Latgallin kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Latgallin kieli
Oma nimi latgalīšu volūda
Tiedot
Alue Latvia, Venäjä
Virallinen kieli ei virallista asemaa
Puhujia 200 000[1]
Sija ei 100 suurimman joukossa
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta indoeurooppalaiset kielet
Kieliryhmä baltoslaavilaiset kielet
balttilaiset kielet
itäbalttilaiset kielet[2]
Kielikoodit
ISO 639-1
ISO 639-2 bat (balttilaiset kielet)
ISO 639-3 ltg

Latgallin kieli on balttilainen kieli, jota puhuvat Latvian itäosissa asuvat latgallit. Lisäksi pieniä kieltä puhuvia yhteisöjä on pakkosiirtojen jäljiltä Siperiassa.[3] Kielen asema on kiistelty: jotkut pitävät sitä omana kielenään ja jotkut vain latvian kielen murteena. Vuonna 2011 kielellä oli 164 510 päivittäistä käyttäjää.[4] Latgallin kieli on ainoa balttilainen kieli, jossa on vokaalisointu, samanlainen kuin suomen kielessä. Latgalen kieleksi sanotaan myös muinaisbalttilaista kieltä, joka sulautui myöhemmin latvian kieleen.

Tärkeä osa kielen kehitystä on ollut latgallien katolinen usko. Ensimmäiset latgallin kielellä kirjoitetut kirjat olivat uskonnollista kirjallisuutta 1700-luvulta. Kieli oli kuitenkin pitkään syrjityssä asemassa. Latgallinkielisen kirjallisuuden julkaiseminen oli jopa kiellettyä vuosina 1865–1904. Vuoden 1904 jälkeen alkoi jälleen ilmestyä latgallinkielisiä oppikirjoja. Uusi testamentti käännettiin latgallin kielelle 1933. Neuvostoliiton miehittäessä Latviaa kirjallisuutta ei juuri julkaistu, mutta kieli säilyi puhekielenä.

Nykypäivänä latgallilla ei ole virallista asemaa Latviassa, vaikka sen opetusta kouluissa on vaadittu Latgalen alueella. Kieli on kuitenkin valtion suojelema ja sen opiskelu on mahdollista yliopistoissa.

Eroja latvian ja latgallin kielen välillä.

suomi latvia latgalli
ympäri apkārt apleik
hei! sveiks! vasals!
minä rakastan sinua es tevi mīlu as tevi mīļoju

Vokaalisointu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latgalli on ainoa balttilainen kieli, jossa on vokaalisointu, samanlainen kuin suomen kielessä. Latgallin vokaalisoinnun esimerkkejä:

suomi latgalli
kesä vosora
hyvä kesä, lyhyt kesä vasareņa
(haluan) kiertää (grybu) šketerēt
(menen) kiertämään (īmu) škatarātu
  1. Ethnologue: Latgalian (englanniksi) Viitattu 14.12.2014.
  2. Eberhard, David M., Gary F. Simons, and Charles D. Fennig (toim.): Indo-European Ethnologue: Languages of the World. 2024. Dallas, Texas: SIL International. Viitattu 24.2.2024. (englanniksi)
  3. Виноградова, В. Д.: Латгалы. Этнос и язык. Вестник Томского государственного университета №1(13), 2011.
  4. RESIDENT POPULATION BY STATISTICAL REGION, CITY UNDER STATE JURISDICTION AND COUNTY BY USE OF LATGALIAN, SUBTYPE OF LATVIAN LANGUAGE, ON A DAILY BASIS ON MARCH 1, 2011 (TSG11-08) csb.gov.lv. Viitattu 29.11.2020.
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.