Uljotyn piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uljotyn piiri Taka-Baikalian aluepiirin kartalla.

Uljotyn piiri (ven. Улётовский район, Uljotovski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Taka-Baikalian aluepiirissä Venäjällä. Vuonna 1926 perustetun piirin pinta-ala on 16 000 neliökilometriä. Asukkaita on 20 000 henkeä (vuonna 2009).[1]

Uljotyn piiri sijaitsee Taka-Baikalian lounaisosassa. Koillisessa se rajoittuu Tšitan, idässä Duldurgan ja Akšan, kaakossa Kyran, lounaassa Krasnyi Tšikoin ja luoteessa Hilokin piireihin.

Piiriin kuuluu Drovjanajan kaupunkimainen taajama ja 9 maalaiskuntaa: Ablatuiski Bor, Arta, Gorekatsan, Doroninskoje, Hadakta, Leninski, Nikolajevskoje, Tanga ja Uljoty. Hallinnollinen keskus on Uljotyn kylä. Asutuskeskuksia on yhteensä 25.

Piirin läpi kulkee Irkutskin ja Tšitan välinen M55-valtatie. Trans-Siperian rautatieltä haarautuu Drovjanajaan johtava sivurata. Piirikeskuksesta on matkaa 120 kilometriä aluepiirin pääkaupunkiin.

Pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut maidon ja lihan tuotantoon sekä perunan, vihannesten ja viljan viljelyyn. Lisäksi harjoitetaan ruskohiilen louhintaa ja puunjalostusta.

Paikallislehtenä ilmestyy Uljotovski vestnik. Nähtävyyksiin kuuluu pyhittäjä Innokentin kirkko Tangan kylässä. Piirin eteläkärki kuuluu Sohondon luonnonsuojelualueeseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]