Zabaikalskin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zabaikalskin piiri Taka-Baikalian aluepiirin kartalla.

Zabaikalskin piiri (ven. Забайкальский район, Zabaikalski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Vuonna 1967 perustetun piirin pinta-ala on 5 100 neliökilometriä. Asukkaita on 21 700 henkeä (vuonna 2009).[1]

Zabaikalskin piiri sijaitsee Taka-Baikalian kaakkoisosassa. Luoteessa se rajoittuu Borzjan ja idässä Krasnokamenskin piireihin, etelässä Kiinaan ja lounaassa Mongoliaan.

Hallinnollinen keskus on Zabaikalskin kaupunkimainen taajama. Sen lisäksi piiriin kuuluu 7 maalaiskuntaa: Abagaitui, Bilitui, Daurija, Haranor, Krasnyi Velikan, Rudnik Abagaitui ja Stepnoi. Asutuskeskuksia on yhteensä 12.

Piirin kautta kulkee Tšitasta Kiinaan johtava rautatie ja maantie. Haranorista haarautuu sivurata Priargunskiin. Zabaikalskista on matkaa aluepiirin pääkaupunkiin rautateitse 459 kilometriä.

Talous perustui kaivostoimintaan 1990-luvun puoliväliin saakka. Nykyään yhä suurempi merkitys on rajaliikenteellä- ja kaupalla. Zabaikalskissa on rajanylityspaikka. Lampaankasvatukseen perinteisesti keskittynyt maatalous tuottaa viljaa, perunaa, vihanneksia, maitoa, lihaa, munia ja villaa.

Paikallislehtenä ilmestyy Zabaikalets.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]