Saksalaiset eurokolikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Saksalaiset eurokolikot ovat Saksalle lyötyjä eurokolikoita. Eurokolikoissa arvopuoli on kaikissa euromaissa samanlainen, mutta kääntöpuolen jokainen euromaa suunnittelee itse omille kolikoilleen.

Saksalaisissa eurokolikoissa on kaikkiaan kolme erilaista kääntöpuolta. Yhden, kahden ja viiden sentin kolikoihin kääntöpuolen suunnitteli Rolf Lederbogen ja niissä on kuvattuna tammen oksa. Kääntöpuolen 10, 20 ja 50 sentin kolikoihin suunnitteli Reinhard Heinsdorff ja niissä on kuvattuna Brandenburgin portti. Yhden ja kahden euron kolikoihin kääntöpuolen suunnittelivat Heinz Hoyer ja Sneschana Russewa-Hoyer ja niissä on kuvattuna kotka, joka on myös Saksan vaakunassa. Kaikkien Saksan eurokolikoiden kääntöpuolelta löytyy EU:n kaksitoista tähteä sekä kolikon valmistusvuosi.

Rahan kääntöpuolella on vuosiluvun yhteydessä pieni kirjain, joka kertoo missä se on lyöty:

Kahden euron erikoisrahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: 2 euron erikoisrahat
Saksan kahden euron erikoisrahat
2006

Schleswig-Holstein.
Kolikossa on Lyypekin kaupungin maamerkki, Holstentor-portti, ja sen alla sanat ”Schleswig-Holstein”. Kaivertajan nimikirjaimet ”HH” ja rahapajan tunnus, joko ”A”, ”D”, ”F”, ”G” tai ”J” sekä sanat ”Bundesrepublik Deutschland”.

Lyöntimäärä 30 milj. kpl.

2007

Euromaiden yhteinen Rooman sopimuksen 50-vuotisraha.
Kolikon kuva esittää Rooman sopimusasiakirjaa, jossa on Euroopan talousyhteisön kuuden perustajamaan edustajien allekirjoitukset. Asiakirjan taustalla oleva kuvio jäljittelee kiveystä Piazza del Campidoglio -aukiolta.

Lyöntimäärä 30 milj. kpl.

2007

Mecklenburg-Vorpommern.
Kolikossa on Schwerinin linna ja sen alla sanat ”Mecklenburg-Vorpommern”. Rahapajan tunnus, kaivertajan nimikirjaimet ”HH” sekä ”Bundesrepublik Deutschland”.

Lyöntimäärä 30 milj. kpl.

2008

Hampuri.
Kolikossa on barokkikirkko St. Michaelis eli ”Michel” se symboloi Hampurin kaupunkia ja osavaltiota. Teksti ”Bundesrepublik Deutschland” sekä rahapajan tunnus.

Lyöntimäärä 30 milj. kpl.

2009

Euromaiden yhteinen talous- ja rahaliiton 10-vuotisraha.
Kolikossa on yksinkertaisin viivoin piirretty ihmishahmo yhdessä eurosymbolin € kanssa, suunnittelijan nimikirjaimet "ΓΣ" (George Stamatopoulos Kreikan keskuspankista).

Lyöntimäärä 30 milj. kpl.

2009

Saarland.
Kolikossa on kuvattu Pyhän Ludwigin kirkko, joka tunnetaan Saarlandin pääkaupungin Saarbrückenin symbolina. Tekstit ”SAARLAND”, ”BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND”, suunnittelija Friedrich Brennerin nimikirjaimet sekä rahapajan tunnus.

Lyöntimäärä 30 milj. kpl.

2010

Bremen.
Kolikossa on kuvattu Bremenin kaupungintalo. Etualalla seisoo Rolandin patsas. Kaupungintalon alapuolelle on sijoitettu kaupungin nimi ”BREMEN” ja vasemmalla puolella on rahapajan tunnus. Taiteilija Bodo Broschatin nimikirjaimet ovat alalaidassa patsaan alla.

Lyöntimäärä 30 milj. kpl.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]