Kalgan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalgan piiri Taka-Baikalian aluepiirin kartalla.

Kalgan piiri (ven. Калганский район, Kalganski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Vuonna 1942 perustetun piirin pinta-ala on 2 900 neliökilometriä. Asukkaita on 9 900 henkeä (vuonna 2009).[1]

Kalgan piiri sijaitsee Taka-Baikalian aluepiirin kaakkoisosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Gazimurski Zavodin ja Nertšinski Zavodin piireihin, idässä Argun-jokeen ja Kiinaan, etelässä Priargunskin piiriin ja lännessä Aleksandrovski Zavodin piiriin.

Piiriin kuuluu Kadajan kaupunkimainen taajama ja 10 maalaiskuntaa: Bura, Dono, Kalga, Kozlovo, Nižni Kalgukan, Šivija, Srednjaja Borzja, Tšingiltui, Tšuprovo ja Verhni Kalgukan. Hallinnollinen keskus on Kalgan kylä. Asutuskeskuksia on yhteensä 13.

Kalgasta on maantieyhteys aluepiirin pääkaupunkiin Tšitaan, jonne on matkaa 581 kilometriä. Lentokenttä suljettiin vuonna 2001.

Seudun pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut lampaiden kasvatukseen ja viljanviljelyyn. 1990-luvulla lakannut kaivostoiminta on elpymässä. Lisäksi harjoitetaan maataloustuotteiden jalostusta.

Nähtävyyksiin kuuluu 1800-luvun puolivälissä rakennettu pyhän Nikolaoksen kirkko Donon kylässä. Paikallislehtenä ilmestyy Rodnaja zemlja (”Kotiseutu”).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]