Ventspils

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ventspils
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Ventspils

Koordinaatit: 57.3958°N, 21.5672°E

Valtio  Latvia
Perustettu 1378
Hallinto
 – Asutustyyppi Kaupunki
 – Kaupunginjohtaja Aivars Lembergs[1]
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 55,4 km²
Väkiluku 43 806
 – Väestötiheys 796,72 as./km²
Aikavyöhyke UTC+2
 – Kesäaika UTC+3

Ventspils (liett. Ventspilis, liiviksi Vǟnta, puol. Windawa, saks. Windau, ven. Вентспилс, aiemmin Виндава) on kaupunki Latvian luoteisosassa Itämeren rannalla. Ventspils on nimetty kaupungin läpi kulkevan Ventajoen mukaan. Vuonna 2017 kaupungin asukasluku oli noin 39 200. Kaupunki on yksi Latvian yhdeksästä tasavallan tason kaupungista. Sitä ympäröi erillinen Ventspilsin kunta.

Ventspilsin lentokenttä on yksi maan kolmesta kansainvälisestä lentokentästä. Ventspilsistä on lauttayhteys Ruotsin Nynäshamniin sekä Saksaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ventspils kehittyi Kalparitariston linnan ympärille. Ensimmäinen maininta linnasta on vuodelta 1290, joka tulkitaan myös Ventspilsin kaupungin perustamisvuodeksi. Linnaa käyttivät Liivinmaan ritarikunnan jäsenet. Puolan ja Ruotsin välisessä sodassa linna tuhoutui osittain, mutta sitä ollaan uudelleenrakennettu. 1600-luvun lopulla linnan tornia käytettiin majakkana ja 1800-luvulla rakennus toimi vankilana. Toisen maailmansodan jälkeen 1980-luvulla linna toimi Neuvostoliiton sotilaiden tilana, nykyään se on taide- ja historiamuseo.[2]

Keskiajalla kaupunki oli tärkeä hansaliiton keskus. Nykyään Ventspils toimii kauttakulkusatamana Venäjälle, mikä on tehnyt siitä Latvian vauraimman kaupungin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. City Council ventspils.lv. Arkistoitu 17.5.2009. Viitattu 12.6.2009. (englanniksi)
  2. Ventspils Castle - Local History and Art Museum ASSOCIATION OF LATVIA`S CASTLES, PALACES AND MANORS. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]