Luettelo sääennätyksistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo sääennätyksistä kertoo maapallon ja Suomen sääennätyksistä. Sääennätykset on mitattu nykyaikaisella kalustolla, joten ennätykset pätevät varmuudella ainoastaan maapallon lähihistoriassa.

Lämpötila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkein mitattu lämpötila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alin mitattu lämpötila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopeimmat lämpötilanmuutokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nopein lämpötilan nousu: 27 °C noin kahdessa minuutissa. Spearfish, Etelä-Dakota (22.1.1943).
  • Nopein lämpötilan lasku: 26 °C noin viidessätoista minuutissa: Rapid City, Etelä-Dakota (10.1.1911)

Tuulennopeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Korkein mitattu tuulennopeus: 484±32 km/h, kolmen sekunnin puuska. Oklahoma City, Oklahoma (3.5.1999).
  • Korkein päivittäinen keskiarvo tuulennopeudelle: 174 km/h: Port Martin (Adélie Land), Etelämanner. 24 tunnin rupeama välillä 29.3.1951-22.3.1951.

Sade[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eniten sadetta: Keskimäärin 13,3 metriä vuodessa, Lloro, Kolumbia.
  • Vähiten sadetta: 0 mm vuodessa, Antofagasta Region, Atacaman aavikko, Chile. Tässä osassa aavikkoa ei ole koskaan nähty satavan vettä.
  • Eniten yhdessä minuutissa: 38 mm, Barst, Guadeloupe (26.11.1970).
  • Eniten yhdessä tunnissa: 305 mm, Holt, Missouri
  • Eniten 12 tunnissa: 1 144 mm, Reunion
  • Eniten vuorokaudessa: 1 870 mm Cilaos, Réunion (16.3.1952).
  • Eniten kahdessa vuorokaudessa: 2 493 mm, Cherrapunji, Intia 15.-16. helmikuuta 1995.
  • Eniten yhden vuoden aikana: 26 470 mm, Cherrapunji, Intia (1860-1861).
Maailman suurin virallisesti mitattu rae: 47,6 cm.

Rakeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salamat & ukkonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen sääennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alin lämpötila: −51.5 °C; Kittilä, Pokka (28.1.1999),[4] joskin epävirallisia havaintoja on tehty jopa -57 °C lämpötiloista, "viralliset" mittarit antavat huomattavasti kotimittareita vaatimattomampia lukemia.
  • Korkein lämpötila: 37,2 °C; Liperi, Joensuun lentoasema (29.7.2010)[4]
  • Voimakkain tuulennopeus: 50 m/s, Helsingin keskustassa 28.8.1890.lähde?
  • Anomalialtaan lämpimimmät kuukaudet: Helmi- ja maaliskuut 1989 olivat tuon vuosisadan lämpimimmät. Helsingin Kaisaniemessä mitattiin helmikuun keskilämpötilaksi +1,2 ºC (normaalisti noin -6 ºC). Maaliskuussa 1989 keskilämpötilat ylittyivät koko Suomessa 4-7 ºC.lähde?
  • Alin kuukauden keskilämpötila: -29,7 °C Kuusamo, tammikuu 1985.[4]
  • Korkein kuukauden keskilämpötila: 23,0 °C Puumalan kirkonkylä, heinäkuu 2010.[4]
  • Suurin vuorokausisademäärä: 198 mm; Espoo, Lahnus 21.7.1944.[4]
  • Suurin kuukauden sademäärä: 302 mm, Laukaa, heinäkuu 1934.[4]
  • Suurin vuosisademäärä: 1 242,2 mm; Puolanka, Paljakka 2015.[4]
  • Korkein ilmanpaine: 1 066 hPa, Helsinki 22.1.1907.[4]
  • Matalin ilmanpaine: 940 hPa; Rauma, Kuuskajaskari 27.2.1990.[4]
  • Suurin lumensyvyys: 190 cm, Enontekiö, Kilpisjärvi (19.4.1997)[4][5]. Alueella on muutenkin keskimäärin Suomen paksuin lumipeite.
  • Lämpimin vuosi: 2015, jolloin koko maan keskilämpötila oli 4,2 °C.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. WMO Press Release No. 956 World Meteorological Organization (WMO). Viitattu 20.11.2012.
  2. WMO Climate Extremes Archive World Meteorological Organization (WMO). Viitattu 20.11.2012.
  3. Record meteo estremi in Italia e nel mondo Meteo.net. Viitattu 20.11.2012.
  4. a b c d e f g h i j Sääennätyksiä 11.3.2016. Ilmatieteen laitos. Viitattu 11.9.2016.
  5. Lumiennätyksiä Ilmatieteen laitos. Viitattu 20.11.2012.