Itävaltalaiset eurokolikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Itävaltalaiset eurokolikot ovat Itävallalle lyötyjä eurokolikoita. Eurokolikoiden arvopuoli on kaikissa euromaissa samanlainen, mutta kääntöpuolen eli kansallisen puolen jokainen euromaa suunnittelee itse.

Itävaltalaisissa eurokolikossa on jokaisessa omanlaisensa kansallinen puoli, mutta yhteisenä teemana on kolmessa pikkukolikossa kukat, keskikokoisissa kolikoissa arkkitehtuuri ja kahdessa suurimmassa kolikossa itävaltalaisille tärkeä henkilö. Yhden sentin kolikossa on kuvattuna alppikatkero, kahden sentin kolikossa alppitähti ja viiden sentin kolikossa esikko. Kymmenen sentin kolikossa on kuvattuna Stephansdom, kahdenkymmenen sentin kolikossa Belvederen palatsi ja viidenkymmenen sentin kolikossa Wienissä sijaitseva Secession-rakennus. Yhden euron kolikossa on kuvattuna Wolfgang Amadeus Mozart ja kahden euron kolikossa nobelisti Bertha von Suttner.

Kaikkien Itävallan eurokolikoiden kansallisella puolella on myös kolikon arvo (toistettuna arvopuolelta), Itävallan kolmiraitainen lippu (heraldisin värisymbolein, pystyraidoitus kuvaa punaista), EU:n kaksitoista tähteä ja kolikon valmistusvuosi.

Kahden euron erikoisrahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: 2 euron erikoisrahat
Itävallan kahden euron erikoisrahat
2005

Itävallan valtiosopimuksen 50-vuotisjuhla.
Kolikossa on kuvattu Itävallan valtiosopimuksen allekirjoitukset ja sinetit. Valtiosopimuksen allekirjoittivat toukokuussa 1955 Neuvostoliiton, Ison-Britannian, USA:n ja Ranskan ulkoministerit ja suurlähettiläät sekä Itävallan ulkoministeri Leopold Figl. Sinettien yläpuolella on teksti ”50 JAHRE STAATSVERTRAG”. Taustalla on pystyraitoja, jotka kuvaavat Itävallan lippua.

Lyöntimäärä 7 milj. kpl.

2007

Euromaiden yhteinen Rooman sopimuksen 50-vuotisraha.
Kolikon kuva esittää Rooman sopimusasiakirjaa, jossa on Euroopan talousyhteisön kuuden perustajamaan edustajien allekirjoitukset. Asiakirjan taustalla oleva kuvio jäljittelee kiveystä Piazza del Campidoglio -aukiolta.

Lyöntimäärä 9 milj. kpl.

2009

Euromaiden yhteinen talous- ja rahaliiton 10-vuotisraha.
Kolikossa on yksinkertaisin viivoin piirretty ihmishahmo yhdessä eurosymbolin € kanssa, suunnittelijan nimikirjaimet "ΓΣ" (George Stamatopoulos Kreikan keskuspankista).

Lyöntimäärä 5 milj. kpl.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]