Mikaelinkirkko (Turku)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Turussa sijaitsevaa Mikaelinkirkkoa. Muita kirkkoja varten katso täsmennyssivu
Mikaelinkirkko
Mikaelinkirkko idästä
Mikaelinkirkko idästä
Sijainti Turku, Puistokatu 16
Koordinaatit 60°26′55″N, 022°14′53″E
Kirkkokunta Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Hiippakunta Turun arkkihiippakunta
Seurakunta Turun Mikaelinseurakunta
Rakentamisvuosi 1905
Suunnittelija Lars Sonck
Materiaali tiili
Istumapaikkoja 1 250
Tyylisuunta uusgotiikka, jugend
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Mikaelinkirkko on Turun keskustassa Port Arthurin kaupunginosassa sijaitseva kirkko, joka on valmistunut vuonna 1905. Kirkko on nimetty Arkkienkeli Mikaelin mukaan. Se on muodoltaan kolmilaivainen pitkäkirkko, jonka torni on 77 metriä korkea. Kirkkoa on peruskorjattu vuosina 1984–1987. Kirkossa on 1250 istumapaikkaa ja se on suosittu konsertti- ja vihkikirkko.

Kirkkosali

Mikaelinkirkko on suomenkielisen Turun Mikaelinseurakunnan pääkirkko. Sinne on keskittynyt myös Turun tuomasmessutoiminta, ja se toimii kesäisin tiekirkkona.

Historia ja arkkitehtuuri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikaelinkirkko on rakennettu vuosina 1899–1905. Sen on suunnitellut Lars Sonck, joka oli 24-vuotias arkkitehtiopiskelija voittaessaan kirkon suunnittelukilpailun vuonna 1894. Sonckin ehdotus Soli Deo gloria aeterna[1]) peittosi jopa häntä opettaneen opettajanselvennä tekemän kilpailuehdotuksen. Vanhemmat arkkitehdit pitivät voittoa sopimattomana ja Sonckille suunniteltiin jopa potkuja polyteknillisestä opistosta.[2] Kirkon arkkitehtuuri edustaa uusgotiikkaa ja jugendia. Vaikka Mikaelinkirkon todetaan saaneen valmistuttuaan osakseen pelkkää ihailua, arkkitehti Sonck ei myöhemmällä iällään ollut siihen itse tyytyväinen. Ennen kirkon rakennustöiden alkua Sonck kävi Keski-Euroopassa, jossa jugendtyyli oli saavuttanut suosiota ja kotiin palattuaan hän teki uuden kirkkosuunnitelman voittaneen ehdotuksen korvaajaksi, mutta suunnitelman vaihtoon ei suostuttu. Sonck vaati kirkon rakentamisaikana koko ajan kirkkoon suuria muutoksia, joista osaan pystyttiin myöntymään, osaan taas ei.[2] Kun Sonck sitten myöhemmällä iällään vieraili Turussa, hän ei koskaan halunnut mennä lähellekään Mikaelinkirkkoa. Uudet suunnitelmat ja muutokset Lars Sonck pääsi toteuttamaan muutama vuosi myöhemmin rakennetussa Tampereen tuomiokirkossa.

Mikaelinkirkon urut on rakentanut Grönlunds Orgelbyggeri vuonna 2002. Niissä 52 äänikertaa. Uruissa on Suomen pisin metallinen urkupilli, jonka pituus on 9,6 metriä.

Vuonna 2009 Museovirasto määritteli Port Arthurin puutalokorttelit ja Mikaelinkirkon yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.[3]

  1. Mikaelinkirkko Mikaelinseurakunta. Viitattu 15.5.2016.
  2. a b Latvakangas, Eva: Kirkkoarkkitehdin nuoruuden erhe Portsa. Kaupunginosauutiset. 21.11.2011. TS-Yhtymä. Viitattu 17.04.2020. [vanhentunut linkki]
  3. Port Arthurin puutalokorttelit ja Mikaelinkirkko Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.