Olovjannajan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olovjannajan piiri Taka-Baikalian aluepiirin kartalla.

Olovjannajan piiri (ven. Оловяннинский район, Olovjanninski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Vuonna 1926 perustetun piirin pinta-ala on 6 300 neliökilometriä. Asukkaita on 44 400 henkeä (vuonna 2009).[1]

Olovjannajan piiri sijaitsee Taka-Baikalian kaakkoisosassa. Pohjoisessa ja koillisessa se rajoittuu Balein, idässä, kaakossa ja etelässä Borzjan, lounaassa Ononin, lännessä Mogotuin ja luoteessa Šilkan piireihin.

Piiriin kuuluvat Jasnogorskin, Kalanguin, Olovjannajan ja Zolotoretšenskin kaupunkimaiset taajamat sekä 16 maalaiskuntaa: Arenda, Bezretšnaja, Bulum, Buruljatui, Dolgokytša, Hada-Bulak, Hara-Byrka, Jasnaja, Jedinenije, Mirnaja, Ononsk, Step, Turga, Ulan-Tsatsyk, Uljatui ja Urtuiski. Hallinnollinen keskus on Olovjannajan taajama. Asutuskeskuksia on yhteensä 34.

Asukkaat ovat etupäässä venäläisiä ja burjatteja.

Piirin kautta kulkee aluepiirin pääkaupungista Tšitasta Kiinaan johtava rautatie ja maantie. Olovjannajasta on matkaa Tšitaan rautateitse 249 kilometriä.

Talous perustuu teollisuuteen ja maatalouteen. Olovjannajassa toimii konepaja, kalkkitehdas ja elintarviketeollisuutta. Kaivosteollisuus lopetti toimintansa 1990-luvulla. Maatalous tuottaa viljaa, lihaa, maitoa, vihanneksia ja perunaa.

Olovjannajassa toimii kotiseutumuseo. Paikallislehtenä ilmestyy Leninski put (”Leninin tie”). Seudulta on löydetty useita arkeologisia muistomerkkejä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]