Aginskoje

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aginskoje
(Aga huurin)
Агинское
Valtio Venäjä
Subjekti Taka-Baikalian aluepiiri
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 27 km²
Korkeus 680 m
Väkiluku (2010) 14 808
 – Väestötiheys 548,4 as./km²


Aginskoje (ven. Аги́нское, burjaatiksi Ага һуурин) on kaupunkimainen taajama Taka-Baikalian aluepiiriin kuuluvassa Agan Burjatian piirikunnassa Venäjällä. Se sijaitsee Amurin sivujoen Agan varrella noin 150 kilometriä aluepiirin pääkaupungista Tšitasta kaakkoon. Asukkaita on 14 800 henkeä (vuonna 2010).

Agan burjaattiasutus on syntynyt 1700-luvulla. Vuosina 1937-2008 Aginskoje oli Agan Burjatian autonomisen piirikunnan hallinnollinen keskus. Kaupunkimaisen taajaman statuksen se sai vuonna 1959. Nykyään taajama on Aginskojen piirin hallinnollinen keskus. Vuoden 2009 alusta lähtien se erotettiin erilliseksi kaupunkipiirikunnaksi.

Aginskojessa on mm. teurastamo, leipomo ja tiilitehdas. Taajama on Agan Burjatian kulttuurielämän keskus. Siellä toimii opettajaopisto, korkeakoulujen filiaaleja, opettajien täydennyskoulutuslaitos, kotiseutumuseo ja kansankulttuurin keskus. Aginskojessa on Agan Burjatian radio- ja TV-yhtiön sekä venäjänkielisen Aginskaja pravda ja burjaatinkielisen Tolon -lehtien toimitukset. Lähellä sijaitsee vuonna 1811 perustettu Agan buddhalaistemppeli.

Asukasluvun kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.