Viļaka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viļaka
Katolisen kirkon kaksoistorni hallitsee maisemaa.
Katolisen kirkon kaksoistorni hallitsee maisemaa.
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Viļaka

Koordinaatit: 57°11′03″N, 27°40′21″E

Valtio Latvia
Perustettu 1945
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Regīna Brokāne
Väkiluku (2016)  ([1]) 1 407
Postinumero LV-4583

Vilakan valtionkoulun julkisivu

Viļaka (suomeksi myös Viljaka, latgallin kielellä Vileks, saks. Marienhausen, ven. Виляка) on Itä-Latviassa Latgalen alueella sijaitseva kaupunki. Se on rakennettu baltiansaksalaisen Marienhausenin kartanon ympärille. Kartanon entinen päärakennus on nykyisin Viļakas Valsts ģimnāzija (Viļaka State Gymnasium) -koulun käytössä. Vilaka-järven saaressa on keskiaikaisen linnan rauniot. Kaupungin suurin työnantaja on Latvian rajavartiosto.

Vuoden 2009 hallintouudistuksessa kaupungeista ja niiden ympäristön kylistä muodostettiin kuntia (novads). Viļakan kaupunki ja sen ympäristö muodostavat Viļakan kunnan (Viļakas novads). Itse kaupungin pinta-ala on 6,4 km² ja asukasluku 1519 henkeä. Ennen uudistusta Viļaka kuului Balvin piiriin.

Latgale oli 1600-luvulle saakka Puolan vaikutuspiirissä, ja tämä näkyy vieläkin alueen väestön roomalaiskatolisuudessa. Kartanon puolankielinen nimi oli Maryenhauz. Ennen toista maailmansotaa alueella oli myös juutalaista asutusta. Esimerkiksi israelilainen journalisti Shabtai Daniel on syntynyt Viļakassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]