Luettelo sääennätyksistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo sääennätyksistä kertoo maapallon ja Suomen sääennätyksistä. Sääennätykset on mitattu nykyaikaisella kalustolla, joten ennätykset pätevät varmuudella ainoastaan maapallon lähihistoriassa.

Lämpötila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkein mitattu lämpötila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alin mitattu lämpötila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopeimmat lämpötilanmuutokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nopein lämpötilan nousu: 27 °C noin kahdessa minuutissa. Spearfish, Etelä-Dakota (22.1.1943).
  • Nopein lämpötilan lasku: 26 °C noin viidessätoista minuutissa: Rapid City, Etelä-Dakota (10.1.1911)

Maanosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkeimmat sääennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämpöennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikka [4][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa tai alue Lämpötila
(Celsiusaste&Farenheit)
Paikka Päiväys
 Algeria 51,3 °C (124,3 °F) El Bayadh, 2. syyskuuta 1979[5]
 Botswana 44,0 °C (111,2 °F) Maun 7. tammikuuta 2016[6]
 Burkina Faso 47,2 °C (117,0 °F) Dori 1984[7]
 Tšad 47,6 °C (117,7 °F) Faya-Largeau 22. kesäkuuta 2010[8]
 Ghana 43,3 °C (109,9 °F) Navrongo 10. huhtikuuta 2015[9]
 Niger 48,2 °C (118,8 °F) Bilma 23. kesäkuuta 2010[8]
 Nigeria 46,4 °C (115,5 °F) Yola 3 .huhtikuuta 2010[8]
 Etelä-Afrikka 50,0 °C (122,0 °F) Dunbrody , Itä-Kap 3. marraskuuta 1918[10]
 Sudan 49.7 °C (121.5 °F) Dongola 25. kesäkuuta 2010[8]
 Swazimaa 47,7 °C (117,9 °F) Lavumisa ?[11]
 Tunisia 55 °C (131 °F) * Kebili 7. heinäkuuta 1931[12][13]
Länsi-Saharan lippu Länsi-Sahara 50,7 °C (123.3 °F) Semara 13. heinäkuuta 1961[4]
 Sambia 42,4 °C (108.3 °F) Mfuwe 13. lokakuuta 2010[8]
Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa tai alue Lämpötila
(Celsiusaste&Farenheit)
Paikka Päiväys
 Afganistan 49,9 °C (121,8 °F) Farah elokuu 2009[14]
 Armenia 43,7 °C (110,7 °F) Meghri 1. elokuuta 2011[15][16]
 Bangladesh 45,1 °C (113,2 °F) Rajshahi 30. toukokuuta 1972[17]
 Bhutan 40 °C (104 °F) Phuentsholing 27. elokuuta 1997[18]
 Kambodža 42,6 °C (108,7 °F) Preah Vihea 15. huhtikuuta 2016[19]
 Kiina 50,5 °C (122,9 °F) Erbao , Turpan, Xinjiang 10. heinäkuuta 2017[20]
 Kypros 45.6 °C (114.1 °F) Lefkoniko 1. elokuuta 2010[21]
 Hongkong 37,9 °C (100,2 °F) Hongkong 8. elokuuta 2015, 9. heinäkuuta 2016[9]
 Intia 51,0 °C (123,8 °F) Phalodi, Rajasthan 19. toukokuuta 2016[22]
 Indonesia 39,5 °C (103,1 °F) Jatiwangi, Cirebon, Länsi- Jaava /
Semarang, Keski-Jaava
joulukuu 2006 /
27. lokakuuta 2015[23]
 Iran 54 °C (129 °F) Ahwazin lentoasema 29. kesäkuuta 2017 [4][24][25]
 Irak 53,9 °C (129,0 °F) Basra 22. heinäkuuta 2016[24][26]
 Israel 54,0 °C (129,2 °F) * Tirat Zvi 21. kesäkuuta 1942[27]
 Japani 41,1 °C (106,0 °F) Shimanto, Kōchi 22. heinäkuuta 2018[28]
 Jordania 50 °C (122 °F) Jordanian yliopiston maatalouden tutkimuskeskus 6. syyskuuta 2002[29]
 Kuwait 54,0 °C (129,2 °F) Mitribah 21. heinäkuuta 2016[30]

[24][26][26]

 Kirgisia 44,0 °C (111,2 °F) ? ?[31]
 Laos 42,3 °C (108,1 °F) Seno 12. huhtikuuta 2016[19]
 Malesia 40,1 °C (104,2 °F) Chuping 9. huhtikuuta 1998[32]
 Malediivit 34,9 °C (94,8 °F) Hanimaadhoo 16. huhtikuuta 2016[19]
 Mongolia 44,0 °C (111,2 °F) Khongor, Darkhan-Uul 24. heinäkuuta 1999[33]
 Myanmar 47,2 °C (117,0 °F) Myinmu 14. toukokuuta 2010[34][35]
   Nepal 46,0 °C (114,8 °F) Chisapani ?[36]
 Oman 50,8 °C (123,4 °F) Buraimi,
Sohar,
Qurayyat
heinäkuu 1990,
toukokuu 2009,
30. toukokuuta 2017 [37]
 Pakistan 53,7 °C (128,7 °F) Turbat 28. toukokuuta 2017[30]
 Filippiinit 42,2 °C (108,0 °F) Tuguegarao, Cagayan Valley 12. huhtikuuta 1912, 11. toukokuuta 1969[38]
 Qatar 50.4 °C (122.7 °F) Doha 14. heinäkuuta 2010[8]
 Venäjä (Siperia) 42.3 °C (108.1 °F) Belogorsk, Amurin alue 12. heinäkuuta 2010[39]
 Saudi-Arabia 52,0 °C (125,6 °F) Jeddah 23. kesäkuuta 2010[40]
 Singapore 37,0 °C (98,6 °F) Singapore 17. huhtikuuta 1983[41]
 Etelä-Korea 40,0 °C (104,0 °F) Daegu 1. elokuuta 1942[42]
 Syyria 49,4 °C (120,9 °F) ? ?[43]
 Taiwan 40.2 °C (104 °F) Taitung 9. toukokuuta 2004[44]
 Thaimaa 44,6 °C (112,3 °F) Mae Hong Son 28. huhtikuuta 2016[19]
 Turkki 48,8 °C (119,8 °F) Mardin-Kocatepe 14. elokuuta 1993[45]
 Turkmenistan 50,1 °C (122,2 °F) Repetek , Karakum 28. heinäkuuta 1983[46][47]
 Yhdistyneet arabiemiirikunnat 52,1 °C (125,8 °F) Al Jazeeran rajaasema heinäkuu 2002[48][49]
 Vietnam 42,7 °C (108,9 °F) Con Cuong/Tuong Duong (tasan) 30. toukokuuta 2015[9]/12. toukokuuta 1966[50]
Eurooppa [4][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa tai alue Lämpötila
(Celsiusaste&Farenheit)
Paikka Päiväys
 Azerbaidžan 46,0 °C (114,8 °F) Julfa ja Ordubad ?[51]
 Valko-Venäjä 38.9 °C (102.0 °F) Gomel 7. elokuuta 2010[8]
 Belgia 38.8 °C (101.8 °F) Uccle 27. kesäkuuta 1947[52][53]
 Bosnia ja Hertsegovina 46.2 °C (115.2 °F) Mostar 31. heinäkuuta 1901[54]
 Bulgaria 45.2 °C (113.3 °F) Sadovo 5. elokuuta 1916[55]
 Kroatia 42.8 °C (109.0 °F) Ploče 5. elokuuta 1981[56]
 Tšekki 40,4 °C (104,7 °F) Dobřichovice, 20. elokuuta 2012[57]
 Tanska 36,4 °C (97,5 °F) Holstebro, Keski-Jyllanti 10. elokuuta 1975[58]
 Viro 35,6 °C (96,1 °F) Võru 11. elokuuta 1992[59]
 Suomi 37,2 °C (99,0 °F) Liperi 29. heinäkuuta 2010[60]
 Ranska 46,0 °C (114,8 °F) Vérargues, Hérault 28. kesäkuuta 2019[61]
 Saksa 42,6 °C (108,7 °F) Lingen, Ala-Saksi 25. heinäkuuta 2019[62]
 Kreikka 48,0 °C (118,4 °F) Ateena[63] 10. heinäkuuta 1977[64]
 Unkari 41,9 °C (107,4 °F) Kiskunhalas 20. heinäkuuta 2007[65]
 Islanti 30,5 °C (86,9 °F) Teigarhorn, Djúpivogur 22. kesäkuuta 1939[66][67]
 Irlanti 33,3 °C (91,9 °F) Kilkenny , Kilkennyn kreivikunta 26. kesäkuuta 1887[68]
 Italia 47,0 °C (116,6 °F) Foggia, Apulia [69] [4] 25. kesäkuuta 2007[69][70]
 Itävalta 40.5 °C (104.9 °F) Bad Deutsch-Altenburg 8. elokuuta 2013[71]
 Latvia 37,8 °C (100,0 °F) Ventspils 4. elokuuta 2014[72]
 Liettua 37,5 °C (99,5 °F) Zarasai, Utenan lääni 30. heinäkuuta 1994[73]
 Pohjois-Makedonia 45,7 °C (114,3 °F) Demir Kapija, Demir Kapija 24. heinäkuuta 2007[74][75]
 Malta 43,8 °C (110,8 °F) Maltan kansainvälinen lentoasema 9. elokuuta 1999[76][77]
 Moldova 42,4 °C (108,3 °F) Falesti 7. elokuuta 2012[78]
 Montenegro 44.8 °C (112.6 °F) Podgorica & Danilovgrad 16. elokuuta 2007 /
8. elokuuta 2012[79]
 Alankomaat 40,7 °C (105,3 °F) Gilze en Rijen, Pohjois-Brabant 25. heinäkuuta 2019[80]
 Norja 35,6 °C (96,1 °F) Nesbyen, Buskerudin lääni 20. kesäkuuta 1970[81]
 Puola 40,2 °C (104,4 °F) Proskau[82] 29. heinäkuuta 1921[83]
 Portugali 47,4 °C (117,3 °F) Amareleja, Beja 1. elokuuta 2003[84]
 Romania 44,5 °C (112,1 °F) Ion Sion, Brăila 10. elokuuta 1951[85]
 Venäjä (Euroopan puoleinen) 45,4 °C (113,7 °F) Utta, Kalmukia 12. heinäkuuta 2010[86]
 Serbia 44,9 °C (112,8 °F) Smederevska Palanka, Podunavlje 24. heinäkuuta 2007[87]
 Slovakia 40,3 °C (104,5 °F) Hurbanovo 20. heinäkuuta 2007[88]
 Slovenia 40,8 °C (105,4 °F) Cerklje ob Krki 8. elokuuta 2013[89]
 Espanja 47,3 °C (117,1 °F) Montoro, Cordoba 13. heinäkuuta 2017[90]
 Ruotsi 38,0 °C (100,4 °F) Ultuna, Uppsalan kunta /
Målilla, Kalmarin lääni (tasan)
9. heinäkuuta 1933 /
29. kesäkuuta 1947[91]
 Sveitsi 41,5 °C (106,7 °F) Grono, Moesa 11. elokuuta 2003[92]
 Ukraina 42,0 °C (107,6 °F) Luhansk 12. elokuuta 2010[93]
 Englanti 38,7 °C (101,7 °F) Cambridge, Cambridgeshire 25. heinäkuuta 2019[94]
 Pohjois-Irlanti 30,8 °C (87,4 °F) Knockarevan, Fermanagh’n kreivikunta /
Belfast, Antrimin kreivikunta (tasan)
30. kesäkuuta 1976 /
12. heinäkuuta 1983[94]
 Skotlanti 32,9 °C (91,2 °F) Greycrook, Scottish Borders 9. elokuuta 2003[94]
 Wales 35,2 °C (95,4 °F) Hawarden Bridge, Flintshire 2. elokuuta 1990[94]
Etelä-Amerikka [4][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa tai alue Lämpötila
(Celsiusaste&Farenheit)
Paikka Päiväys
 Argentiina 48,9 °C (120,0 °F) Rivadavia, Saltan maakunta 11. joulukuuta 1905[95][96] [97]
 Bolivia 46,7 °C (116,1 °F) Villamontes, Tarijan departementti 29. lokakuuta 2010 [8]
 Brasilia 44,7 °C (112,5 °F) Bom Jesus, Piauí 21. marraskuuta 2005 [98]
 Chile 44,9 °C (112,8 °F) Quillón, Biobio 26. tammikuuta 2017[99][100]
 Kolumbia 40 °C (104 °F) Puerto Salgar, Cundinamarca 29. joulukuuta 2015 [101]
Ranskan Guiana Ranskan Guiana 37,8 °C (100,0 °F) Saint-Laurent-du-Maroni 22. lokakuuta 2015 [23]
 Uruguay 44,0 °C (111,2 °F) Paysandú, Paysandún departementti 20. tammikuuta 1943[102][103]
 Venezuela 43,6 °C (110,5 °F) Santa Ana de Coro, Falcón 29. huhtikuuta 2015[9]
Pohjois-Amerikka [4][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa tai alue Lämpötila
(Celsiusaste&Farenheit)
Paikka Päiväys
 Anguilla 34,2 °C (93,6 °F) The Valley 12. syykuuta 2015[9]
 Antigua ja Barbuda 34,9 °C (94,8 °F) St. John's 12. elokuuta 1995[104][105]
 Caymansaaret 34,7 °C (94,5 °F) Owen Robertsin kansainvälinen lentoasema ,Grand Cayman ?[106]
 Kuuba 38,8 °C (101,8 °F) Jucarito (Granma provinssi ) 17. huhtikuuta 1999[107]
 Dominica 35,5 °C (95,9 °F) Canefieldin lentoasema 3. lokakuuta 2015[9]
 Dominikaaninen tasavalta 43,0 °C (109,4 °F) Mao 31. elokuuta 1954[108]
 Grönlanti 30,1 °C (86,2 °F) Ivigtut 23. kesäkuuta 1915[109][110][111]
 Guatemala 45 °C (113 °F) Estanzuela, Zacapa ?[112]
 Kanada 45,0 °C (113,0 °F) Yellow Grass, Saskatchewan
Midale, Saskatchewan
5. heinäkuuta 1937[113]
 Panama 40,0 °C (104,0 °F) Panamá 20. maaliskuuta1998[114]
 Puerto Rico 40 °C (104 °F) Isla de Mona 2. heinäkuuta 1996[115]
 Yhdysvallat 56,7 °C (134,1 °F) Furnace Creek Ranch
Kuolemanlaakso, Kalifornia
10.heinäkuuta 1913[116][117]
 Yhdysvaltain Neitsytsaaret 37 °C (99 °F) Saint Thomas/
Cruz Bay
4.elokuuta 1994 ja 23. kesäkuuta 1996[115]
31. heinäkuuta 1988[115]
Oseania [95].[118][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa tai alue Lämpötila
(Celsiusaste&Farenheit)
Paikka Päiväys
 Australia 50.7 °C (123.3 °F) Oodnadatta, Etelä-Australia 2. tammikuuta 1960[95][118][119]
 Uusi-Seelanti 42,4 °C (108,3 °F) Rangiora, Canterbury /
Jordan, Marlborough (tasan)
7. helmikuuta 1973[120]
 Samoa 35,3 °C (95,5 °F) Asau 24. joulukuuta 1968[121]
 Salomonsaaret 36,1 °C (97,0 °F) Honiara, Guadalcanal 1. helmikuuta 2010[8]
Wallis ja Futunan lippu Wallis ja Futuna 35,5 °C (95,9 °F) Futunan lentoasema 19. tammikuuta 2015[9]

Kylmyysennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa tai alue Lämpötila
(Celsiusaste&Farenheit)
Paikka Päiväys
 Algeria −13,8 °C (7,2 °F) Mécheria 28. tammikuuta 2005[5]
 Burkina Faso 5 °C (41 °F) Markoye tammikuu 1975[7]
 Lesotho −21,0 °C (−5,8 °F) ? ?[122]
 Marokko −23,9 °C (−11,0 °F) Ifrane 11. helmikuuta 1935[123]
 Etelä-Afrikka −20,1 °C (−4,2 °F) Buffelsfontein, Molteno, Itä-Kap 23. elokuuta 2013[124]
 Sudan −1,0 °C (30,2 °F) Zalingei joulukuu 1961 ja tammikuu 1962[125]
 Swazimaa −6,7 °C (19,9 °F) Big Bend ?[11]
Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa tai alue Lämpötila
(Celsiusaste&Farenheit)
Paikka Päiväys
 Afganistan −52,2 °C (−62,0 °F) Shahrak tammikuu 1964[14]
 Armenia −42,0 °C (−43,6 °F) Paghakn ja Ashocq 1961[15]
 Azerbaidžan −33,0 °C (−27,4 °F) Julfa ja Ordubad ?[51]
 Bangladesh 2,6 °C (36,7 °F) Tetulia Upazila 8. tammikuuta 2018[126]
 Kiina −52,3 °C (−62,1 °F) Mohe, Heilongjiang 13.helmikuuta 1969[127]
 Hongkong −6,0 °C (21,2 °F) Tai Mo Shan 24.tammikuuta 2016[128]
 Intia −33,9 °C (−29,0 °F) Dras, Jammu ja Kashmir 23. maaliskuuta 1911[129]
 Iran −46,0 °C (−50,8 °F) Saqqez 1972[130]
 Israel −14,2 °C (6,4 °F) Merom Golan 10.tammikuuta 2015[131]
 Japani −41,0 °C (−41,8 °F) Asahikawa, Hokkaidō 25.tammikuuta 1902[28]
 Jordania −16,0 °C (3,2 °F) Shoubak 15.joulukuuta 2013[29]
 Kirgisia −53,6 °C (−64,5 °F) ? ?[31]
 Malesia 7,8 °C (46,0 °F) Cameron Highlands 1. helmikuuta 1978[32]
 Malediivit 17,2 °C (63,0 °F) Hulhulé , Malén kansainvälinen lentoasema 11. huhtikuuta 1978[132]
 Mongolia −55,3 °C (−67,5 °F) Züüngovi, Uvs joulukuu 1976[33]
 Myanmar −6,0 °C (21,2 °F) Hakha 30.joulukuuta 1990[133]
   Nepal −26,0 °C (−14,8 °F) Thakmarpha, Mustang ?[36]
 Pohjois-Korea −43,6 °C (−46,5 °F) Chunggangjin 12.tammikuuta 1933[134]
 Filippiinit 6,3 °C (43,3 °F) Baguio 18. tammikuuta 1961[38][135]
 Venäjä (Siperia) −67,8 °C (−90,0 °F) Verhojansk ja
Oimjakon, Sahan tasavalta
7.helmikuuta 1892
6.helmikuuta 1933[136]
 Saudi-Arabia −12,0 °C (10,4 °F) Turaif ?[137]
 Singapore 19,0 °C (66,2 °F) Singapore 14.helmikuuta 1989[41]
 Etelä-Korea −32,8 °C (−27,0 °F) Yangpyeong 5.tammikuuta 1981[42]
 Syyria −23,0 °C (−9,4 °F) Idlib tammikuu 1951[138]
 Thaimaa −1,4 °C (29,5 °F) Sakon Nakhon 2.tammikuuta 1974[139]
 Turkki −46,4 °C (−51,5 °F) Van-Çaldıran 9.tammikuuta 1990[45]
 Turkmenistan −36,0 °C (−32,8 °F) Daşoguz ?[46]
 Yhdistyneet arabiemiirikunnat −1,0 °C (30,2 °F) Rekna tammikuu 2008[140]
 Vietnam −6,1 °C (21,0 °F) Sa Pa 4.tammikuuta 1974[141]
Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa tai alue Lämpötila
(Celsiusaste&Farenheit)
Paikka Päiväys
 Itävalta −47,1 °C (−52,8 °F) Grünloch 19. helmikuuta 1932[142]
 Valko-Venäjä −42,2 °C (−44,0 °F) Slavnom, Vitsebsk 17. tammikuuta 1940[143]
 Belgia −30,1 °C (−22,2 °F) Lessen laakso Rochefort 20. tammikuuta 1940[144]
 Bosnia ja Hertsegovina −42,5 °C (−44,5 °F) Igman Sarajevon kantoni 24. tammikuuta 1963[145]
 Bulgaria −38,3 °C (−36,9 °F) Tran 25. tammikuuta 1947[55]
 Kroatia −34,6 °C (−30,3 °F) Gračac 13 .tammikuuta 2003[146]
 Tšekki −42,2 °C (−44,0 °F) Litvínovice 11. helmikuuta 1929[57]
 Tanska −31,2 °C (−24,2 °F) Thisted , Pohjois-Jyllanti 8. tammikuuta 1982[58]
 Viro −43,5 °C (−46,3 °F) Jõgeva, Jõgevamaa 17. tammikuuta 1940[59]
 Suomi −51,5 °C (−60,7 °F) Kittilä, Lapin maakunta 28. tammikuuta 1999[60]
 Ranska −41.0 °C (−41.8 °F) Mouthe, Doubs 17.tammikuuta 1985[147]
 Saksa −45.9 °C (−50.6 °F) Funtensee, Berchtesgadener , Baijeri 24. joulukuuta 2001[148]
 Kreikka −27.8 °C (−18.0 °F) Ptolemaida 27. tammikuuta 1963[149]
 Unkari −35 °C (−31 °F) Görömbölytapolca 16. helmikuuta 1940[65]
 Islanti −37,9 °C (−36,2 °F) Grímsstaðir 21. tammikuuta 1918[66]
 Irlanti −19.1 °C (−2.4 °F) Collooney, Sligon kreivikunta 16. tammikuuta 1881[68]
 Italia −49.6 °C (−57.2 °F) Busa Fradusta, Pale di San Martino 10. helmikuuta 2013[150]
 Latvia −43.2 °C (−45.8 °F) Daugavpils 8. helmikuuta 1956[72]
 Liettua −42,9 °C (−45,2 °F) Utena, Utenan lääni 1. helmikuuta 1956[73]
 Pohjois-Makedonia −31,5 °C (−24,7 °F) Berovo, Berovo 27. tammikuuta 1954[151]
 Malta 1,4 °C (34,5 °F) Maltan kansainvälinen lentoasema 29. tammikuuta 1981[76][77]
 Moldova −35,5 °C (−31,9 °F) Brătușeni, Edineț 20. tammikuuta 1963[78]
 Alankomaat −27,4 °C (−17,3 °F) Winterswijk 27. tammikuuta 1942[152]
 Norja −51,4 °C (−60,5 °F) Karasjok, Finnmark 1. tammikuuta 1886[81]
 Puola −41,0 °C (−41,8 °F) Siedlce, Masovian Voivodeship 11. tammikuuta 1940[83]
 Portugali −16,0 °C (3,2 °F) Penhas da Saúde, Covilhã
Miranda do Douro
16. tammikuuta 1945 ja 5.helmikuuta 1954[153]
 Romania −38,5 °C (−37,3 °F) Bod, Braşov 25. tammikuuta 1942[154]
 Venäjä (Euroopan puoleinen) −58,1 °C (−72,6 °F) Ust' Shchugor, Komin tasavalta 31. joulukuuta 1978[64]
 Serbia −39,5 °C (−39,1 °F) Karajukica Bunari, Zlatibor 13. tammikuuta 1985[87]
 Slovakia −41,0 °C (−41,8 °F) Vígľaš-Pstruša 11. helmikuuta 1929[88]
 Slovenia −34,5 °C (−30,1 °F) Babno Polje 15. helmikuuta 1956 / 16.helmikuuta 1956 / 13.tammikuuta 1968 [155]
 Espanja −30 °C (−22 °F) Calamochan lentoasema , Teruel 17. joulukuuta 1963[156]
 Ruotsi −52,6 °C (−62,7 °F) Vuoggatjålme, Lappi 2. helmikuuta 1966[91]
 Sveitsi −41,8 °C (−43,2 °F) La Brévine 12. tammikuuta 1987[92]
 Ukraina −41,9 °C (−43,4 °F) Luhansk 8. tammikuuta 1935[93][157]
 Englanti −26,1 °C (−15,0 °F) Newport, Shropshire 10. tammikuuta 1982[94]
 Pohjois-Irlanti −18,7 °C (−1,7 °F) Castlederg, Tyrone 24. joulukuuta 2010[94]
 Skotlanti −27,2 °C (−17,0 °F) Braemar, Aberdeenshire
Altnaharra, Sutherland
11. helmikuuta 1895 ja 10.tammikuuta 1982
30.joulukuuta 1995[94]
 Wales −23,3 °C (−9,9 °F) Rhayader, Powys 21. tammikuuta 1940[94]
Pohjois-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa tai alue Lämpötila
(Celsiusaste&Farenheit)
Paikka Päiväys
 Antigua ja Barbuda 16,1 °C (61,0 °F) V. C. Birdin kansainvälinen lentoasema, St. John's 31. joulukuuta 1974 ja 28. tammikuuta 1976[104][105]
 Kanada −63,0 °C (−81,4 °F) Snag, Yukon 3. helmikuuta 1947[158]
 Caymansaaret 11,1 °C (52,0 °F) Owen Robertsin kansainvälinen lentoasema , Grand Cayman ?[106]
 Kuuba 0,6 °C (33,1 °F) Bainoa, Mayabeque 18. helmikuuta 1996[107][159]
 Dominikaaninen tasavalta −7,0 °C (19,4 °F) Constanza (Dominikaaninen tasavalta) 17. tammikuuta 1983[160]
 Grönlanti −66,1 °C (−87,0 °F) North Ice 9. tammikuuta 1954[161]
 Guatemala −11,5 °C (11,3 °F) Olintepeque, Quetzaltenango ?[112]
 Panama 2,0 °C (35,6 °F) Bajo Grande 20. helmikuuta 1995[114]
 Puerto Rico 4 °C (40 °F) Aibonito/San Sebastián 9. maaliskuuta1911/ 24.tammikuuta 1966[115]
 Yhdysvaltain Neitsytsaaret 11 °C (51 °F) Annas Hope 31. tammikuuta 1954[115]
 Yhdysvallat
(Alaska)
−62,2 °C (−80,0 °F) Prospect Creek, Alaska 23. tammikuuta 1971[162]
 Yhdysvallat
(mannermaa)
−57,0 °C (−70,6 °F) Rogers Pass, Montana 20. tammikuuta 1954[163]
Etelä-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa tai alue Lämpötila
(Celsiusaste&Farenheit)
Paikka Päiväys
 Argentiina −32,8 °C (−27,0 °F) Sarmiento, Chubut 1. kesäkuuta 1907[164]
 Brasilia −14,0 °C (6,8 °F) Caçador, Santa Catarina kesäkuu 1952[165][166]
 Chile −37 °C (−34,6 °F) Coyhaique Alto, Aysen 21. kesäkuuta 2002[167]
 Paraguay −7,5 °C (18,5 °F) Pratts Gill, Boquerón 13. heinäkuuta 2000[168]
 Peru −25,2 °C (−13,4 °F) Mazo Cruz, Puno Region 30. kesäkuuta 1966[169]
 Uruguay −11,0 °C (12,2 °F) Melo, Cerro Largo 14. kesäkuuta 1967[102][103]
Oseania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa tai alue Lämpötila
(Celsiusaste&Farenheit)
Paikka Päiväys
 Australia −23,0 °C (−9,4 °F) Charlotte Pass, Uusi-Etelä-Wales 29. kesäkuuta 1994[118]
 Uusi-Seelanti −25,6 °C (−14,1 °F) Ranfurl, Otago 18. heinnäkuuta 1903[170]
 Samoa 11,1 °C (52,0 °F) Afiamalu 29. syyskuuta 1971[121]

Tuulennopeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Korkein mitattu tuulennopeus: 484±32 km/h, kolmen sekunnin puuska. Oklahoma City, Oklahoma (3.5.1999).
  • Korkein päivittäinen keskiarvo tuulennopeudelle: 174 km/h: Port Martin (Adélie Land), Etelämanner. 24 tunnin rupeama välillä 29.3.1951-22.3.1951.

Sade[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eniten sadetta: Keskimäärin 13,3 metriä vuodessa, Lloro, Kolumbia.
  • Vähiten sadetta: 0 mm vuodessa, Antofagasta Region, Atacaman aavikko, Chile. Tässä osassa aavikkoa ei ole koskaan nähty satavan vettä.
  • Eniten yhdessä minuutissa: 38 mm, Barst, Guadeloupe (26.11.1970).
  • Eniten yhdessä tunnissa: 305 mm, Holt, Missouri
  • Eniten 12 tunnissa: 1 144 mm, Reunion
  • Eniten vuorokaudessa: 1 870 mm Cilaos, Réunion (16.3.1952).
  • Eniten kahdessa vuorokaudessa: 2 493 mm, Cherrapunji, Intia 15.-16. helmikuuta 1995.
  • Eniten yhden vuoden aikana: 26 470 mm, Cherrapunji, Intia (1860-1861).
Maailman suurin virallisesti mitattu rae: 47,6 cm.

Rakeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salamat & ukkonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen sääennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alin lämpötila: −51.5 °C; Kittilä, Pokka (28.1.1999),[171] joskin epävirallisia havaintoja on tehty jopa –57 °C lämpötiloista, "viralliset" mittarit antavat huomattavasti kotimittareita vaatimattomampia lukemia.
  • Korkein lämpötila: 37,2 °C; Liperi, Joensuun lentoasema (29.7.2010)[171]
  • Voimakkain tuulennopeus: 50 m/s, Helsingin keskustassa 28.8.1890.lähde?
  • Anomalialtaan lämpimimmät kuukaudet: Helmi- ja maaliskuut 1989 olivat tuon vuosisadan lämpimimmät. Helsingin Kaisaniemessä mitattiin helmikuun keskilämpötilaksi +1,2 °C (normaalisti noin -6 °C). Maaliskuussa 1989 keskilämpötilat ylittyivät koko Suomessa 4-7 °C.lähde?
  • Alin kuukauden keskilämpötila: -29,7 °C Kuusamo, tammikuu 1985.[171]
  • Korkein kuukauden keskilämpötila: 23,0 °C Puumalan kirkonkylä, heinäkuu 2010.[171]
  • Suurin vuorokausisademäärä: 198 mm; Espoo, Lahnus 21.7.1944.[171]
  • Suurin kuukauden sademäärä: 302 mm, Laukaa, heinäkuu 1934.[171]
  • Suurin vuosisademäärä: 1 242,2 mm; Puolanka, Paljakka 2015.[171]
  • Korkein ilmanpaine: 1 066 hPa, Helsinki 22.1.1907.[171]
  • Matalin ilmanpaine: 940 hPa; Rauma, Kuuskajaskari 27.2.1990.[171]
  • Suurin lumensyvyys: 190 cm, Enontekiö, Kilpisjärvi (19.4.1997)[171][172]. Alueella on muutenkin keskimäärin Suomen paksuin lumipeite.
  • Lämpimin vuosi: 2015, jolloin koko maan keskilämpötila oli 4,2 °C.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. WMO Press Release No. 956 World Meteorological Organization (WMO). Viitattu 20.11.2012.
  2. WMO Climate Extremes Archive World Meteorological Organization (WMO). Viitattu 20.11.2012.
  3. Record meteo estremi in Italia e nel mondo Meteo.net. Viitattu 20.11.2012.
  4. a b c d e f g Burt, Christopher C.: Hottest Reliably Measured Air Temperatures on Earth: PART TWO 19.8.2016. Weather Underground. Viitattu 2.10.2016.
  5. a b Seconde Communication Nationale de L'Algerie Sur Les Changements Climatiques a la CCNUCC Ministere de L'Amenagement du Territoire et de L'Environnement. Viitattu 23.10.2016. (ranskaksi)
  6. Botswana: Heat Wave Breaks Maximum Temperature Records allafrica.com.
  7. a b Programme D'Action National D'Adaptation a la Variabilite et aux Changements Climatiques (Pana du Burkina Faso) Ministere de L'Environnnement et du Cadre de Vie. Viitattu 22.10.2016. (ranskaksi)
  8. a b c d e f g h i Masters, Jeff: Bolivia ties its all-time heat record 7.8.2010. Weather Underground. Viitattu 26.6.2011.
  9. a b c d e f g Sixteen National/Territorial All-Time Extreme Heat Records Set in 2015 27. tammikuuta 2016. Wunderground. Viitattu 19 July 2017.
  10. What are the temperature, rainfall and wind extremes in SA? South African Weather Service. Viitattu 03.12.2019.
  11. a b Groundwater Resources of Swaziland joulukuu 1992. Swaziland Ministry of Natural Resources, Land Use and Energy. Viitattu 22.10.2016.
  12. Hottest air temperatures reported on Earth Weather Underground. Retrieved 20. syyskuuta2012.
  13. Khalid Ibrahim El Fadli & Randall S. Cerveny & Christopher C. Burt & Philip Eden & David Parker & Manola Brunet & Thomas C. Peterson & Gianpaolo Mordacchini & Vinicio Pelino & Pierre Bessemoulin & José Luis Stella & Fatima Driouech & M.M Abdel wahab & Matthew B. Pace: World Meteorological Organization Assessment of the Purported World Record 58 °C Temperature Extreme at El Azizia, Libya (13.9.1922). Bulletin of the American Meteorological Society, 2012, nro 94. Artikkelin verkkoversio.
  14. a b Ibp.inc: Afghanistan Constitution and Citizenship Law Handbook – Strategic Information and Basic Laws. Int'l Business Publications. ISBN 9781438778358. Teoksen verkkoversio. en
  15. a b Republic of Armenia Third National Communication on Climate Change Ministry of Nature Protection. Viitattu 23.10.2016.
  16. Hottest Day on Record – 43.7 Celsius 3.8.2011. Hetq Online. Viitattu 23.10.2016.
  17. Bangladesh records highest temperature 42.2 degree Celsius in last 14 years Asian Tribune. 27.8.2009. Viitattu 7.11.2016.
  18. "The heat has got into the Himalayas", Kuensel, 14. kesäkuuta 2013. Luettu 2. maaliskuuta 2015. Archived from the original on 2 April 2015. 
  19. a b c d Exceptional Heat Wave 2016 Meteo France. Viitattu 29 April 2016.
  20. 50.5℃!全国最高气温问世 未来或将再创新纪录 baijiahao.baidu.com.
  21. Temperature breaks all records
  22. Indian summer makes history, Phalodi in Rajasthan boils at 51 °C Skymet Weather.
  23. a b Indonesia ties all-time national heat record wunderground.com. Arkistoitu 9. marraskuuta 2016. Viitattu 31. lokakuuta 2016.
  24. a b c Two Middle East locations hit 129 degrees, hottest ever in Eastern Hemisphere, maybe the world 22 July 2016. The Washington Post. Viitattu 23 July 2016.
  25. Temperatures in Iranian city of Ahvaz hit 129.2F (54C), near hottest on Earth in modern measurements 30.6.2017. independent.com. Viitattu 30.6.2017.
  26. a b c Think you’re hot? Spare a thought for Kuwait, as mercury hits record 54C 23 July 2016. The Guardian. Viitattu 22. lokakuuta 2016.
  27. Climate Extremes in Israel 21. kesäkuuta 1942. Israel Meteorological Service. Viitattu 5. lokakuuta 2016.
  28. a b former National Rankings Japan Meteorological Agency. Viitattu 22. Heinäkuuta2018.
  29. a b القيم المتطرفة Jordanian Meteorological Department. Arkistoitu 27. marraskuuta 2016. Viitattu 27. marraskuuta 2016. Arabic
  30. a b WMO verifies 3rd and 4th hottest temperature recorded on Earth World Meteorological Organization. Viitattu 6. heinäkuuta 2019.
  31. a b Archived copy mineconom.gov.kg. Arkistoitu 20. joulukuuta 2016. Viitattu 13.1.2017.
  32. a b "General Climate Information", Malaysia Meteorological Department. Luettu 30. kesäkuuta 2010. 
  33. a b Mongolia: Assessment Report on Climate Change 2009 . syyskuuta2009. Ministry of Environment, Nature and Tourism, Mongolia. Viitattu 23. lokakuuta 2016.
  34. Heat takes its toll 2. toukokuuta 2016. Myanmar Times. Viitattu 23. lokakuuta 2016.
  35. Warnings of strong El Niño through. kesäkuuta 25 February 2016. Myanmar Times. Viitattu 23. lokakuuta 2016.
  36. a b Nepal Country Pasture/Forage Resource Profiles. Food and Agriculture Organization. Arkistoitu 24. lokakuuta 2016. Viitattu 24. lokakuuta 2016.
  37. Jeff Masters, Historic Heat Wave Sweeps Asia, the Middle East and Europe,. kesäkuuta 6, 2017
  38. a b Second National Communication to the United Nations Framework Convention on Climate Change 29. joulukuuta 2014. Government of the Philippines. Viitattu 24. lokakuuta 2016.
  39. Wunder Blog 19 July 2010. Weather Underground. Viitattu 28. tammikuuta 2011.
  40. saudigazette saudigazette.com.sa. Arkistoitu 30. syyskuuta2015.
  41. a b Historical Extremes Meteorological Service Singapore. Viitattu 8. joulukuuta 2016.
  42. a b Climate of Korea Korea Meteorological Administration. Viitattu 24 July 2010.
  43. Initial National Communication of the Syrian Arab Republic April 2010. Ministry of state for Environmental Affairs. Viitattu 24. lokakuuta 2016.
  44. Temperature hits 38.7℃, breaks 82-year-old record Taipei Times. Viitattu 1 July 2013.
  45. a b Türkiye'de ve Dünyada Kaydedilen En Düşük ve En Yüksek Değerler Turkish State Meteorological Service. Viitattu 7 July 2016.
  46. a b Third National Communication of Turkmenistan Under the United Nations Framework Convention on Climate Change Ministry of Nature Protection of Turkmenistan. Viitattu 24. lokakuuta 2016.
  47. Report on implementation of the UNCCD in Turkmenistan Ministry of Nature Protection of Turkmenistan. Arkistoitu 18. marraskuuta 2016. Viitattu 18. marraskuuta 2016.
  48. "Debunking weather myths in the UAE", Gulf News, 11. elokuuta 2016. Luettu 18. marraskuuta 2016. Archived from the original on 18. marraskuuta 2016. 
  49. "UAE weather: Temperature soars to near record level", The National, 12 July 2013. Luettu 18. marraskuuta 2016. Archived from the original on 18. marraskuuta 2016. 
  50. Viet Nam Assessment Report on Climate Change (VARCC) Institute of Strategy and Policy on Natural Resources and Environment. Arkistoitu 13. tammikuuta 2011. Viitattu 13. lokakuuta 2016.
  51. a b Water Resources of the Azerbaijan Republic Ministry of Ecology and Natural Resources of Azerbaijan Republic. Arkistoitu 24. toukokuuta 2007. Viitattu 27. marraskuuta 2016.
  52. Quelles furent les records de température enregistrés durant le 20e siècle en Belgique? Institut Royal Météorologique. Viitattu 2. lokakuuta 2016. French
  53. Mois après mois, ce que l’on peut attendre du climat belge Evènements marquants depuis 1901. Institut Royal Météorologique. Viitattu 2. lokakuuta 2016. French
  54. Federal Hydrometeorological Institute fhmzbih.gov.ba. Viitattu 28 July 2016.
  55. a b Bulgaria Second National Communication (PDF) unfccc.int. Viitattu 20. elokuuta 2010.
  56. Croatia Sixth National Communication (PDF) unfccc.int. Viitattu 19 July 2016.
  57. a b Česká republika – Česká nej atlasceska.cz. Viitattu 20. elokuuta 2012.
  58. a b Vejrekstremer i Danmark Danish Meteorological Institute. Arkistoitu 26 April 2017. Viitattu 25 April 2017. Danish
  59. a b Weather records Estonian Weather Services. Viitattu 28. syyskuuta2016.
  60. a b Lämpötilaennätyksiä Finnish Meteorological Institute. Viitattu 3. tammikuuta 2017. Finnish
  61. C'est officiel : on a atteint les 46 °C en France en juin Météo-France. Viitattu 20. heinäkuuta 2019. French
  62. Hitzewelle: Lingen mit 42,6 Grad heißester Ort Westdeutscher Rundfunk. Viitattu 28. heinäkuuta 2019.
  63. http://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/1468-rekor-thermokrasias
  64. a b Global Weather & Climate Extremes World Meteorological Organisation. Viitattu 25. syyskuuta2010.
  65. a b Website of the Hungarian Meteorological Service Met.hu. Viitattu 7. elokuuta 2015.
  66. a b Einarsson, Markús. Climate of Iceland pg 683. Retrieved 29 April 2009.
  67. Heat Wave Hits Iceland, New Records Set 'Iceland Review 31 July 2008. Retrieved 29 April 2009.
  68. a b Temperature – Climate – Met Éireann – The Irish Meteorological Service Online 2. tammikuuta 1979. Met.ie. Viitattu 20. elokuuta 2010.
  69. a b BATTUTI I RECORD DI CALDO: Italia del Sud nella fornace africana, punte di +47 °C 25. kesäkuuta 2007. Meteogiornale. Viitattu 8. toukokuuta 2014. Italian
  70. Il record italiano di caldo: +48.5 °C 7 July 2012. CentroMeteoToscana. Arkistoitu 12. toukokuuta 2014. Viitattu 8. toukokuuta 2014. Italian
  71. Neuer Hitze-Rekord: 40,5 °C in Bad Deutsch-Altenburg 9. elokuuta 2013. Central Institution for Meteorology and Geodynamics. Viitattu 9. elokuuta 2013.
  72. a b LVGMC Twitter account. Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre. Retrieved 4. elokuuta 2014. (latviaksi)
  73. a b (Meteorologiniai rekordai Lietuvoje) Lithuanian Hydrometeorological Service. Viitattu 28. syyskuuta2016. Lithuanian
  74. Second National Communication on Climate Change . joulukuuta 2008. Ministry of Environment and Physical Planning. Arkistoitu 24. marraskuuta 2016. Viitattu 23. marraskuuta 2016.
  75. Climate in DEMIR KAPIJA in July 2007 – Historical weather records Tutiempo.net. Viitattu 4. syyskuuta2012.
  76. a b The Second Communication of Malta to the United Nations Framework Convention on Climate Xhange . toukokuuta 2010. Ministry of Resources and Rural Affairs. Viitattu 24. lokakuuta 2016.
  77. a b The Climate of Malta: statistics, trends, and analysis 1951–2010 National Statistics Office. Viitattu 26 February 2013.
  78. a b Recorduri meteorologice în Republica Moldova Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Viitattu 25. lokakuuta 2016. Romanian
  79. 2012: Earth's 10th warmest year on record, and warmest with a La Niña Weather Underground. Arkistoitu 17. tammikuuta 2013. Viitattu 17. tammikuuta 2013.
  80. 'Heel, heel, heel uitzonderlijk': 40+ gemeten in vijf provincies Nederlandse Omroep Stichting. Viitattu 28. heinäkuuta 2019.
  81. a b Klima met.no. Arkistoitu 29. marraskuuta 2007. Viitattu 20. elokuuta 2010.
  82. Super User: Pogoda i Klimat meteomodel.pl.
  83. a b Zakład Klimatologii – Uniwersytet Jagielloński, Kraków Klimat.geo.uj.edu.pl. Arkistoitu 29. toukokuuta 2010. Viitattu 20. elokuuta 2010.
  84. Extremes Instituto Português do Mar e da Atmosfera, IPMA
  85. THERMAL EXTREMES Administratiei Nationale de Meteorologie
  86. Погода и Климат – В России установлен новый абсолютный температурный максимум Pogoda.ru.net. Viitattu 28. tammikuuta 2011.
  87. a b TEMPERATURE REGIME IN SERBIA, Republic Hydrometeorological Service of Serbia Hidmet.gov.rs. Viitattu 4. syyskuuta2012.
  88. a b Historial Extremes: Review of historical extremes (extreme values) of selected meteorological elements at the territory of Slovak republic Slovak Hydrometeorological Institute. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
  89. V Cerkljah ob Krki namerili rekordnih 40,8 stopinje Celzija 24ur.com. Viitattu 8. elokuuta 2013. Slovenian
  90. Córdoba sets new temperature record as heatwave continues in Spain 14 July 2017. El País. Viitattu 19 July 2017.
  91. a b Svenska temperaturrekord Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Viitattu 15. elokuuta 2017.
  92. a b Records Suisse MeteoSwiss. Viitattu 25 July 2016.
  93. a b Кліматичні рекорди Central Observatory for Geophysics. Viitattu 4. elokuuta 2016. Ukrainian
  94. a b c d e f g h New official highest temperature in UK confirmed Met Office. Viitattu 25. heinäkuuta 2019.
  95. a b c Global Measured Extremes of Temperature and Precipitation. National Climatic Data Center. Retrieved 21. kesäkuuta 2007.
  96. Continental Weather & Climate Extremes: Based on World Meteorological Organization Defined Regions World Meteorological Organization. Viitattu 17. lokakuuta 2015.
  97. Servicio Meteorólogico Nacional (Argentina) smn.gov.ar. Viitattu 31 March 2014.
  98. Piauí tem a temperatura mais alta em 96 anos noticias.terra.com.br. 26. marraskuuta 2005.
  99. En Bío Bío se registró temperatura máxima de la historia de Chile 27. tammikuuta 2017. Biobiochile.cl. Arkistoitu 15. kesäkuuta 2017. Viitattu 19. kesäkuuta 2017. Spanish
  100. Quillón tuvo hoy la temperatura más alta de la historia de Chile: 44.9 grados a la sombra 26. tammikuuta 2017. The Clinic. Viitattu 15. kesäkuuta 2017.
  101. Informe Técnico Diario N°364 30. joulukuuta 2015. IDEAM. Viitattu 15. tammikuuta 2016.
  102. a b Clima del Uruguay Red Académica Uruguaya. Arkistoitu 13. joulukuuta 2016. Viitattu 13. joulukuuta 2016. Spanish
  103. a b Boletín meteorológico Dirección Nacional de Meteorología. Viitattu 1. lokakuuta 2010. Spanish
  104. a b Our Climate Antigua and Barbuda Meteorological Service. Viitattu 30. lokakuuta 2016.
  105. a b Normal Daily Temperature: TEMPERATURE AT V.C. Bird International Airport Antigua and Barbuda Meteorological Service. Viitattu 30. lokakuuta 2016.
  106. a b Climate National Weather Service (Cayman Islands Government). Viitattu 30. lokakuuta 2016.
  107. a b Principales indicadores del clima, año 2015 Panorama Ambiental. Cuba 2015. Oficina Nacional de Estadísticas. Arkistoitu 31. lokakuuta 2016. Viitattu 30. lokakuuta 2016. Spanish
  108. Frío extremo, calor agobiante 7. tammikuuta 2011. Diario Libre. Viitattu 2. toukokuuta 2017. Spanish
  109. https://www.washingtonpost.com/news/capital-weather-gang/wp/2016/06/10/greenland-witnessed-its-highest-june-temperature-ever-recorded-on-thursday/
  110. http://pendientedemigracion.ucm.es/info/cif/station/gr-ivigt.htm
  111. https://www.iceagenow.info/record-lows-since-1937-record-highs/
  112. a b Datos metorologicos de los departamentos INSIVUMEH. Viitattu 26.10.2011. espanja
  113. Top Weather Events of the 20th Century 5.2010. Environment Canada. Viitattu 26.1.2013.
  114. a b Extreme Temperatures Empresa de Transmisión Eléctrica S.A. Viitattu 30.10.2016.
  115. a b c d e All Time Extremes for PR and VI National Weather Service. Viitattu 19.1.2017.
  116. Doubts Cloud Death Valley's 100-year Heat Record kpbs.org. Viitattu 30. joulukuuta 2013.
  117. World: Highest Temperature World Meteorological Organization. Retrieved 13. syyskuuta2012.
  118. a b c Australian Temperature Extremes 1 April 2009. Bureau of Meteorology (Australia). Viitattu 16. joulukuuta 2009.
  119. 50.5 °C – W.A.'s Highest Ever Temperature 20 February 1998. Bureau of Meteorology. Viitattu 12 July 2011.
  120. Carl Walrond. 'Natural environment', Te Ara – the Encyclopedia of New Zealand, updated 25-Sep-2007 Teara.govt.nz. Viitattu 20. elokuuta 2010.
  121. a b joulukuuta 0202011.pdf Environmental and Social Management Framework for the Samoa Agriculture Competitiveness Enhancement Project 2. joulukuuta 2011. World Bank. joulukuuta 0202011.pdf Arkistoitu 5. marraskuuta 2016. Viitattu 5. marraskuuta 2016.
  122. Lesotho – National report on climate change April 2000. Ministry of Natural Resources. Viitattu 25 December 2016.
  123. WMO Region I (Africa): Lowest Temperature World Meteorological Organization. Viitattu 25 December 2016.
  124. New minimum temperature record for South Africa mybroadband.co.za. Viitattu 12 June 2014.
  125. Sudan Country Pasture/Forage Resource Profiles. Food and Agriculture Organization. Arkistoitu 16 October 2016. Viitattu 22 October 2016.
  126. "Cold claims 8 more". Luettu 8 January 2018. 
  127. https://www.unpopularscience.co.uk/extreme-cold-in-china/
  128. Malline:Cite av media
  129. "Extreme Weather Events over India in the last 100 years" (2005). Journal of Indian Geophysical Union 3 (3): 173–187. 
  130. رکورد گرمترین و سردترین نقطه ایران مربوط به کی و کجاست؟ / ثبت دمای بالای 71 درجه تا 46 درجه زیر صفر danakhabar.com.
  131. Judah Ari Gross, "Golan sees record low temperatures during storm", The Times of Israel, 12 January 2015.
  132. Climate of Maldives Maldives Meteorological Service. Arkistoitu 27 November 2016. Viitattu 22 October 2016.
  133. High of 40C, low of 13C in Yangon for 2003 Government of Myanmar. Arkistoitu 27 September 2007. Viitattu 23 October 2016.
  134. 선종일: Korean Climate 1 August 1942. User.chollian.net. Arkistoitu 29 December 2011. Viitattu 29 January 2012.
  135. "‘Abnormally cold’ temperatures recorded in January", GMA News, 31 January 2014. Luettu 2 March 2015. “However, these are nothing compared to the all-time lowest temperature ever felt in Baguio City and in the Philippines – the 6.3-degree cold felt on January 18, 1961.” 
  136. Northern Hemisphere: Lowest Temperature World Meteorological Organization. Viitattu 25 December 2016.
  137. Second National Communication Kingdom of Saudi Arabia. Viitattu 24 October 2016.
  138. أبرد شتاء مر على سوريا منذ عام 1950 ! طقس سوريا – طقس العرب.
  139. The Climate of Thailand Thai Meteorological Department. Viitattu 31 July 2016.
  140. "Temperature dips to record low in the country", Gulf News, 23 January 2008. Luettu 19 November 2016. 
  141. Vì sao miền Bắc lạnh bất thường? Vietnam Institute of Meteorology and Hydrology. Arkistoitu 12 March 2012. Viitattu 13 October 2016. Vietnamese
  142. http://www.cnrm.meteo.fr/icam2007/ICAM2007/extended/manuscript_95.pdf
  143. Department of Hydrometeorology Pogoda.by. Viitattu 20 August 2010.
  144. KMI (Belgian Royal Meteorological Institute) site Kmi.be. Viitattu 29 January 2012.
  145. Interview with the Federal Hydrometeorological Institute of BiH Klix.ba. Arkistoitu 8 January 2017. Viitattu 8 January 2017.
  146. Apsolutno najniža temperatura zraka u Hrvatskoj Croatian Meteorological and Hydrological Service. Viitattu 13 December 2017. Croatian
  147. MétéoFrance Comprendre.meteofrance.com. Viitattu 29 January 2012.
  148. Andreas Wagner: Wetterextreme (Temperaturspanne von bis zu 146,5 °C) August 2009. MeteoGroup. Viitattu 11 August 2014.
  149. http://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/1468-rekor-thermokrasias
  150. Record di freddo in Italia: -49.6 °C sulle Pale di San Martino montagna.tv.
  151. Климатски екстреми Hydrometeorological Service. Arkistoitu 19 August 2007. Viitattu 4 February 2010. Macedonian
  152. Dagrecords van het weer van KNMI stations in Nederland – De top 10 van De Bilt op 1 Januari weergegevens.nl.
  153. Terras da Beira – "Reveillon" português sem chuva, mas a bater o dente de frio freipedro.pt. 27 March 2014. Arkistoitu 12 August 2010. Viitattu 31 March 2014. pt
  154. infoTURIST: Romania 25 January 1942. Infoturist.ro. Viitattu 20 August 2010.
  155. Slovenski vremenski rekordi Slovenian Environment Agency. Arkistoitu 4 March 2016. Viitattu 22 October 2016. Slovenian
  156. Resumen de extremos climatológicos en España Agencia Estatal de Meteorología. Viitattu 31 October 2016. Spanish
  157. Погодные рекорды Украины | Новости Украины | СЕГОДНЯ Segodnya.ua. Viitattu 20 August 2010.
  158. WMO Region IV (North America): Lowest Temperature World Meteorological Organization. Viitattu 31.10.2016.
  159. III Congreso Cubano de Meteorología ACQ & Asociados. ”Desde el punto de vista sinóptico, se realizó un estudio del día 18 de febrero de 1996, cuando se registraron temperaturas notablemente frías en la región occidental, y muy frías en el resto del país. Ese día, en la estación meteorológica de Bainoa se registró el record nacional de 0.6 °C.” Viitattu 27 October 2011. Spanish
  160. "Valle Nuevo: su historia y naturaleza" Spanish (July 2012). Clío (184). Academia Dominicana de la Historia. Viitattu 29 January 2015. 
  161. WMO Region VI (Europe): Lowest Temperature World Meteorological Organization. Viitattu 31 October 2016.
  162. National Climate Extremes Committee: Existing Records National Climatic Data Center. Viitattu 25 December 2016.
  163. Top Ten Montana Weather Events of the 20th Century National Weather Service Unveils Montana's Top Ten Weather/Water/Climate Events of the 20th Century. National Weather Service. Viitattu 9 March 2007.
  164. World Meteorological Organization Global Weather & Climate Extremes Archive Arizona State University. Viitattu 7 June 2015.
  165. História de Caçador A Notícia. ”Caçador has the lowest recorded temperature, officially, in Brazil, of −14 °C in 1952. Another record, unofficial, of −17.8 °C in 1996-06-29, at the summit of Morro da Igreja, Urubici, also in Santa Catarina, would give the record to this locality.” Viitattu 22 December 2010. Portuguese
  166. Recordes de Frio em SC ciram.epagri.sc.gov.br. Viitattu 17 October 2014.
  167. "Bajas temperaturas ponen en alerta a sector agrícola en Aysén". Luettu 18 August 2017. (Spanish) 
  168. Malline:Es icon Con 1,2 grados bajo cero en Asunción, la ola polar llegó para quedarse Malline:Webarchive, La Nación. Retrieved 12 February 2012.
  169. Programa de Capacitación Para la Estimación del Riesgo Malline:Webarchive, Biblioteca Virtual en Prevención y Atención de Desastres (BVPAD). Retrieved 30 August 2009.
  170. New record for New Zealand's coldest day 12 July 2011. TVNZ. Viitattu 12 July 2011.
  171. a b c d e f g h i j Sääennätyksiä 11.3.2016. Ilmatieteen laitos. Viitattu 11.9.2016.
  172. Lumiennätyksiä Ilmatieteen laitos. Viitattu 20.11.2012.