Aginskojen piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aginskojen piiri Taka-Baikalian aluepiirin kartalla.

Aginskojen piiri (ven. Агинский район, Aginski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Vuonna 1941 perustetun piirin pinta-ala on 6 300 neliökilometriä. Asukkaita on 32 600 henkeä (vuonna 2009; ilman Aginskojen taajamaa 18 200).[1]

Aginskojen piiri sijaitsee Taka-Baikalian aluepiiriin kuuluvassa Agan Burjatiassa. Pohjoisessa se rajoittuu Karymskojen, idässä Mogoituin, etelässä Ononin ja lännessä Duldurgan piireihin.

Piirin hallinnollinen keskus on Aginskojen kaupunkimainen taajama, joka vuoden 2009 alussa erotettiin erilliseksi kaupunkipiirikunnaksi. Piiriin kuuluvat Orlovskin ja Novoorlovskin kaupunkimaiset taajamat sekä 11 maalaiskuntaa: Amithaša, Budulan, Gunei, Hoito-Aga, Južnyi Argalei, Kunkur, Sahjurta, Suduntui, Tšelutai, Tsokto-Hangil ja Urdo-Aga. Asutuskeskuksia on yhteensä 20.

Asukkaista 54 % on burjaatteja ja 40 % venäläisiä.

Aginskojen kautta kulkee aluepiirin pääkaupungista Tšitasta Kiinan rajalle johtava maantie.

Seudun pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut lampaiden kasvatukseen. Novoorlovskissa toimii paikallisten litium-, tantaali- ja wolframiesiintymien malmeja louhiva ja rikastava yritys. Lisäksi on elintarvike- ja metsäteollisuutta.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]