli Aikanaan Tampereen korkein hotelli
Helsingin tuomiokirkko 62 m
1852
Helsinki
kirkko
Oululaisen myllyn viljasiilot[29] 62 m
?
Lahti
viljasiilot
Sellonhuippu[23] 61 m
19
2011
Espoo
asuintalo
Tupalankulma 61 m
18
2017
Järvenpää
asuintalo Järvenpään korkein rakennus
Nurmeksen kirkko 60,5 m
1896
Nurmes
kirkko
Juvan kirkko[30] 60 m
1863
Juva
kirkko
KOAS Tower [31] 60 m
16
2018
Jyväskylä
asuintalo Jyväskylän korkein asuinrakennus ja Suomen korkein opiskelijatalo
Keskikatu 6[32] 60 m
16
1975
Kerava
asuintalo Keravan korkein rakennus
Vantaan Astrum[33] 59,35 m
17
2018
Vantaa
asuintalo Vantaan korkein rakennus
Kristuskyrkan[34] 59 m
1928
Helsinki
kirkko
Innova[35] 59 m
15
2002
Jyväskylä
toimisto Jyväskylän korkein rakennus
Airiston Tähti 58 m
18
2001
Turku
asuintalo Turun korkein asuinrakennus
Nakkilan kirkko[36] 58 m
1937
Nakkila
kirkko
Aleksanterin kirkko[28] 57 m
1881
Tampere
kirkko
Joensuun kirkko[37] 57 m
1903
Joensuu
kirkko
Oulun tuomiokirkko[38] 56,5 m
1777
Oulu
kirkko Kirkon kellotorni, Oulun korkein rakennus.
Uudenkaupungin uusi kirkko[39] 56 m
1863
Uusikaupunki
kirkko
Martintorni 56 m
15
2012
Vantaa
asuintalo
Luhta Torni[40][41][42] 56 m
12
2012
Lahti
toimisto Lahden korkein rakennus, L-Fashion Groupin pääkonttori
Kaanaan vesitorni[43] 56 m
1963
Pori
vesitorni
Espantorni[44] 55 m
17
2015
Tampere
asuintalo Tampellan korkein rakennus
Pirkka 6[28] 55 m
16
2011
Tampere
asuintalo Hervannan korkein rakennus
Matrix I[28][45] 55 m
16
2013
Tampere
asuintalo
Solaris[46] 55 m
16
2014
Tampere
asuintalo
Flamingo 55 m
13
2008
Vantaa
hotelli Viihdekeskus ja hotelli
Salmisaaren tornitalot 55 m
11
2009
Helsinki
toimisto
Puolivälinkankaan vesitorni 55 m
1969
Oulu
vesitorni
Satamarannan Masto[47] 54,1 m
16
2017
Oulu
asuintalo Oulun korkein asuinrakennus
Vantaan Sarastus[48] 54 m
16
2018
Vantaa
asuintalo
Kotkan kirkko 54 m
1898
Kotka
kirkko
Meilahden tornisairaala 54 m
15
1966
Helsinki
sairaala Suomen korkein sairaala, myös "Hiltoniksi" kutsuttu
Linnainmaankulma[49][50] 53 m
16
2016
Pori
asuintalo Porin korkein asuinrakennus, kerrokset 5–16 asuinkäytössä.
Sotkamon kirkko[51] 53 m
1870
Sotkamo
kirkko
Etelä-Keravan vesitorni[52] 53 m
2007
Kerava
vesitorni
Kansallismuseo 53 m
1910
Helsinki
museo
Oulun Pajarinkulma 52,6 m
12
2016
Oulu
asuintalo Yhdistetty asuin/liikerakennus, kerrokset 7–12 asuinkäytössä.
Haapaniemenkatu 12[53] 52 m
16
1975
Helsinki
asuintalo
Haapaniemenkatu 16 A[54] 52 m
16
1973
Helsinki
asuintalo
Haapaniemenkatu 16 B[55] 52 m
16
1973
Helsinki
asuintalo
Haapaniemenkatu 16 C[56] 52 m
16
1974
Helsinki
asuintalo
Hakaniemenranta 26[57] 52 m
16
1985
Helsinki
asuintalo
Oulun Puistovahti[58][59] 52 m
16
2018
Oulu
asuintalo
Raahen kirkko 52 m
1912
Raahe
kirkko
Kemin kaupungintalo 52 m
13
1940
Kemi
toimisto
Otaniemen vesitorni 52 m
1971
Espoo
vesitorni
Roihuvuoren vesitorni 52 m
1977
Helsinki
vesitorni
Maamiehenkatu 10 51,7 m
15
1962
Pori
asuintalo
Horisontti[35] 51 m
15
2008
Jyväskylä
asuintalo
Varissuon Tornikartio 51 m
15
1985
Turku
asuintalo
Savonlinnan tuomiokirkko 51 m
1878
Savonlinna
kirkko
Tapiolan keskustorni 51 m
13
1961
Espoo
toimisto
Kielotorni 50 m
16
2005
Vantaa
asuintalo
Keskikatu 4[60] 50 m
16
1983
Kerava
asuintalo
Oulujoen Siltavahti[61] 50 m
16
2018
Oulu
asuintalo Korkeus n. 50 m. Toteutunut korkeus vahvistamatta.
Linnalankuja 1[62] 50 m
14
1977
Imatra
asuintalo
Kauppakatu 4[63] 50 m
14
1978
Imatra
asuintalo
Kauppakatu 8[64] 50 m
14
1983
Imatra
asuintalo
Kauppakatu 12[65] 50 m
14
1982
Imatra
asuintalo
Linnalankatu 3[66] 50 m
14
1979
Imatra
asuintalo
Joensuun Tähtitorni 50 m
14
2007
Joensuu
asuintalo Joensuun korkein rakennus
Lighthouse Joensuu[67] 50 m
14
2019
Joensuu
asuintalo Suomen korkein puurakennus ja Joensuun korkein opiskelijatalo
Viinikan kirkko 50 m
1932
Tampere
kirkko
Lahden vesitorni 50 m
1963
Lahti
rakennus Vuokrattavia sauna-ja kokoustiloja
Raision vesitorni[68] 50 m
1965
Raisio
vesitorni
Oulun Tervahovin Siilot[69] 49,5 m
13
2014
Oulu
asuintalo Korkeus tarkistettu 15.3.2015.[70]
Gatehouse
13
2008
Helsinki
toimisto

Muita korkeahkoja tunnettuja rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennus Korkeus
[4][5]
Krs Valm. Sijainti Käyttö Erityismaininta
Helsingin rautatieaseman kellotorni 49 m
1919
Helsinki
kellotorni
Saksalainen kirkko[71] 49 m
1897
Helsinki
kirkko
Porin vesitorni 49 m
1936
Pori
vesitorni
Tampereen yliopistollinen sairaala 49 m
13
1962
Tampere
sairaala
Vaasan vesitorni 49 m
1915
Vaasa
vesitorni Suomen vanhin varsinainen vesitorni; sitä vanhempia ovat Tampereen ja Kuopion maapeitteiset vesisäiliöt.[72]
Uspenskin katedraali[71] 48,5 m
1868
Helsinki
kirkko
Hervannan vesitorni 48 m
1983
Tampere
vesitorni
Lauritsalan kirkko 47 m
1969
Lappeenranta
kirkko
Lieksan vesitorni 47 m
1955
Lieksa
vesitorni
Puutarhakatu 11[73] 47 m
15
1957
Turku
asuintalo
Bengtskärin majakka 45,8 m
1906
Kemiönsaari
majakka Pohjoismaiden korkein majakka
Haukilahden vesitorni 45,3 m
1968
Espoo
vesitorni
Eurajoen vesitorni 45 m
1985
Eurajoki
vesitorni
Myllykosken kirkko[74][75] 45 m
1936
Kouvola
kirkko
Pohjois-Karjalan keskussairaala 45 m
12
1953
Joensuu
sairaala Joensuun kolmanneksi korkein rakennus
Siltavahti 45 m
13
2009
Kuopio
asuintalo
Terassitalo 45 m
16
1994
Helsinki
asuintalo
Tiedekeskus Tietomaa 45 m
8
1921
Oulu
tiedekeskus
Varkauden vesitorni 45 m
1954
Varkaus
vesitorni
Impilinna 44 m
14
1955
Tampere
asuintalo
Kemin kirkko[76] 44 m
1902
Kemi
kirkko Kirkon kellotorni
Tampereen ortodoksinen kirkko[71] 44 m
1899
Tampere
kirkko
Maailmanpylväs[77][78] 44 m
13
2014
Jyväskylä
asuintalo
Puutarhakatu 13[79] 44 m
15
1957
Turku
asuintalo
Raahen Tornitalo[80] 44 m
14
1958
Raahe
asuintalo Raahen korkein asuinrakennus
Wäinölä 2[81] 43 m
13
1974
Tampere
asuintalo
Ikituuri[82] 43 m
12
2011
Turku
asuintalo
Oulujoen kirkko[83] 43 m
1908
Oulu
kirkko
Parolanpuiston vesitorni 43 m
1981
Turku
vesitorni
Kerimäen kirkon kellotapuli 42 m
1847
Kerimäki
kellotapuli Maailman suurimman puukirkon erillinen kellotapuli, näköalapaikka
Suomenlinnan kirkko 42 m
1854
Helsinki
kirkko Toimii myös majakkana.
Kievarin vesitorni 42 m
2008
Tuusula
vesitorni
Turun yliopistollisen keskussairaalan U-sairaala[84] 42 m
13
1968
Turku
sairaala
Suomen Kansallisteatteri 42 m
1902
Helsinki
teatteri
Pohjola-talo[85] 42 m
12
1977
Kouvola
toimisto
Keilasatama[86] 42 m
9
2001
Espoo
toimisto
Postitalo 42 m
10
1937
Helsinki
toimisto
If-talo[87] 42 m
8
2006
Turku
toimisto Yhtenäinen kolmitorninen rakennus jossa kerroksia 8, 7 ja 7.
Helsingin työväentalo (Paasitorni) 41 m
9
1925
Helsinki
toimisto
Sanomatalo 41 m
9
1999
Helsinki
toimisto
Mikontalo 41 m
12
1980
Tampere
asuintalo
Tampereen rautatieaseman kellotorni 41 m
1935
Tampere
kellotorni
As Oy Oulun Sirius[88] 40 m
12
2003
Oulu
asuintalo Korkeus maston kärkeen 53,5 m.[89]
Helsinki-Vantaan lentoaseman lennonjohtotorni[90] 40 m
1996
Vantaa
lennonjohtotorni
Turkuhalli[91] 40 m
1990
Turku
urheiluhalli
Mormonien Helsingin temppeli[92] 40 m
2006
Espoo
temppeli Temppelin torni
Ristinkirkko[71] 40 m
1978
Lahti
kirkko
Kalevan kirkko[71] 40 m
1966
Tampere
kirkko

Rakenteilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennus / Rakennelma Korkeus Krs Arvioitu valm. Sijainti Käyttö Erityismaininta
Loisto 124 m
32
2021
Helsinki
asuintalo
Wasa Station[93] 90 m
25
2021
Vaasa
hotelli
Topaasi[94] 66 m
17
2021
Tampere
asuintalo
Opaali[95] 61,3 m
16
2022
Tampere
asuintalo
Kuopion Portti[96] 57,7 m[97]
17
2022
Kuopio
liike- ja asuintalo, matkakeskus
Wallesmanni noin 55 m
17
2020
Tampere
asuintalo
Tampereen monitoimiareena[98] 53,5 m
11
2021
Tampere
urheiluhalli, hotelli
Asemantorni II 42 m
12
2020
Oulu
asuintalo

Suunnitteilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Espoon Keilaniemeen on suunnitteilla Keilaniemen tornit, neljä pyöreää asuintornitaloa, joista korkeimmasta on tulossa 40-kerroksinen. Korkeutta merenpinnasta laskettuna olisi 127 metriä, valmistuttuaan se olisi Suomen korkein asuintornitalo. Kahden muun talon kerrosmäärä on 36 ja matalimman 32. Torneihin tulee noin tuhat uutta asuntoa.
  • Keilaniemeen on suunniteltu myös 26-kerroksista Keilaranta Toweria. Rakennuksen katolle tulevan helikopterialustan arvioidaan nousevan jopa 106 metrin korkeuteen merenpinnasta. Talon virallinen korkeus olisi 98 metriä.[99][100]
  • Helsingin Keski-Pasilaan on suunniteltu rakennettavaksi kaikkiaan kymmenen tornitaloa, joista korkein olisi 40-kerroksinen pilvenpiirtäjä. Alueen kehittäminen alkaa Pasilan rautatieaseman uudistamisella.[101]
  • Tampereen rautatieaseman läheisyyteen on rakenteilla ratapihan päälle rakennettava kansi, jonka päälle sijoittuvat uusi monitoimiareena sekä kaikkiaan viiden asuintornin kokonaisuus. Korkein tornitaloista olisi 29-kerroksinen ja 102 metriä korkea. Ensin rakennetaan kannen eteläosa sekä areena ja 2020-luvulla pohjoisosa, jolla korkeimmat tornit sijaitsevat.[102]. Kannen pohjoispuoliselle alueelle on suunnitteilla lisää tornitaloja.
  • Kuopion Kuopionlahdelle on suunnitteilla 22-kerroksinen kongressihotelli. Aluksi suunniteltiin 21-kerroksista hotellia, ja ehdotettiin myös huomattavasti matalampia ratkaisuja, mutta kaupunki päätyi lopulta 22-kerroksiseen ratkaisuun, koska matalampi ratkaisu olisi ollut ympäristöön nähden liian raskas.[103][104]
  • Tampereen Hervantaan on suunnitteilla 22-kerroksinen asuintornitalo sekä kaksi 16-kerroksista rakennusta osana Pohjois-Hervannan täydennysrakentamista.
  • Oulun Torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista ja 80 metriä korkeaa Terwa Tower -tornihotellia. Valmista pitäisi olla vuonna 2023.[105] Aikaisemmin samalle paikalle on ollut vastaavia suunnitelmia kaavan sallimasta 22-kerroksisesta hotellikiinteistöstä.[106]
  • Oulun Kontinkankaalle suunnitellaan 16–18-kerroksista, yli 60 metriä korkeaa asuintaloa. Valmistuessaan se olisi Pohjois-Suomen korkein asuinrakennus.[107]
  • Oulun keskustassa ns. Vaaran kortteli 5:een on suunnitteilla 16-kerroksinen tornitalo Uudenkadun ja Hallituskadun kulmaukseen.[108][109]
  • Oulun keskustaan ns. Hovi-Hallin kortteliin Saaristonkadun ja Kirkkokadun kulmaukseen on suunnitteilla 24-kerroksinen toimisto- ja hotellirakennus.[110]
  • Turkuun suunnitellaan noin 35-kerroksista asuin- ja näkötornia. Suunnitelma liittyy Linnakaupungin osayleiskaavaehdotukseen, jonka Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 13. kesäkuuta 2011.[111][112]
  • Vaasan Vaskiluotoon suunnitellaan 21-kerroksista korkeaa asuinrakennusta YIT:n toimesta.[113]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rakennusluokitus 1994, Luokituksen kuvaus Tilastokeskus. Viitattu 19.10.2014.
  2. Rakennusluokitus 1994 Tilastokeskus. Viitattu 19.10.2014.
  3. Edita Publishing Oy: Maankäyttö- ja rakennusasetus 895/1999 www.finlex.fi. Viitattu 20-01-2018.
  4. a b Emporis – Building data and construction projects worldwide Hamburg: Emporis GmbH. (englanniksi)
  5. a b SkyscraperPage.com Victoria BC: Skyscraper Source Media Inc. (englanniksi)
  6. Näsinneula Särkänniemi. Viitattu 13.10.2007.
  7. Agricola Church Emporis GmbH. Viitattu 15.10.2014.
  8. Harju, Jukka: Suomen korkein hotelli nousee harjakorkeuteensa Tampereella 10.11.2013. Sanoma Media Finland. Viitattu 20.10.2014.
  9. Tinkanen, Harri: As Oy Helsingin Cirrus. Betoni-lehti, 2005, nro 4, s. 38–42. Betoniteollisuus ry. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 16.2.2012.
  10. Korkman, Seppo: Espoon korkeimman talon luksusasunnossa kolme parveketta – keittiöstä näkymä yli Suomenlahden Länsiväylä. 16.6.2017. Viitattu 20.1.2018.
  11. Hiltunen, Susanne: Viljanvienti kovassa kasvussa vakka.fi (Vakka-Suomen Sanomien verkkojulkaisu). 29.9.2015. Uusikaupunki: Vakka-Suomen Media Osuuskunta. Viitattu 28.11.2015.
  12. Fortum Emporis GmbH. Viitattu 7.3.2014.
  13. Rautiainen, Arto: Nesteen torni oli Suomen ensimmäinen ”pilvenpiirtäjä”. Rakennuslehti, 1.4.2004. Suomen Rakennuslehti Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 7.3.2014.
  14. Espoon Keilaniemen alueen kehittämisen käynnistyessä Fortum siirtyisi uusiin pääkonttoritiloihin Espoossa. (Fortumin tiedote) 30.4.2014. Fortum Oyj. Viitattu 1.5.2014.
  15. Mannila, Johanna: Itäkeskuksen jättitorniin puuhataan asuntoja Hs.fi. 28.9.2013. Sanoma Media Finland. Viitattu 3.5.2014.
  16. Luminary Skanska. Viitattu 1.5.2017.
  17. Luminary Skanska. Viitattu 1.5.2017.
  18. Itä-Pasilan 100-metrinen tornihotelli viipyy – syynä taloustilanne, Helsingin Uutiset 29.5.2013
  19. Historia, Hotelli Torni
  20. Emporis buildings – Espoon Leppävaaran torni
  21. Suomen Viljavarasto
  22. http://www.emporis.com/building/mylly-haemeenlinna-finland
  23. a b c Espoon tornit - Espoon kaupunkisuunnitteluvirasto 2013
  24. Emporis buildings – Haapaniemenkatu 7–9
  25. Microteknia 1, 2 ja 3 Skanska.
  26. http://kulttuurikasvatus.kuopio.fi/c/document_library/get_file?uuid=b759d3cd-effb-45f8-b0f5-912a0e66d739&groupId=10525
  27. Tuomiokirkko Tampereen evankelisluterilaiset seurakunnat. Viitattu 20.10.2014.
  28. a b c d Täältä näkee koko kaupungin. Aamulehti, 25.8.2013, s. 7. Alma Media.
  29. Kysy mitä vain Helsingin kaupunginkirjasto.
  30. Vertainen, Kirsi: Juvan kivikirkko, s. 116. Juvan seurakunta, 2013. ISBN 978-952-93-2637-2. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 22.11.2015).
  31. [1]
  32. Emporis, Buildings
  33. Asunto Oy Vantaan Astrum www.lujakoti.fi. Viitattu 5.8.2017.
  34. Jeesus on ylösnoussut, halleluja! - Kristuskyrkan 90 vuotta Suomen ekumeeninen neuvosto 12.4.2018. Viitattu 2.2.2020.
  35. a b Buildings of Jyväskylä emporis.com. Viitattu 30.7.2009.
  36. Emporis buildings – Nakkilan kirkko
  37. Emporis buildings – Joensuun kirkko
  38. Ala-Nikula, Sanna: Piippuvanhuksen korjaus vihdoin vauhdissa. Kaleva, 29.7.2008, s. 5.
  39. Emporis buildings – Uudenkaupungin Uusi kirkko
  40. Lujatalo rakentaa Luhdalle uuden pääkonttorin Lahteen. Rakennuslehti, 20.12.2011. Suomen Rakennuslehti. Artikkelin verkkoversio Viitattu 20.12.2013.
  41. Perkkiö, Tanja: Luhta rakensi tornin uudeksi pääkonttorikseen 16.1.2013. Yle. Viitattu 20.12.2013.
  42. Huovila, Leena: Luhta-torni. Projektiuutiset, 2013, nro 2, s. 81–89. RPT Docu Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 20.12.2013.
  43. Porin kaupungin henkilöstölehti 3/2004 (PDF)
  44. [2]
  45. www.skanska.fi
  46. Tampereen Solaris Skanska. Viitattu 1.5.2014. [vanhentunut linkki]
  47. Satamarannan Masto 28.8.2017. Oulu-lehti. Viitattu 19.10.2018.
  48. Vantaan Tikkurilaan uusi 16-kerroksinen maamerkki News Powered by Cision. Viitattu 10.2.2019.
  49. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan juuri valmistuneeseen tornitaloon Porin keskustassa. Puolet asunnoista jää vielä tyhjilleen. 29.2.2016. Yle. Viitattu 22.10.2016.
  50. Porin tornitalo Hartela. Viitattu 22.10.2016.
  51. www.kainuunmuseo.fi
  52. "Keravalle nousee 53-metrinen vesitorni". Helsingin Sanomat, 22.5.2007. (luettu 22.5.2007)
  53. Emporis buildings – Haapaniemenkatu 12
  54. Emporis buildings – Haapaniemenkatu 16 A
  55. Emporis buildings – Haapaniemenkatu 16 B
  56. Emporis buildings – Haapaniemenkatu 16 C
  57. Emporis buildings – Hakaniemenranta 26
  58. Oulun Puistovahti Skanska. Viitattu 2.5.2017.
  59. Puistovahti Oulu-lehti. Viitattu 19.10.2018.
  60. Emporis Buildings
  61. Oulujoen Siltavahti Rakennusteho Oy. Viitattu 19.10.2018.
  62. http://www.emporis.com/building/linnalankuja1-imatra-finland
  63. http://www.emporis.com/building/kauppakatu4-imatra-finland713
  64. http://www.emporis.com/building/kauppakatu8-imatra-finland
  65. http://www.emporis.com/building/kauppakatu12-imatra-finland
  66. http://www.emporis.com/building/linnalankatu3-imatra-finland
  67. Rinta-Jouppi, Anton: 50-metrisen puukerrostalon rakentaminen on ollut haastava urakka – Joensuuhun valmistuu yksi Pohjoismaiden korkeimmista puutornitaloista 16.2.2019. Yle. Viitattu 28.9.2019.
  68. Lehtovuori, Panu & Prokkola, Janne: Vesitornien typologiaa: Kartiomuoto ja sen muunnelmat (pdf) (osa 2) Haukilahden vesitornin rakennushistoriaselvitys. 2010. Espoo: Arkkitehtitoimisto Livady. Viitattu 3.11.2012.
  69. Kalevala Rakennus Oy - Oulun Tervahovi
  70. Talotiedto - Oulun Tervahovin Siilot
  71. a b c d e Suomen 33 korkeinta kirkkoa Potvaara.fi (Internet Archive). Viitattu 2.2.2020.
  72. Asola, Ismo: Vesitorni - yhdyskunnan maamerkki, s. 129. Helsinki: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL, 2003. ISBN 951-758-434-2.
  73. Emporis buildings – Puutarhakatu 11
  74. Myllykosken kirkko Finnica Kymenlaakso. Viitattu 22.8.2014.
  75. Myllykosken kirkko Kouvolan matkailu. Viitattu 22.8.2014.
  76. Telkki, Pertti; Luutonen, Jaakko; et al.: Kansliasta kansan pariin, s. 24. Kemin seurakunnan 100-vuotishistoria, 1902-2002. Kemi: Kemin seurakunta, 2006. ISBN 952-92-0457-4.
  77. Maailmanpylväs - Asuntomessujen huippu yit.fi. 19.05.2014. YIT Oyj. Viitattu 22.8.2015.
  78. "Näköinenhän siitä tuli" (ISSN 1458-5529) ksml.fi (Keskisuomalainen-sanomalehden verkkojulkaisu). 16.06.2014. Jyväskylä: Keski-Suomen Media Oy. Viitattu 22.8.2015.
  79. Emporis buildings – Puutarhakatu 13
  80. Nousiainen, Tuulikki: Pohjois-Suomen parhaat näköalat 6.11.2008. Raahen Seutu ja Raahelainen. Viitattu 24.1.2008.
  81. Emporis buildings – Wäinölä 2
  82. TYS Ikituuri
  83. Oulujoen kirkko Emporis GmbH. Viitattu 15.11.2016.
  84. Emporis Buildings
  85. http://www.emporis.com/building/pohjola-talo-kouvola-finland
  86. Emporis Buildings
  87. Saarikoski-Tammikallio, Pirkko: Vakuutusyhtiö Ifille räätälöitiin näyttävä ja asiallinen toimitalo. Projektiuutiset, 2006, 20. vsk, nro 2. RPT Docu Oy. ISSN 0786–8081. Artikkelin verkkoversio Viitattu 13.7.2014.
  88. Manninen, Janne-Pekka: Viima vääntyy sähköksi. Sanomalehti Kaleva, 8.3.2008, s. 36. Oulu:
  89. Kaleva 22.4. 2003
  90. Emporis buildings – Helsinki-Vantaan lentoaseman lennonjohtotorni
  91. Emporis Buildings
  92. Emporis Buildings
  93. I-Mediat Oy: Vaasan vanha linja-autoasema on pian historiaa, purkaminen alkaa ensi viikolla – tilalle tornitalo ja valtaisa monitoimikeskus Pohjalainen. Viitattu 15.10.2018.
  94. Rakennuslupa Tampereen kaupunki. Viitattu 3.5.2020.
  95. Rakennuslupa Tampereen kaupunki. Viitattu 3.5.2020.
  96. Kuopion uusi maamerkki Kiinteistöposti. 5.5.2020. Viitattu 8.5.2020.
  97. Marita Tiihonen: Kuopion uuteen matkakeskukseen tulee kaupungin korkein tornitalo savonsanomat.fi – Savon Sanomat. Viitattu 8.5.2020.
  98. Rakennuslupa Tampereen kaupunki. Viitattu 24.9.2019.
  99. Finlands högsta hus får lyxiga takvåningar. Hufvudstadsbladet, 1.7.2007. KSF Media. (ruotsiksi)
  100. Ilmarinen investoi Espoon Keilaniemeen: Suunnitteilla 117-metrinen toimistotalo. (Ilmarisen lehdistötiedote) 30.4.2014. Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen. Viitattu 1.5.2014.
  101. Laitinen, Joonas: Helsingin päättäjät sinetöivät YIT:n Pasila-suunnitelmat. Hs.fi. 13.11.2013. Sanoma Media Finland. Viitattu 1.5.2014.
  102. Tampereen Kansi ja Areena 16.5.2016. Tampereen kaupunki. Viitattu 2.5.2017.
  103. 22-kerroksinen hotelli, aukioita ja taidelukio: katso, miten Kuopionlahden ilmettä aiotaan muuttaa Yle Uutiset. Viitattu 8.5.2020.
  104. Kuopion kaupunki: Kuopionlahden kehittämishanke Kuopio.fi. 19.11.2019. Viitattu 8.5.2020.
  105. Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja Kaleva.fi. Viitattu 19.4.2018.
  106. Ouluun suunnitellaan jättimäistä Hilton-hotellia 3.6.2012. Yle. Viitattu 1.5.2014.
  107. Ouluun suunnitellaan Pohjois-Suomen korkeinta taloa 31.5.2012. Yle. Viitattu 1.5.2014.
  108. Vaaran kortteli 5 Oulun keskustassa uudistuu – kruununa 16-kerroksinen tornitalo. Kaleva, 2.9.2015.
  109. Kaleva 2.9.2015 Kaleva. Viitattu 24.9.2015.
  110. Listasimme suunnitteilla olevat hankkeet Oulussa: Valtava määrä korkeita rakennuksia keskustaan ja muuallekin kaupunkiin – "Näkymät katoavat kokonaan ja tulee ahtauden tunne", sanoo Kirkkokadun asukas Kaleva.fi. Viitattu 10.2.2020.
  111. Linnakaupunki saa yli 10 000 asukasta ja pilvenpiirtäjän 7.6.2012. Yle. Viitattu 1.5.2014.
  112. Lehtilä, Sannimari: Valitukset nurin Linnakaupungin kaavasta 9.6.2012. Yle. Viitattu 1.5.2014.
  113. matti.laaksonen: ak1047: Lemmenpolku 3 Vaasan kaupunki. 18.3.2015. Viitattu 15.10.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]