Vatikaanilaiset eurokolikot

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euro symbol black.svg

Vatikaanin eurokolikot ovat Vatikaanivaltiolle lyötyjä eurokolikoita. Vatikaani ei kuulu Euroopan unioniin, mutta se sopimusten myötä saa lyödä itselleen kolikoita. Kaikissa nykyisissä Vatikaanin kolikoissa on kuvattuna paavi Benedictus XVI, sitä aikaisemmin kolikoissa eli kuvattuna paavi Johannes Paavali II, mutta hänen kuolemansa ja ennen nykyisen paavin valintaa, on lyöty vaakunalla varustettuja sede vacante (suom. vapaa istuin) -kolikkoja. Vatikaanin kolikot ovat harvinaisuutensa vuoksi erittäin suosittuja keräilijöiden keskuudessa.

Sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen sarja (2002-2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen sarja (2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas sarja (2006-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden euron erikoisrahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: 2 euron erikoisrahat
Vatikaanin kahden euron erikoisrahat
2004

Vatikaanivaltion perustamisen 75-vuotisjuhla.
Kolikossa kaavakuva Vatikaanivaltiota ympäröivistä muureista, etualalla Pietarinkirkko. Keskiosaan on myös kaiverrettu ”75o ANNO DELLO STATO”, ”1929–2004”, suunnittelijan nimi ”VEROI”, kaivertajan nimikirjaimet ”L.D.S. INC.” ja teksti ”CITTA' DEL VATICANO”.

Lyöntimäärä 85 000 kpl.

2005

Kölnissä elokuussa 2005 järjestetyt 20. maailman nuortenpäivät.
Kolikossa on Kölnin tuomiokirkko, jonka yli lentää komeetta. Keskiosan yläreunassa ovat sanat ”XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTÙ” sekä niiden välissä komeetan pyrstö ja tuomiokirkon kaksi tornia. Rahapajan tunnus ”R” ovat ylhäällä tähtien välissä. Sanat ”CITTA' DEL VATICANO” muodostavat puoliympyrän katedraalin kuvan alle.

Lyöntimäärä 100 000 kpl.

2006

Sveitsiläiskaarti 500 vuotta.
Kolikossa sveitsiläiskaartilainen vannomassa uskollisuudenvalaa paaville. Tekstit ”GUARDIA SVIZZERA PONTIFICIA” ja sveitsiläiskaartin lipun alla ”CITTÀ DEL VATICANO”. Vuosiluvut ”1506” ja ”2006” sekä kaivertajan nimi ”O. ROSSI” ja rahapajan tunnus ”R”.

Lyöntimäärä 100 000 kpl.

2007

Paavi Benedictus XVI:n 80-vuotispäivä.
Kolikossa on paavi Benedictus XVI:n profiilikuva. Teksti ”BENEDICTI XVI P.M. AETATIS ANNO LXXX CITTA' DEL VATICANO”. Rahapajan tunnus ”R”, kaivertajan nimikirjaimet ”M.C.C. INC.” ja taiteilijan nimi ”LONGO” oikealla

Lyöntimäärä 100 000 kpl.

2008

Paavalin juhlavuosi – 2000 vuotta apostoli Paavalin syntymästä.
Kolikon kuva-aiheena on Paavalin kääntymys Damaskoksen tiellä (taustalla). Taivaalta säteilevä kirkas valo sokaisee Paavalin, joka putoaa takajaloilleen kavahtaneen hevosensa selästä. Tekstit ”CITTÀ DEL VATICANO” ja ”ANNO SANCTO PAULO DICATO”, rahapajan tunnus ”R”, taiteilijan nimi ”VEROI” sekä kaivertaja Luciana De Simonin nimikirjaimet ”L.D.S. INC.”

Lyöntimäärä 100 000 kpl.

2009

Kansainvälinen tähtitieteen vuosi.
Kolikon sisäosassa on allegoria tähtien ja planeettojen synnystä sekä tähtitieteen välineitä. Inspiraationa on käytetty Michelangelon freskoja Sikstiiniläiskappelissa.

Lyöntimäärä 106 084 kpl.

2010

Pappien vuosi
Kolikolla juhlistetaan paavin julistamaa pappien vuotta. Kolikossa ovat tekstit CITTA’ DEL VATICANO ja ANNO SACERDOTALE ja kuvassa paimen pelastaa lampaan leijonan kidasta.

Lyöntimäärä 115 000 kpl.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]