Ononin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ononin piiri Taka-Baikalian aluepiirin kartalla.

Ononin piiri (ven. Ононский район, Ononski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Vuonna 1941 perustetun piirin pinta-ala on 5 800 neliökilometriä. Asukkaita on 12 900 henkeä (vuonna 2009).[1]

Ononin piiri sijaitsee Taka-Baikalian eteläosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Agan Burjatiaan kuuluviin Duldurgan, Aginskojen ja Mogoituin piireihin, koillisessa Olovjannajan ja idässä Borzjan piireihin, etelässä Mongoliaan ja lännessä Akšan piiriin. Piirin pohjoisosan halki virtaa Šilkan sivujoki Onon. Koillisosassa sijaitsevat Dahurian luonnonpuistoon kuuluvat Torei-järvet.

Piiriin kuuluu 11 maalaiskuntaa: Bolševik, Builesan, Krasnaja Imalka, Kulusutai, Novyi Durulgui, Novaja Zarja, Razdolnenskoje (keskupaikka Holui-Baza), Tsasutšei, Tšindant, Tut-Haltui ja Verhni Tsasutšei. Hallinnollinen keskus on Nižni Tsasutšein kylä. Asutuskeskuksia on yhteensä 21.

Asukkaat ovat etupäässä venäläisiä ja burjaatteja.

Nižni Tsasutšeista on maantieyhteys aluepiirin pääkaupunkiin Tšitaan, jonne on matkaa 245 kilometriä.

Pääelinkeino on maatalous, joka on keskittynyt viljanviljelyyn, lampaiden- ja karjanhoitoon. Seudun erikoisuutena on kamelien kasvatus. Lisäksi harjoitetaan puunhankintaa ja maataloustuotteiden jalostusta.

Nižni Tsasutšeissa toimii kotiseutumuseo. Paikallislehtenä ilmestyy Ononskaja zarja (”Ononin aamunkoitto”). Ononin varrella sijaitsevaa Deljun-Boldokia pidetään yhtenä Tšingis-kaanin syntymäpaikoista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ononin piiri.