Portugalilaiset eurokolikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Portugalilainen vuonna 2015 painettu 2 euron kolikko, jossa aiheena EU:n lipun 30-vuotispäivä.

Portugalilaiset eurokolikot ovat Portugalille lyötyjä eurokolikoita. Eurokolikoiden arvopuoli on kaikissa euromaissa samanlainen, mutta kääntöpuolen jokainen euromaa suunnittelee itse omille kolikoilleen. Portugalille kaikki kääntöpuolet suunnitteli Vitor Manuel Fernandes dos Santos. Yhden ja kahden euron kolikoissa on kuninkaallinen sinetti vuodelta 1144. Viidenkymmenen- kahdenkymmenen- ja kymmenen sentin kolikoissa on kuninkaallinen sinetti vuodelta 1142. Viiden-, kahden- ja yhden sentin kolikoiden kuva-aiheena on kuninkaallinen sinetti vuodelta 1134.

Kaikissa Portugalin eurokolikoissa on kääntöpuolella lisäksi EU:n kaksitoista tähteä sekä kolikon valmistusvuosi.

Kahden euron erikoisrahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: 2 euron erikoisrahat
Portugalin kahden euron erikoisrahat
2007

Euromaiden yhteinen Rooman sopimuksen 50-vuotisraha.
Kolikon kuva esittää Rooman sopimusasiakirjaa, jossa on Euroopan talousyhteisön kuuden perustajamaan edustajien allekirjoitukset. Asiakirjan taustalla oleva kuvio jäljittelee kiveystä Piazza del Campidoglio -aukiolta.

Lyöntimäärä 1,5 milj. kpl.

2007

Portugalin EU-puheenjohtajakausi.
Kolikossa on korkkitammi (quercus suber). Portugalin vaakuna ja puun oikealle puolelle on kirjoitettu sana ”PORTUGAL” kolmelle riville, taiteilijan nimikirjoitus ”I. Vilar”, rahapajan tunnus ”INCM” ja sanat ”PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UE”.

Lyöntimäärä 2 milj. kpl.

2008

Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 60. vuosipäivä.
Kolikossa on Portugalin vaakuna ja sen alla maan nimi ”PORTUGAL” sekä vuosiluku ”2008”. Alaosassa on geometrinen kuvio ja sisäosan reunassa sanat ”60 ANOS DA DECLARAÇÃO UNIVERSAL DOS DIREITOS HUMANOS” sekä niiden perässä teksti ”Esc. J. Duarte INCM”.

Lyöntimäärä 1,035 milj. kpl.

2009

Euromaiden yhteinen talous- ja rahaliiton 10-vuotisraha.
Kolikossa on yksinkertaisin viivoin piirretty ihmishahmo yhdessä eurosymbolin € kanssa, suunnittelijan nimikirjaimet "ΓΣ" (George Stamatopoulos Kreikan keskuspankista).

Lyöntimäärä 1,285 milj. kpl.

2009

Portugalinkielisten maiden urheilukisat.
Kolikossa voimistelija pyörittää pitkää nauhaa, yläreunassa on Portugalin vaakuna ja liikkeeseenlaskijamaan nimi ”PORTUGAL”. Vasemmalla reunalla ovat nimikirjaimet ”INCM”, oikealla reunalla on taiteilijan nimi ”J. AURÉLIO”, ja niiden välissä alareunassa on teksti ”2.os JOGOS DA LUSOFONIA LISBOA”.

Lyöntimäärä 1,25 milj. kpl.

2010

Portugalinkielisten maiden urheilukisat.
Kolikossa lukee teksti REPÚBLICA PORTUGUESA — 1910–2010.

Lyöntimäärä 2,035 milj. kpl.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]