Mikontalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mikontalon seinää ennen peruskorjausta.
Mikontalo Insinöörinkadulta katsottuna.

Mikontalo on Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiön suuri opiskelija-asuntola Tampereen Hervannassa osoitteessa Insinöörinkatu 60. Mikontalo on suosittu asuinpaikka Tampereen teknillisen yliopiston opiskelijoiden keskuudessa sen halpojen vuokrien ja yliopiston läheisyyden takia.

Mikontalo rakennettiin vuosina 1978–1980[1]. Siinä on neljä rappua, joissa kussakin on 12 asuinkerrosta. Alun perin kaikkien rappujen valmistuttua talossa oli 768 asuntopaikkaa. Talon pohjakerroksessa on yhteiset saunatilat, TV-huone, pesutupa ja kuntosali. Asunnoissa on kaapeli-tv ja kiinteä Internet-yhteys.

Mikontalossa on 28–28,5 neliömetrin yksiöitä[2], 54,5–70,5 neliömetrin 2–3 hengen soluhuoneistoja[2] sekä yksin asuville ja perheille tarkoitettuja 52 neliömetrin kaksioita[2].

Peruskorjaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2007 aloitettiin Mikontalon peruskorjaustyöt talon D-portaasta. Työt etenivät vaiheittain järjestyksessä. A-porras valmistui viimeisenä kesällä 2009. Remontin jälkeen asunnoissa on muun muassa ranskalaisia parvekkeita ja uudet peilikaapit eriöissä. Peruskorjauksen myötä myös asuntojen vuokrat kohosivat. Asuntojen pohjakaavauudistuksen jälkeen asuinpaikkojen määrä väheni 648:aan[1]. Remontin yhteydessä Mikontalon ikkunoiden punaiset, oranssit, keltaiset ja ruskeat koristelistat maalattiin kaikki sinertävän harmaiksi.

Mikontalolights[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikontalolights oli vuoden 2007 lopulla teekkareiden ekskursiokerho TEA-clubin järjestämä tapahtuma, jossa tuolloin remontoitavana oleva D-porras muutettiin interaktiiviseksi, moniväriseksi grafiikka-alustaksi. Alustaa käytettiin muun muassa Tetriksen pelaamiseen ja opiskelijoiden tekemien demojen näyttämiseen.

Tapahtumassa hyödynnettiin Mikontalon D-portaan Insinöörinkadun puoleisia ikkunoita, joista kukin vastasi yhtä pikseliä. "Näytön" resoluutioksi muodostui täten 9 × 11. Värejä oli käytössä 32 tai 64 ohjainohjelmiston takia, vaikka kunkin ikkunan taakse sijoitetut led-valaisimet olisivat pystyneet toistamaan yli 16 miljoonaa väriä[3].

Varsinainen yleisötapahtuma järjestettiin 4. joulukuuta 2007, ja sitä ennen alustaa luonnollisesti testattiin muutaman päivän ajan. Tapahtuman tavoitteena oli saada TTY:lle ja teekkarikulttuurille maailmanlaajuista näkyvyyttä. Tapahtuma oli myös TTY:n 42. juhlavuoden näkyvin hanke.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mikontalo TOAS. Arkistoitu 11.1.2010. Viitattu 7.3.2010.
  2. a b c Mikontalon C-rapun 6. – 12. kerroksen pohjapiirustus (pdf) TOAS. Arkistoitu 31.7.2009. Viitattu 7.3.2010.
  3. Martin Brinkmann: Mikontalo Lights Project ghacks.net. 9.12.2007. Viitattu 6.4.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


300° panoraamakuva Mikontalon katolta.