Batman: Under the Red Hood

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Batman: Under The Red Hood)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Batman: Under the Red Hood
Ohjaaja Brandon Vietti
Käsikirjoittaja Judd Winick
Perustuu Batman: Under the Red Hood (sarjakuva)
Tuottaja Bruce Timm
Bobbie Page
Säveltäjä Christopher Drake
Leikkaaja Margaret Hou
Pääosat Bruce Greenwood
Jensen Ackles
John DiMaggio
Neil Patrick Harris
Jason Isaacs
Wade Williams
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros. Animation
DC Entertainment
Levittäjä Warner Bros. Home Entertainment
Netflix
Ensi-ilta 27. heinäkuuta 2010
Kesto 75 minuuttia
Alkuperäiskieli Englanti
Tuotto 6 761 379 dollaria[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
AllMovie

Batman: Under the Red Hood on heinäkuussa 2010 suoraan DVD:lle julkaistu animaatioelokuva. Se perustuu Judd Winick käsikirjoittamaan samannimiseen sarjakuvaan ja hän on myös itse tehnyt elokuvan käsikirjoituksen.[2] Ohjauksesta vastaa Brandon Vietti, joka on aikaisemmin ohjannut Batman aiheisia animaatiosarjoja. Pääosassa kuullaan muun muassa Bruce Greenwood, Neil Patrick Harris ja Jensen Ackles.

Elokuva on kahdeksas peräkkäinen elokuva Warner Premieren ja Warner Bros. Animationin tuottamista DC universumin alkuperäisistä animaatioelokuvista, jonka aloitti Superman: Doomsday vuonna 2007.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Viisi vuotta sitten kun Batmanin nuori apuri Jason Todd murhattiin, Batman ja hänen ensimmäinen apurinsa Dick Grayson, nykyinen Nightwing huomaavat kaupungissa olevan uusi rikollinen. Punahupuksi tunnistettu roisto on ottanut komentoonsa suurimmaksi osaksi paikallisia rikospomoja, jotka saavat tehdä huumekauppojaan, mutta eivät lapsille. Black Mask nousee vastarintaan, kun hän saa kuulla Punahupun yrittäneen viedä hänen salaista asettaan Amazoa, jonka Batman ja Nightwing kuitenkin pysäyttivät. Black Mask yrittää tappaa Punahupun, mutta monen epäonnistumisen jälkeen hän lähettää oman murhaaja nelikkonsa Punahupun perään. Sitä ennen Batman on jo udellut Jokerilta Punahupun henkilöllisyyttä, mutta tuloksetta. Batman kuitenkin kohtaa Punahupun yhdessä Nightwingin kanssa ja takaa-ajon päätteeksi yrittää selvittää luolassaan talteen ottamastaan ääninäytteestä mahdollista henkilöllisyyttä. Batman olettaa sen olevan edesmennyt Robin ja vahvistaakseen epäilynsä hän suuntaa kohti Ra's al Ghulia, joka paljastaa Robinin kohtalon.

Sillä välin Black Mask on ajautunut epätoivon tilanteeseen ja murtautuu vankilaan pyytääkseen Jokerilta apua päästäkseen eroon Punahupusta. Jokerin suostuessa pyyntöön hän järjestää kuitenkin yllätyksen Black Maskille sitomalla hänet ja kätyrinsä pyytämänsä rekan sisälle, jonka hän valelee bensalla. Poliisien saartaessa sillan Jokeri tyytyy vain sytyttämään sytykkeensä polttaakseen kaikki rekassa olevat. Punahuppu kuitenkin ilmaantuu paikalle ja kertoo suunnitelleen koko tilanteen, jotta saisi Jokerin ulos vankilasta. Jokeri saa lopulta sytykkeensä palamaan ja pudottaa sen rekkaan, mutta paikalle saapunut Batman pudottaa lentokoneestaan sammutusvaahtoa, jonka myötä Black Mask ja kumppanit eivät pala. Samalla Punahuppu sieppaa Jokerin ja vie hänet hylättyyn rakennukseen, jossa hän hakkaa Jokeria rautakangella muistuttaakseen siitä mitä Jokeri teki hänelle vuosia sitten.

Batman saapuu kujalle Punahupun viestin myötä, jossa kaksikko kohtaa ja ryhtyy tappelemaan toisiaan vastaan. Pitkän tappelun päätteeksi he ovat siirtyneet katolle, jossa Punahuppu paljastaa naamansa ja olevansa Jason Todd. Taistelu lopulta siirtyy rakennukseen, jonne Punahuppu on teljennyt Jokerin. Samalla hän vaatii selitystä miksi Batman ei ole tappanut Jokeria, edes sen vuoksi mitä se on tehnyt useille ihmisille ja ystäville. Batmanin kertoessa sen olevan liian helppoa, eikä enää tappamisen jälkeen olisi samanlainen. Punahuppu ei kuitenkaan hyväksy vastausta ja uhkaa Jokeria aseella, heittäen samalla Batmanille aseen pakottamalla tappamaan Jokerin tai hän tappaa rikollisen itse. Batman ei kuitenkaan suostu tekemään sitä ja kääntyy pois. Punahuppu yrittääkin ampua selkänsä kääntänyttä Batmania, joka kuitenkin onnistuu väistämään luodin ja heittämään batarangilla Punahupulta aseen pois. Samassa Punahuppu on jo järjestänyt tilanteen etukäteen ja virittänyt aikapommin, jonka seurauksena rakennus räjähtää. Batman ja Jokeri selviävät hengissä, mutta Punahupusta ei jää havaintoa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Bruce Greenwood  Batman  
 Jensen Ackles  Punahuppu  
 John DiMaggio  Jokeri, sivuäänet  
 Neil Patrick Harris  Nightwing  
 Jason Isaacs  Ra’s al Ghul  
 Wade Williams  Black Mask  
 Carlos Alazraqui  Chi Chi, roisto #1  
 Robert Clotworthy  Leon  
 Gary Cole  Bobo, James Gordon, vartija #2  
 Brian George  Ra’s Al Ghulin apulainen  
 Kelly Hu  neiti Li  
 Phil LaMarr  Rick, sivuäänet  
 Alexander Martella  nuori Robin/Jason Todd  
 Vincent Martella  Robin/Jason Todd  
 Jim Piddock  Alfred  
 Kevin Michael Richardson  Tyler, isokokoinen salamurhaaja, sivuäänet  
 Andrea Romano  toimittaja #1  
 Dwight Schultz  Freddie, huumediileri  
 Fred Tatasciore  palkkasoturi, Amazo, vartija #1  
 Keri Tombazian  toimittaja #2, naissalamurhaaja  
 Bruce Timm  Arvuuttaja  
 Michael Villani  toimittaja #3  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tarina perustuu Judd Winickin tekemään samannimiseen sarjakuvaan. Winick halusi, että siitä tehtäisiin myös elokuva, kun hän kuuli Warner Bros. Animationin projektista tuottaa erityisesti tiettyihin sarjakuviin pohjautuvia elokuvia. Winick onnistui kuvailemaan puhelimessa elokuvan juonen rakenteen muun muassa Bruce Timmille siten, että tarina voitaisiin kertoa noin 75 minuutissa ja sai luvan käsikirjoittaa elokuvan käsikirjoituksen.

Roolitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleja varten ei pidetty varsinaisia koe-esiintymisiä, vaan tuottaja Bruce Timm ja ääniohjaaja Andrea Romano pyysivät tiettyjä näyttelijöitä tekemään äänirooleja kyseiseen elokuvaan. Keskeisimpiin rooleihin valittiin muun muassa Jensen Ackles Punahupuksi ja Bruce Greenwood Batmaniksi. Greenwood oli tuottaja Timmin ensimmäinen vaihtoehto Batmanin rooliin, koska hänen mielestään näyttelijän ääni oli sopivan vakava.[3] Aikaisemminkin useita äänirooleja DC-projekteissa tehnyt Neil Patrick Harris taas valittiin Nightwingin rooliin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Batman: Under the Red Hood - DVD Sales The Numbers Viitattu 23.8.2011
  2. Winick pens BATMAN: RED HOOD script 18.12.2009 Mania Viitattu 2.3.2010 (englanniksi)
  3. First look at Batman: Under the Red Hood (Justice League Crisis on Two Earths DVD ekstra) Viitattu 3.3.2010