Komsomolsk-na-Amure

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Komsomolsk-na-Amuren kaupunki
Vaakuna Sijainti
Komsomolsk-na-Amuren kaupungin vaakuna Komsomolsk-na-Amure sijainti Venäjän kartalla
Perustiedot
Valtio: Venäjä
Alue: Habarovskin aluepiiri
Pinta-ala: 325 km²
Asukasluku: 263 906 (2010)[1]
Koordinaatit: 50°34′N, 137°00′E
Kotisivu: http://www.kmscity.ru/
Kaupunginjohtaja: Vladimir Petrovitš Mihaljov
Katukuva Komsomolskista

Komsomolsk-na-Amure (ven. Комсомо́льск-на-Аму́ре) on noin 260 000 asukkaan kaupunki (2010) Amurin varrella Habarovskin aluepiirin eteläosassa Venäjän Kaukoidässä 356 kilometriä pohjoiseen Habarovskista.[1]

Kaupungissa on metalli-, koneenrakennus-, öljynjalostus- ja laivarakennusteollisuutta sekä lentokoneteollisuutta. Kaupungissa on vuonna 1936 perustettu telakka Amurski sudostroitelnyu zavod ja lentokonetehdas KnAAPO, joka on rakentanut Suhoin Su-27, Su-30, Su-33, Su-35 -hävittäjiä. Uusi matkustajakone Sukhoi Superjet 100 esiteltiin kaupungin lentokentällä. Lentokoneteollisuuden ansiosta kaupungin eteläpuolella on KnAAPO:n Hurban lentokenttä ja lentotukikohta ja pohjoispuolella Dzembin lentotukikohta, joista on yhteydet Vladivostokiin ja Moskovaan.

Kaupungista on rautatieyhteys BAM-rataa pitkin länteen Krasnojarskiin ja Moskovaan asti ja itään Sovetskaja Gavaniin Japaninmeren rannalle sekä etelään Habarovskiin.

Kaupungissa on valtiollinen teknillinen ja humanistis-pedagodinen yliopisto, kaksi teatteria ja museota. Kaupungissa ilmestyy seitsemän lehteä, mukaan lukien KnAAPOn, telakan ja Amurmetallin lehdet.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Komsomolsk-na-Amuren alue kuului 1200-luvulta mongolien valloittamana Kiinaan. Alue liitettiin Venäjään 1858 solmitun Aigunin sopimuksen perusteella. Komsomolsk-na-Amure perustettiin 1860[2] ja kaupunki siitä tuli 1932. Kaupungista kehittyi merkittävä teollisuuskeskus kommunistisen nuorisojärjestön Komsomolin myötä, josta myös kaupungin nykyinen nimi on peräisin. Alkuperäinen nimi oli Permskoje.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Venäjän federaation tilastovirasto), www.gks.ru: Vserossijskaja perepis naselenija 2010. Tom 1. Tšislennost i razmeštšenije naselenija. (Koko Venäjän kattava väestönlaskenta 2010. Osa 1. Väestön lukumäärä ja jakauma. Taulukko 11 (MS Excel-taulukko)) 2012. Moskova: ИИЦ «Статистика России». Viitattu 10.7.2013. (venäjäksi)
  2. Komsomolsk-na-Amur Geografitšeskaja entsiklopedija- kokoelmaverkkotietosanakirjan artikkelien nettiversio. Viitattu 10.7.2013. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.