Balein piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Balein piiri Taka-Baikalian aluepiirin kartalla.

Balein piiri (ven. Балейский район, Baleiski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Vuonna 1935 perustetun piirin pinta-ala on 4 964 neliökilometriä.[1] Asukkaita on 22 000 henkeä (vuonna 2009).[2]

Balein piiri sijaitsee Taka-Baikalian keskiosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Sretenskin, idässä Šelopuginon, kaakossa Aleksandrovski Zavodin ja Borzjan, etelässä Olovjannajan, lännessä Šilkan ja luoteessa Nertšinskin piireihin.

Piirin hallinnollinen keskus on Balein kaupunki. Lisäksi siihen kuuluu 9 maalaiskuntaa: Kazakovski Promysel, Matusovo, Nižneje Girjunino, Nižni Ildikan, Nižni Kokui, Podoinitsyno, Unda, Undino-Poselje ja Židka. Asutuskeskuksia on yhteensä 31.[1]

Baleista on maantieyhteys aluepiirin pääkaupunkiin Tšitaan, jonne on matkaa 350 kilometriä. Lentokenttä suljettiin 1990-luvulla.

Talous perustui aikaisemmin kaivosteollisuuteen. Nykyään pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut maidon ja lihan tuotantoon sekä viljakasvien viljelyyn. Lisäksi harjoitetaan kullankaivuta, puunhankintaa ja maataloustuotteiden jalostusta.

Baleissa toimii opettajaopisto. Paikallislehtenä ilmestyy Baleiski rabotši (”Balein työläinen”). Urgutšanin kivennäisvesilähteen yhteydessä toimii parantola.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]