Šilkan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Šilkan piiri Taka-Baikalian aluepiirin kartalla.

Šilkan piiri (ven. Шилкинский район, Šilkinski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Vuonna 1926 perustetun piirin pinta-ala on 6 100 neliökilometriä. Asukkaita on 45 700 henkeä (vuonna 2009).[1]

Šilkan piiri sijaitsee Taka-Baikalian keskiosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Tungokotšenin, idässä Nertšinskin ja Balein, kaakossa Olovjannajan, etelässä Mogoituin ja lännessä Karymskojen piireihin.

Hallinnollinen keskus on Šilkan kaupunki. Sen lisäksi piiriin kuuluvat Holbonin ja Pervomaiskin kaupunkimaiset taajamat sekä 11 maalaiskuntaa: Bogomjagkovo, Galkino, Kazanovo, Mirsanovo, Nomokonovo, Novoberezovskoje, Ononskoje, Razmahnino, Tširon, Ust-Telengui ja Verhnjaja Hila. Asutuskeskuksia on yhteensä 42.

Piirin kautta kulkee Trans-Siperian rautatie. Rakenteilla on Tšitan ja Habarovskin välinen M58-valtatie. Piirikeskuksesta on matkaa aluepiirin pääkaupunkiin maanteitse 210 kilometriä. Lentokenttä suljettiin 1990-luvun lopussa.

Talous perustuu kaivosteollisuuteen, metsänhankintaan ja maataloustuotteiden jalostukseen. Maatalous tuottaa viljaa, perunaa, vihanneksia, maitoa, lihaa, munia ja villaa.

Šilkassa on ammattikoulu. Paikallislehtenä ilmestyy Šilkinskaja pravda (”Šilkan totuus”). Šivandassa toimii kylpylä. Seudulla on useita arkeologisia muistomerkkejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]