Nertšinski Zavodin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nertšinski Zavodin piiri Taka-Baikalian aluepiirin kartalla.

Nertšinski Zavodin piiri (ven. Нерчинско-Заводский район, Nertšinsko-Zavodski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Vuonna 1926 perustetun piirin pinta-ala on 9 700 neliökilometriä. Asukkaita on 11 800 henkeä (vuonna 2009).[1]

Nertšinski Zavodin piiri sijaitsee Taka-Baikalian aluepiirin kaakkoisosassa. Pohjoisessa ja idässä Argun-joki erottaa sen Kiinasta. Etelässä se rajoittuu Taka-Baikalian Kalgan ja lännessä Gazimurski Zavodin piireihin.

Piiriin kuuluu 15 maalaiskuntaa: Argunsk, Bolšoi Zerentui, Buldurui, Georgijevka, Gorbunovka, Gornyi Zerentui, Išaga, Ivanovka, Javlenka, Mihailovka, Nertšinski Zavod, Olotši, Širokaja, Tšašino-Ildikan ja Urovskije Kljutši. Hallinnollinen keskus on Nertšinski Zavodin kylä. Asutuskeskuksia on yhteensä 24.

Nertšinski Zavodista on maantieyhteys aluepiirin pääkaupunkiin Tšitaan, jonne on matkaa 658 kilometriä. Lentokenttä suljettiin 1990-luvulla.

Seudun kehitykseen ovat vaikuttaneet 1700-luvulla syntynyt Nertšinskin pakkotyövankila, sen yhteydessa harjoitettu kaivostoiminta sekä vuonna 1851 perustetut Itä-Siperian kasakkajoukot. Kaivostoiminta loppui 1990-luvulla, mutta sen uudelleen aloittamista valmistellaan. Piirissä harjoitetaan metsänhankintaa ja maataloustuotteiden jalostusta. Maatalous on erikoistunut lampaanhoitoon, lihan ja maidon tuotantoon sekä viljanviljelyyn.

Nähtävyyksiä ovat mm. Gornyi Zerentuin pakkotyövankila ja Donon petroglyfit. Paikallislehtenä ilmestyy Sovetskoje Priargunje.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]