Koordinaatit: 50.1095°N, 8.6740°E

Euroopan keskuspankki

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta EKP)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euroopan keskuspankin uusi pääkonttori Frankfurtissa avattiin maaliskuussa 2015.
Euroopan keskuspankin logo

Euroopan keskuspankki (EKP[1]) on Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) sydän. Sen päämaja on Frankfurtissa, Saksassa. EKP:n tärkein tehtävä on varmistaa yhtenäisen rahan – euron – vakaus rahaliitossa. Euroopan keskuspankin pääjohtaja on italialainen Mario Draghi, joka on toiminut aiemmin varapääjohtajana Goldman Sachsilla ja Italian keskuspankin johtajana.[2]

Hollantilainen Wim Duisenberg oli EKP:n ensimmäinen pääjohtaja vuosina 1998–2003. Ranskalainen Jean-Claude Trichet seurasi virassa vuodesta 2003 vuoden 2011 marraskuuhun.

Euron käyttöönoton myötä vuonna 1999 toimintansa aloittanut Euroopan keskuspankki vastaa euroalueen rahapolitiikasta yhdessä euroalueen kansallisten keskuspankkien kanssa. Rahapolitiikalla tarkoitetaan liikkeessä olevan valuutan määrän ohjailua vaikuttamalla esimerkiksi korkoihin.

EKP on täysin riippumaton hallituksista tai muista viranomaisista. Rahaliittoon osallistuvilla mailla on edelleen omat keskuspankkinsa, mutta niiden on noudatettava Euroopan keskuspankin antamia suuntaviivoja ja ohjeita.

Kansalliset keskuspankit omistavat Euroopan keskuspankin ja yhdessä Euroopan keskuspankin kanssa muodostavat Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ). Suomesta tähän järjestelmään kuuluu Suomen Pankki. EKP:n pääoma säilytetään kansallisissa keskuspankeissa, ja kunkin maan osuus kokonaismäärästä riippuu maan väkiluvusta ja taloudellisesta merkityksestä.

Edeltäjä Euroopan rahapoliittinen instituutti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan keskuspankin edeltäjä oli rahaliittoa ja uutta keskuspankkijärjestelmää valmistellut Euroopan rahapoliittinen instituutti, jonka toimintaa EKP käytännössä jatkaa.

Päätösvalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan keskuspankin päätöksentekoelimiä ovat EKP:n neuvosto ja EKP:n johtokunta. Rahapolitiikasta päättää neuvosto, jossa rahaliittoon osallistuvien maiden kansallisten keskuspankkien pääjohtajilla ja EKP:n johtokunnan jäsenillä on paikka ja äänioikeus. Sen kokouksia johtaa EKP:n puheenjohtaja. Johtokunta, joka koostuu puheenjohtajasta, varapuheenjohtajasta ja neljästä muusta jäsenestä, varmistaa, että neuvoston tekemät päätökset pannaan täytäntöön, ja jakaa tarvittavat ohjeet kansallisille keskuspankeille. Johtokunnan jäsenet nimitetään kahdeksaksi vuodeksi ja neuvoston jäsenet vähintään viideksi vuodeksi.

Euroopan keskuspankkijärjestelmä tulee toimimaan markkinoilla aktiivisesti saavuttaakseen rahapoliittiset tavoitteensa. EKPJ voi määrätä pankeille vähimmäisvaluuttavarannot Euroopan unionin neuvoston asettamissa rajoissa. Euroopan keskuspankkijärjestelmän mahdollisuudet valvoa pankkeja ovat kuitenkin rajalliset. Se voi tarjota apua lainsäädännön täytäntöönpanossa. Euroopan unionin neuvosto voi yksimielisellä päätöksellä määrätä Euroopan keskuspankin valvomaan pankkeja suoraan.

Toimielinten välinen tasapaino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erityistä huomiota on kiinnitetty Euroopan unionin eri toimielinten välisen rahapoliittisen vastuun säilyttämiseen tasapainossa. Aina kun se on mahdollista aiheuttamatta vahinkoa hintojen vakauden tavoitteelle, Euroopan keskuspankki tukee EU:n yleistä talouspolitiikkaa. Hintojen vakaus on aina kuitenkin EKP:n ensisijainen tavoite.

EU:n neuvoston puheenjohtaja ja Euroopan komission jäsen voivat osallistua EKP:n neuvoston kokouksiin, mutta heillä ei ole äänioikeutta. EKP:n puheenjohtajalla on myös oikeus osallistua EU:n neuvoston kokouksiin aina kun käsitellään EKP:n vastuualueeseen kuuluvia asioita. Euroopan keskuspankki esittää vuosittain kertomuksen, ja Euroopan parlamentin valiokunnilla on mahdollisuus kuulla keskuspankin johtokunnan puheenjohtajaa ja jäseniä.

Pääjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Presidentti Valtio Virassa
1. Wim Duisenberg.jpg Wim Duisenberg Alankomaiden lippu Alankomaat 1.6.1998- 31.10.2003
2. Jean-Claude Trichet - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2010.jpg Jean-Claude Trichet Ranskan lippu Ranska 1.11.2003-31.10.2011
3. Mario Draghi World Economic Forum 2013 crop.jpg Mario Draghi Italia 1.11.2011

Mario Draghin virka pääjohtajana päättyy vuonna 2019.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ecb.europa.eu/ecb/orga/decisions/html/cvdraghi.fi.html Draghi EKP:n sivulla
  • kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2681513/pankkilobbari-johtaa-euroopan-keskuspankkia

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Euroopan keskuspankki.