Gazimurski Zavodin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gazimurski Zavodin piiri Taka-Baikalian aluepiirin kartalla.

Gazimurski Zavodin piiri (ven. Газимуро-Заводский район, Gazimuro-Zavodski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Vuonna 1926 perustetun piirin pinta-ala on 14 400 neliökilometriä. Asukkaita on 9 600 henkeä (vuonna 2009).[1]

Gazimurski Zavodin piiri sijaitsee Taka-Baikalian aluepiirin itäosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Mogotšan piiriin, koillisessa Kiinaan, idässä Nertšinski Zavodin, kaakossa Kalgan, etelässä Aleksandrovski Zavodin sekä lännessä Šelopuginon ja Sretenskin piireihin.

Piiriin kuuluu 9 maalaiskuntaa: Batakan, Burukan, Gazimurski Zavod, Kaktolga, Rudnik Solonetšnyi, Širokaja, Trubatševo, Ušmun ja Zeren. Hallinnollinen keskus on Gazimurski Zavodin kylä. Asutuskeskuksia on yhteensä 28.

Gazimurski Zavodista on maantieyhteys Sretenskin kautta aluepiirin pääkaupunkiin Tšitaan, jonne on matkaa 600 kilometriä. Lentokenttä suljettiin vuonna 2001.

Talous perustui 1990-luvulle saakka kaivosteollisuuteen. Nykyisin harjoitetaan kullanhuuhdontaa ja metsänhankintaa. Maatalous tuottaa viljaa, perunaa, vihanneksia, maitoa, lihaa ja munia. Asukkaat harjoittavat myös metsästystä, kalastusta ja keräilyä.

Gazimurski zavodissa toimii kotiseutumuseo. Paikallislehtenä ilmestyy Vperjod (”Eteenpäin”). Jamkunissa on kylpylä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]