Slovakialaiset eurokolikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Slovakian eurokolikoiden ”aloituspakkaus”.

Slovakialaiset eurokolikot ovat Slovakialle suunniteltuja eurokolikoita. Eurokolikoiden arvopuoli on kaikissa euromaissa samanlainen, mutta kääntöpuolen jokainen euromaa suunnittelee itse omille kolikoilleen. Slovakia siirtyi käyttämään euroa vuoden 2009 alusta alkaen.

Yhden, kahden ja viiden sentin kolikoissa on kuvattuna Kriváňin vuori. Kymmenen, kahdenkymmenen ja viidenkymmenen sentin kolikoissa on kuvattuna Bratislavan linna. Yhden ja kahden euron kolikoissa on kuvattuna Slovakian vaakuna. Kaikista Slovakian eurokolikoista löytyy kääntöpuolelta lisäksi EU:n kaksitoista tähteä sekä kolikon valmistusvuosi.

Kahden euron erikoisrahat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: 2 euron erikoisrahat
Slovakian kahden euron erikoisrahat
2009

Euromaiden yhteinen talous- ja rahaliiton 10-vuotisraha.
Kolikossa on yksinkertaisin viivoin piirretty ihmishahmo yhdessä eurosymbolin € kanssa, suunnittelijan nimikirjaimet "ΓΣ" (George Stamatopoulos Kreikan keskuspankista).

Lyöntimäärä 2,5 milj. kpl.

2009

20 vuotta taistelusta vapauden ja demokratian puolesta.
Kolikon sisäosa kuvaa avaimista muodostuvaa kelloa 17.11.1989 järjestetyn mielenosoituksen muistoksi, jolloin kansalaiset marssivat avainnippujaan helisyttäen merkkinä "samettivallankumouksen" alkamisesta. Kuvan alapuolella ovat taiteilijan sekä Slovakian rahapajan merkit. Kuvan ympärillä tekstit "17 NOVEMBER SLOBODA-DEMOKRACIA"(vapaus ja demokratia), "1989-2009" sekä maan nimi "SLOVENSKO".

Lyöntimäärä 1 milj. kpl.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]