Italialaiset eurokolikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Italialaiset eurokolikot ovat Italialle lyötyjä eurokolikoita. Eurokolikoissa arvopuoli on kaikissa euroalueen maissa samanlainen, mutta tunnuspuolen eli kansallisen puolen jokainen euromaa suunnittelee itse omille kolikoilleen. Euro on ollut Italiassa käytössä vuoden 1999 alusta, käteisenä vuoden 2002 alusta.

Kaikkien kolikkojen kuva-aiheet ovat erilaisia. Kahden euron kolikossa on Rafaelin tekemä Dante Alighierin muotokuva, yhden euron kolikossa on Leonardo da Vincin piirros ihmisen ruumiinosien suhteesta toisiinsa (Vitruvianuksen ihminen), 50 sentin kolikossa on keisari Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas Rooman Piazza del Campidoglio -aukiolla, kahdenkymmenen sentin kolikossa on Umberto Boccionin suunnittelema veistos, kymmenen sentin kolikossa on yksityiskohta teoksesta Venuksen syntymä, viiden sentin kolikossa on amfiteatteri Colosseum, kahden sentin kolikossa on Mole Antonelliana, vuonna 1863 suunniteltu kupoli, ja yhden sentin kolikossa näkyy Castel del Monten linna.

Kaikissa Italian eurokolikoissa on tunnuspuolella lisäksi EU:n kaksitoista tähteä ja kolikon lyöntivuosi sekä monogrammi, jossa R ja I ovat päällekkäin (Repubblica Italiana, Italian tasavalta).

Kahden euron erikoisrahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: 2 euron erikoisrahat
Italian kahden euron erikoisrahat
2004

YK:n Maailman ruokaohjelman (WFP) viides vuosikymmen.
Kolikossa on kallellaan oleva maapallo, jossa lukee ”WORLD FOOD PROGRAMME”. Maapallon takana ovat vehnän- ja maissintähkä sekä riisin röyhy. Kirjaimet R ja I (Repubblica Italiana) kertovat kolikon olevan italialainen, ja kirjaimet U ja P ovat kaivertajan, Uliana Pernazzan, nimikirjaimet. Maapallon yläpuolella viistosti vasemmalla on rahapajan tunnus R.

Lyöntimäärä 16 milj. kpl.

2005

Euroopan perustuslakisopimuksen allekirjoittamisen 1. vuosipäivä.
Kolikossa on kuvattu Europa ja härkä, ja Europalla on kädessään kynä ja Euroopan perustuslain teksti. Rahapajan tunnus R. Kaivertaja Maria Carmela Colanerin nimikirjaimet MCC. Italian tasavallan monogrammi R ja I. Sanat COSTITUZIONE EUROPEA.

Lyöntimäärä 18 milj. kpl.

2006

20. talviolympiakisat Torinossa vuonna 2006.
Kolikon keskelle on kuvattu alppihiihtäjä. Sanat GIOCHI INVERNALI ja talviolympialaisten järjestäjäkaupungin maamerkkirakennus Mole Antonelliana ja sana TORINO. Italian tasavallan monogrammi R ja I, rahapajan tunnus R ja kaivertajan nimikirjaimet MCC (Maria Carmela Colaneri).

Lyöntimäärä 40 milj. kpl.

2007

Euromaiden yhteinen Rooman sopimuksen 50-vuotisraha.
Kolikon kuva esittää Rooman sopimusasiakirjaa, jossa on Euroopan talousyhteisön kuuden perustajamaan edustajien allekirjoitukset. Asiakirjan taustalla oleva kuvio jäljittelee kiveystä Piazza del Campidoglio -aukiolta.

Lyöntimäärä 5 milj. kpl.

2008

Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 60. vuosipäivä.
Kolikkoon on kuvattu mies ja nainen sekä oliivipuun oksa, viljantähkä, hammasratas ja piikkilankaa. Italian tasavallan monogrammi R ja I, teksti DIRITTI UMANI (ihmisoikeudet) ja ketjun renkaista muodostuva numero 60. Taiteilija Maria Carmela Colanerin nimikirjaimet MCC ja rahapajan tunnus R.

Lyöntimäärä 5 milj. kpl.

2009

Euromaiden yhteinen talous- ja rahaliiton 10-vuotisraha.
Kolikossa on yksinkertaisin viivoin piirretty ihmishahmo yhdessä eurosymbolin € kanssa sekä suunnittelijan nimikirjaimet ΓΣ (George Stamatopoulos Kreikan keskuspankista).

Lyöntimäärä 2 milj. kpl.

2009

Louis Braillen syntymän 200. vuosipäivä.
Kolikkoon on kuvattu käsi, joka lukee pistekirjoituskirjaa. Etusormi osoittaa sivuttain olevaa tekstiä LOUIS BRAILLE 1809-2009, ja kaksi lintua käden yläpuolella symboloivat tiedon vapautta. Italian tasavallan monogrammi R ja I on sijoitettu yläoikealle, ja alaoikealla on rahapajan tunnus R. Braillen nimi on myös hänen itse kehittämällään pistekirjoituksella kirjan alla. Alareunassa ovat taiteilija Maria Carmela Colanerin nimikirjaimet MCC.

Lyöntimäärä 2 milj. kpl.

2010

Camillo Benso di Cavourin syntymän 200. vuosipäivä.
Kolikossa on Camillo Benso di Cavourin muotokuva, jonka vasemmalla puolella on teksti CAVOUR. Muotokuvan oikealla puolella ovat vuosiluvut 1810 ja 2010.

Lyöntimäärä 4 milj. kpl.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]