Viļaka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viļaka
Katolisen kirkon kaksoistorni hallitsee maisemaa.
Katolisen kirkon kaksoistorni hallitsee maisemaa.
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Viļaka

Koordinaatit: 57°11′03″N, 27°40′21″E

Valtio Latvia
Perustettu 1945
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Regīna Brokāne
Väkiluku (2020)  ([1]) 1 282
Postinumero LV-4583

Vilakan valtionkoulun julkisivu

Viļaka (suomeksi myös Viljaka, latgallin kielellä Vileks, saks. Marienhausen, ven. Виляка) on Itä-Latviassa Latgallian alueella sijaitseva kaupunki. Se sai kaupunginoikeudet vuonna 1945. Vuonna 2020 siellä oli 1 282 asukasta.[1] Kaupungin suurin työnantaja on Latvian rajavartiosto.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viļaka on rakennettu baltiansaksalaisen Marienhausenin kartanon ympärille. Kartanon entinen päärakennus on nykyisin Viļakas Valsts ģimnāzija (Viļaka State Gymnasium) -koulun käytössä. Vilaka-järven saaressa on keskiaikaisen linnan rauniot.

Latgallia oli 1600-luvulle saakka Puolan vaikutuspiirissä, ja tämä näkyy vieläkin alueen väestön roomalaiskatolisuudessa. Kartanon puolankielinen nimi oli Maryenhauz. Ennen toista maailmansotaa alueella oli myös juutalaista asutusta. Esimerkiksi israelilainen journalisti Shabtai Daniel on syntynyt Viļakassa.

Viļakan kunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2009 hallintouudistuksessa kaupungeista ja niiden ympäristön kylistä muodostettiin kuntia (novads). Viļakan kaupunki ja sen ympäristö muodostavat Viļakan kunnan (Viļakas novads). Itse kaupungin pinta-ala on 6,4 km². Ennen uudistusta Viļaka kuului Balvin piiriin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]