Akšan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akšan piiri Taka-Baikalian aluepiirin kartalla.

Akšan piiri (ven. Акшинский район, Akšinski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Vuonna 1926 perustetun piirin pinta-ala on 7 400 neliökilometriä. Asukkaita on 11 700 henkeä (vuonna 2009).[1]

Akšan piiri sijaitsee Taka-Baikalian eteläosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Agan Burjatiaan kuuluvaan Duldurgan piiriin, idässä Ononin piiriin, kaakossa Mongoliaan, lounaassa Kyran ja luoteessa Uljotyn piireihin. Seudun halki virtaa Šilkan sivujoki Onon.

Piiriin kuuluu 12 maalaiskuntaa: Akša, Bytev, Kurulga, Mogoitui, Narasun, Novokurgatai, Oroi, Tohtor, Ubur-Tohtor, Ulatša, Ureisk ja Ust-Ilja. Hallinnollinen keskus on Akšan kylä. Asutuskeskuksia on yhteensä 15.

Akšasta on maantieyhteys aluepiirin pääkaupunkiin Tšitaan, jonne on matkaa 269 kilometriä.

Pääelinkeino on maatalous, joka tuottaa viljaa, perunaa, vihanneksia, maitoa, lihaa, munia ja villaa. Lisäksi on metsä- ja elintarviketeollisuutta.

Akšassa toimii kotiseutumuseo. Paikallislehtenä ilmestyy Selskaja nov. Nähtävyyksiin kuuluvat mm. Akšan linnoituksen jäänteet. Seudulla sijaitsee Akšan luonnonsuojelualue.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]