Slovenialaiset eurokolikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Slovenialaiset eurokolikot ovat Slovenialle lyötyjä eurokolikoita. Eurokolikoiden arvopuoli on kaikissa euromaissa samanlainen, mutta kääntöpuolen jokainen euromaa suunnittelee itse omille kolikoilleen.

Slovenian kolikkosarjan joka kolikossa on eri kuva-aihe. Kahden euron kolikossa on kansallisrunoilija France Prešeren ja säe hänen kirjoittamansa kansallishymnin tekstistä. Yhden euron kolikossa on protestanttinen uskonpuhdistaja Primož Trubar ja teksti "stati inu obstati" (seistä ja kestää). Viidenkymmenen sentin kolikossa on Slovenian korkein vuori Triglav, Kravun tähtikuvio ja teksti "Oj Triglav Moj Dom" (Oi Triglav, kotini). Kahdenkymmenen sentin kolikkoon on kuvattu kaksi lipizzanhevosta ja siinä on kirjoitus "LIPICANEC" (Lipizzanhevonen). Kymmenen sentin kolikossa on kirjoitus "Katedrala Svobode" (Vapauden katedraali) ja kuva rakentamatta jääneestä, arkkitehti Jože Plečnikin suunnittelemasta parlamenttirakennuksesta. Viiden sentin kolikko kuvaa kylväjää kylvämässä tähtiä ja pisteitä. Kahden sentin kolikossa on ns. Prinssin kivi, vanha kruunauskivi. Yhden sentin kolikko esittää haikaraa.

Kaikista Slovenian eurokolikoista löytyy kääntöpuolelta lisäksi EU:n kaksitoista tähteä sekä kolikon valmistusvuosi.

Kahden euron erikoisrahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: 2 euron erikoisrahat
Slovenian kahden euron erikoisrahat
2007

Euromaiden yhteinen Rooman sopimuksen 50-vuotisraha.
Kolikon kuva esittää Rooman sopimusasiakirjaa, jossa on Euroopan talousyhteisön kuuden perustajamaan edustajien allekirjoitukset. Asiakirjan taustalla oleva kuvio jäljittelee kiveystä Piazza del Campidoglio -aukiolta.

Lyöntimäärä 0,4 milj. kpl.

2008

Primož Trubarin syntymän 500. vuosipäivä.
Kolikossa on Primož Trubarin profiilikuva. Sanat ”PRIMOŽ TRUBAR” ja vuosiluvut ”1508 • 1586” ja teksti ”SLOVENIJA 2008”.

Lyöntimäärä 1 milj. kpl.

2009

Euromaiden yhteinen talous- ja rahaliiton 10-vuotisraha.
Kolikossa on yksinkertaisin viivoin piirretty ihmishahmo yhdessä eurosymbolin € kanssa, suunnittelijan nimikirjaimet "ΓΣ" (George Stamatopoulos Kreikan keskuspankista).

Lyöntimäärä 1 milj. kpl.

2010

Ljubljanan kasvitieteellinen puutarha 200 vuotta.
Kolikon kasvi on nimeltään ”Rebrinčevolistna Hladnikija”. Latinankielinen nimi ”HLADNIKIA PASTINACIFOLIA” on kirjoitettu kaarevasti kasvin viereen alas vasemmalle. Kuvaa ympäröivät tekstit ”200 LET • BOTANIČNI VRT • LJUBLJANA” ja ”SLOVENIJA 2010”.

Lyöntimäärä 1 milj. kpl.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]