Ivittuut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ivittuut
(Ivigtût)
Ivittuutin kryoliittikaivos vuonna 1940
Ivittuutin kryoliittikaivos vuonna 1940

Koordinaatit: 61°12′30″N, 48°10′10″W

Valtio Grönlanti Grönlanti
Kunta Sermersooq
Aikavyöhyke UTC-3

Ivittuut (vanha kirjoitusasu: Ivigtût) on hylätty kaivoskaupunki Sermersooqin kunnassa Lounais-Grönlannissa. Kaupungissa on mitattu Grönlannin korkein lämpötila, 30,1 celsiusastetta.[1] Matalin Ivittuutissa mitattu lämpötila on ollut -28,9 celciusastetta. Kaupungin nimi on grönlantia ja tarkoittaa ruohikkoista paikkaa.[2] Ivittuutista Kangilinnguitiin johtaa 5 kilometriä pitkä tie, joka on Grönlannin ainoa kaksi asutuskeskusta yhdistävä tie.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartta keskiaikaisesta viikinkien "Keskimmäisestä siirtokunnasta". Siirtokunnasta ei ole mitään kirjallista todistusaineistoa, niinpä sen nimen ovat konstruoineet nykyajan arkeologit. Punaiset pisteet ilmaisevat tunnettujen viikinkitilojen raunioiden paikkoja.

Ivittuut sijaitsee viikinkiaikaisen keskimmäisen siirtokunnan paikalla, jota tosin toisinaan pidetään läntisen siirtokunnan osana. Siirtokunta oli pienin kolmesta, ja siinä oli noin 20 maatilaa. Keskimmäisestä siirtokunnasta tiedetään vähemmän kuin muista, sillä kirjallista materiaalia ei ole säilynyt. Tämän vuoksi myös maatilojen nimet ovat täysin hämärän peitossa. Se oli todennäköisesti viimeisimpänä perustettu ja ensimmäisenä hylätty.

Vuonna 1806 alueelta löydettiin kryoliittia, ja kaivostoiminta aloitettiin vuonna 1865. Malmivarannot oli kulutettu loppuun vuoteen 1987 mennessä[3], ja kaupunki menetti taloudellisen perustansa. Se hylättiin pian kaivostoiminnan loppumisen jälkeen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Extreme temperature records worldwide (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Sermersooqin kunta (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  3. Arsukfjorden (tanskaksi)