Amur

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jokea. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Amur
Amurin valuma-alue ja tärkeimmät sivujoet
Amurin valuma-alue ja tärkeimmät sivujoet
Laskupaikka Tatariansalmi, Tyynimeri
Maat Venäjä, Kiina
Pituus 4 400 km
Virtaama 10 800 /s
Valuma-alue 1 855 000 km²
Amur Verhnaja Ekonin kylän lähellä Habarovskin aluepiirissä.

Amur (ven. Амур, kiin. 黑龙江, Hēilóng Jiāng, ’mustan lohikäärmeen joki’) on yksi maailman kymmenestä pisimmästä joesta. Se sijaitsee Venäjän kaukoidän ja Kiinan Mantšurian rajalla. Se saa alkunsa Koillis-Kiinan vuorilta ja laskee Tyyneenmereen Ohotanmeren ja Japaninmeren välisessä Tatariansalmessa, vähän Nikolajevsk-na-Amuren kaupungin alapuolella.

Amurin kaksi tärkeintä latvajokea ovat Kiinan Sisä-Mongoliasta virtaava Argun, joka on 1 620 kilometrin mittainen, sekä Venäjän Taka-Baikaliassa virtaava 555 kilometrin pituinen Šilka. Varsinainen Amur-niminen joki alkaa Argunin ja Šilkan yhtymäkohdasta Venäjän ja Kiinan rajalla, ja on näin mitaten 2 824 kilometrin pituinen ja koko pituudeltaan purjehduskelpoinen. Argunin latvoilta lukien joen pituus on 4 444 kilometriä.

Amur on Venäjän ja Kiinan rajajoki lähes 2 000 kilometrin matkalla. Sen sivujokia ovat Bureja, Huma, Zeja, Songhua ja Ussuri. Ussurin yhtymäkohdasta Habarovskin kohdalla joki virtaa kokonaan Venäjällä pohjois-koilliseen, ja siihen yhtyy vielä Amgun.

Tärkeitä kaupunkeja varsinaisen Amurin varrella ovat Kiinan Mohe ja Aigun sekä Venäjän Blagoveštšensk (Amurin alue), Habarovsk, Komsomolsk-na-Amure ja Nikolajevsk-na-Amure (Habarovskin aluepiiri).

Amur on joutunut lähinnä Kiinasta päästettyjen saasteiden uhriksi. Marraskuussa 2005 räjähdys Jilinissa kemikaalitehtaalla päästi sata tonnia bentseeniä Amuriin virtaavaan Songhuajokeen, mikä pakotti katkaisemaan vedensaannin neljältä miljoonalta ihmiseltä. Heinäkuussa 2010 tulva huuhtoi samaan jokeen 3 000 tynnyriä kemikaaleja, joista tuhat tynnyriä metyylikloridia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.