Mazsalaca

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mazsalaca
Mazsalacan luterilainen kirkko
Mazsalacan luterilainen kirkko
vaakuna
vaakuna

Mazsalaca
Valtio Latvia Latvia
Kunta Mazsalacan kunta
Kaupungin oikeudet 1928
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 181,67 km²
Väkiluku (2016)  ([1]) 1 326
Aikavyöhyke UTC+2
 – Kesäaika UTC+3

Mazsalaca on kaupunki Pohjois-Latviassa Vidzemen historiallisella alueella. Vuoden 2009 kuntauudistuksen myötä se on kuulunut Mazsalacan kuntaan, jonka hallinnollinen keskus Mazsalaca on. Kunta muodostettiin entisistä Ramatan, Sēļin ja Skaņkalnen kunnista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat merkit asutuksesta kaupungin alueella ovat 7 000 vuotta vanhoja. Alueelta on löydetty yli 315 tuolta ajalta peräisin olevaa hautaa ja alue onkin suurin tunnettu kivikautinen hautauspaikka Pohjois-Euroopassa. Ennen latvialaisasutusta alueella asui liiviläisiä, jotka jättivät jälkensä alueen paikannimistöön. Vuonna 1528 rakennettiin Valtenbergin kartano, joka sijaitsi nykyisen kaupunginkoulun paikalla. Vuonna 1864 Valtenbergin kartano alkoi vuokrata maata tiluksiltaan ja alueelle muutti enemmän väkeä. Mazsalaca sai kaupungin oikeudet vuonna 1928. Vuonna 1937 kaupunkiin rakennettiin rautatie Riiasta. 1966 kaupunkiin tuli elokuvateatteri, sairaala ja koulu. Nykyisin suuri osa kaupunkilaisista saa elantonsa maanviljelyksestä, metsänhoidosta ja palveluista.[2]

Vuonna 2009 kaupunki oli kansainvälisissä uutisissa, kun sen alueelle väitettiin pudonneen meteoriitti. Tapaus herätti kuitenkin epäilyjä[3] ja myöhemmin tapaus paljastui Tele2-yhtiön markkinointitempaukseksi[4].

Kaupungin tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mazsalacalla on käytössään vaakuna ja kaupunginhymni. Vaakunassa on kuvattu kolme pystyraitaa, joista keskimmäinen on hopeinen ja reunimmaiset mustia. Vaakunan keskellä on kuvattuna silta ja sen pohjalla aallokko. Vaakunan yläosan kolme tähteä ovat Latvian vaakunasta ja ne viittaavat yhteenkuuluvuuteen Latviaan.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. «Latvijas iedzīvotāju skaits pašvaldībās pagastu dalījumā» (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Vēsture Mazsalaca. Viitattu 18.7.2010. (latviaksi)
  3. Doubts over Latvia 'meteor crash' BBC News. Viitattu 10.1.2012. (englanniksi)
  4. Nina Kolyako: "Mazsalaca meteorite" in Latvia – marketing hoax by Tele2 The Baltic Course. Viitattu 10.1.2012. (englanniksi)
  5. Simbolika Mazsalaca. Viitattu 18.7.2010. (latviaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]