Luxemburgilaiset eurokolikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luxemburgilaiset eurokolikot ovat Luxemburgille lyötyjä eurokolikoita. Eurokolikoiden arvopuoli on kaikissa euromaissa samanlainen, mutta kääntöpuolen jokainen euromaa suunnittelee itse omille kolikoilleen. Kaikissa kolikoissa on samanlainen kääntöpuoli, niissä esiintyy suurherttua Henri ja teksti Lëtzebuerg, joka on Luxemburg luxemburgin kielellä. Luxemburgin laki vaatii metallirahoihin hallitsijan kuvan. Luxemburg ei itse valmista kolikoitaan.

Kaikista Luxemburgin eurokolikoissa näkyy kääntöpuolella lisäksi EU:n kaksitoista tähteä sekä kolikon valmistusvuosi.

Kahden euron erikoisrahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: 2 euron erikoisrahat
Luxemburgin kahden euron erikoisrahat
2004

Suurherttua Henri.
Kolikossa on suurherttua Henrin profiili ja monogrammi (erityinen H-kirjain, jonka yläpuolella on kruunu). Vuosi 2004, jota ympäröivät kolikon valmistusleima sekä kaivertajan nimikirjaimet, ja tekstit ”LËTZEBUERG”, ”– HENRI – Grand-Duc de Luxembourg –”.

Lyöntimäärä 2,49 milj. kpl.

2005

Suurherttua Henrin 50-vuotispäivä, hänen valtaistuimelle nousunsa viisivuotispäivä ja suurherttua Adolphen kuoleman 100-vuotispäivä.
Kolikossa suurherttua Henrin profiili ja suurherttua Adolphen profiili. Tekstit ”GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG”. Suurherttuoiden nimet ”HENRI” (alla merkintä ”* 1955”) ja ”ADOLPHE” (alla merkintä ”† 1905”), ”LËTZEBUERG” sekä liikkeeseenlaskuvuosi 2005, jonka vasemmalla puolella on kirjain ”S” ja oikealla rahapajan tunnus.

Lyöntimäärä 2,8 milj. kpl.

2006

Suurherttua Guillaumen, kruununperijän, 25-vuotispäivä.
Kolikossa on suurherttua Henrin profiili ja suurherttua Guillaumen profiili. Profiilien alla ovat kirjain ”S”, liikkeeseenlaskuvuosi 2006 ja rahapajan tunnus. Profiilien yläpuolella on sana ”LËTZEBUERG”.

Lyöntimäärä 1,1 milj. kpl.

2007

Euromaiden yhteinen Rooman sopimuksen 50-vuotisraha.
Kolikon kuva esittää Rooman sopimusasiakirjaa, jossa on Euroopan talousyhteisön kuuden perustajamaan edustajien allekirjoitukset. Asiakirjan taustalla oleva kuvio jäljittelee kiveystä Piazza del Campidoglio -aukiolta. Kolikossa on suurherttua Henrin hologrammikuva.

Lyöntimäärä 2,1 milj. kpl.

2007

Suurherttuan palatsi.
Kolikossa on suurherttua Henrin kuva ja sen taustalla kuva suurherttuan palatsista. Vasemmalla on liikkeeseenlaskuvuosi ”2007”. Sen yläpuolella on kaivertajan tunnus ja alapuolella rahapajan tunnus. Kuvan alareunassa on teksti ”LËTZEBUERG”.

Lyöntimäärä 1,1 milj. kpl.

2008

Suurherttua Henri ja ”Château de Berg”.
Kolikossa on suurherttua Henri ja hallitsijan virka-asunto ”Château de Berg”. Kolikon yläreunassa ovat liikkeeseenlaskuvuosi 2008 sekä sen vierellä rahapajan ja kaivertajan tunnukset. Alareunassa on sana ”LËTZEBUERG”.

Lyöntimäärä 1 milj. kpl.

2009

Euromaiden yhteinen talous- ja rahaliiton 10-vuotisraha.
Kolikossa on yksinkertaisin viivoin piirretty ihmishahmo yhdessä eurosymbolin € kanssa, suunnittelijan nimikirjaimet "ΓΣ" (George Stamatopoulos Kreikan keskuspankista) sekä suurherttua Henrin kuva uudella "multi view" tekniikalla.

Lyöntimäärä 0,85 milj. kpl.

2009

Suurherttua Henri ja suurherttuatar Charlotte.
Kolikossa on kuvattu suurherttua Henri ja suurherttuatar Charlotte. Teksti ”LËTZEBUERG”, vuosiluku 2009 sekä rahapajan ja sen johtajan tunnukset.

Lyöntimäärä 1,4 milj. kpl.

2010

Suurherttuan vaakuna .
Kolikossa suurherttua Henri katsoo oikealle, ja vieressä on suurherttuan vaakuna. Vaakunan yläpuolella on rahapajantunnusten välissä liikkeeseenlaskuvuosi 2010. Suurherttuan kuvan alapuolella on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”LËTZEBUERG”.

Lyöntimäärä 1 milj. kpl.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]