Sanmarinolaiset eurokolikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

San Marinon eurokolikot ovat San Marinolle lyötyjä eurokolikoita. Ne ovat lähinnä keräilykohde, ja niissä on kaikissa erilainen kansallinen symboli. Ne esittävät erilaisia valtion monumentteja ja tasavallan symboleja. Kaikissa kolikoissa on sen lisäksi teksti San Marino ja kaksitoista Euroopan unionin tähteä. Kolikkojen kansalliset tunnukset on piirtänyt saksalainen taiteilija Frantisek Chochola.

Vuonna 2001 tehtiin sopimus 27. heinäkuuta 2001 rahajärjestelyistä Euroopan unionia edustavan Italian ja San Marinon valtioiden välillä. Tämän sopimuksen myötä San Marinon tasavalta sai oikeuden laskea liikkeelle 1. tammikuuta 2002 lähtien euromääräisiä kolikoita ja keräilijöille tarkoitettuja juhlarahoja.[1]

Kansalliset tunnuskuviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Marinon eurokolikot | Kansalliset tunnuskuviot
0,01€ 0,02€ 0,05€
Montalen torni. Vapauden monumentti. Guaitan torni.
0,10€ 0,20€ 0,50€
San Marinon basilika Saint Marinus. Kolme tornia
(Guaita, Cesta ja Montale).
1€ 2€ Reunakirjoitus 2€
Tasavallan virallinen vaakuna. Palazzo Publico.

Kahden euron juhlarahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: 2 euron erikoisrahat
San Marinon kahden euron juhlarahat
2004

San Marinon tasavalta lyötti ensimmäisen kahden euron euromääräisen juhlarahansa vuonna 2004. Kohteena oli Bartolomeo Borghesi, italialainen historioitsija ja numismaatikko.
Kolikon kehälle on sijoitettu 12 Euroopan unionin tähteä ja rahan lyöntivuosi. Keskustassa on Borghesin rintakuva ja sen vasemmalla puolen kirjoitus BARTOLOMEO BORGHESI sekä kirjain R ja kaivertajan nimikirjaimet E. L. F. Rintakuvan oikealla puolen on kirjoitus SAN MARINO.
Lyöntimäärä 110 000 kpl.

2005

Toinen kahden euron juhlaraha juhlisti maailmanlaajuisesti vietettävää fysiikan vuotta.
Kolikon keskiosassa on vapaamuotoinen tulkinta allegorisesta ”La fisica antica” -aiheesta, jossa kuvataan planeettojen liikettä Galileo Galilein mukaisesti. Varsinaisessa kuvassa on Galilei työpöytänsä ääressä, jolla on maapallo ja sen alla vuosiluku 2005. Kolikossa on lyöjän tiedot R-kirjaimen muodossa ja kaivertajan nimikirjaimet LDS. Kolikon sisäosassa on kirjoitus SAN MARINO ja ANNO MONDIALE DEL FISICA.
Lyöntimäärä 130 000 kpl.

2006 Vuonna 2006 julkaistiin kolmas juhlaraha, ja sen kohteena oli Kristoffer Kolumbuksen kuoleman 500-vuotispäivä.
Kolikossa on Kristoffer Kolumbuksen muotokuva ja kolmen karavelli-laivan melko symbolinen kuvaus. Keskiosan yläosassa on kirjoitus SAN MARINO ja kompassiruusu. Keskikohdalla on lyöjän tunnus R sekä vuodet 15062006. Tänne on merkitty myös kaivertajan nimikirjaimet LDS.

Lyöntimäärä 120 000 kpl.

2007

Giuseppe Garibaldin syntymän 200. vuosipäivä.

Kolikon sisäosaan on kaiverrettu Giuseppe Garibaldin muotokuva, rahapajan tunnus ”R” ja taiteilija Ettore Lorenzo Frappicinin nimikirjaimet ”E.L.F.”.
Lyöntimäärä 130 000 kpl.

2008

Euroopan kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuosi

Kolikkoon on kuvattu viisi ihmishahmoa, jotka symboloivat Euroopan eri alueiden kulttuureja, sekä eri yhteisöjen pyhiä tekstejä. Kuvan alla on teksti ”ANNO EUROPEO DEL DIALOGO INTERCULTURALE”. Taiteilija Ettore Lorenzo Frapiccinin nimikirjaimet ”E.L.F.” ja rahapajan tunnus ”R”.
Lyöntimäärä 130 000 kpl.

2009

Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuosi

Kolikkoon on kuvattu tieteellisen tutkimustyön symboleja: kirja, kompassi, koeputki ja laboratoriopullo. Vasemmalla ovat San Marinon tasavallan kolme sulkaa. Oikealla ovat vuosiluku 2009 ja rahapajan tunnus ”R”. Yläreunassa on teksti ”CREATIVITÀ INNOVAZIONE”. Alareunassa ovat liikkeeseenlaskijamaan nimi ”SAN MARINO” ja taiteilijan nimikirjaimet ”A.M.”.
Lyöntimäärä 130 000 kpl.

2010

Sandro Botticellin kuolemasta 500 vuotta

Kolikossa on kuva Botticellin La Primavera -taulusta ja teksti SAN MARINO.
Lyöntimäärä 13000 kpl.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta euro.