Primož Trubar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Primož Trubar.

Primož Trubar (9. kesäkuuta 150828. kesäkuuta 1586) oli slovenialainen uskonpuhdistaja ja Slovenian protestanttisen kirkon perustaja. Hän myös kirjoitti ensimmäisen painetun sloveeninkielisen kirjan sekä toimi muutenkin kielen vahvistajana ja edistäjänä.

Trubar syntyi slovenialaisessa Rašican kylässä lähellä nykyistä Velike Laščen kaupunkia. Vuosina 15201521 Trubar kävi koulua Rijekassa ja jatkoi opiskelua 15221524 Salzburgissa Itävallassa. Sieltä hän siirtyi Triesteen humanisti Pietro Bonomon oppiin ja tapasi muun muassa Erasmus Rotterdamilaisen. Vuonna 1528 Trubar kirjoittautui Wienin yliopistoon, mutta ei suorittanut opintojaan siellä loppuun saakka, vaan palasi Sloveniaan ja ryhtyi saarnaajaksi.

Trubar kääntyi vähitellen kohti protestantismia ja vuonna 1547 hänet häädettiin Ljubljanasta. Trubar lähti Saksaan, jossa hän kirjoitti ensimmäisen sloveeninkielisen painetun kirjan, Katekismuksen. Seuraavien vuosien aikana hän kirjoitti sloveeniksi ja painatti noin 25 kirjaa, joista tärkeimpänä Uuden testamentin käännös. Kirjojaan Trubar salakuljetti kotimaahansa.

Trubar kuoli Saksassa Derendingenin (nyk. Tübingen) kaupungissa, johon hänet myös haudattiin.

Primoz Trubarin kuva on Slovenian yhden euron kolikossa. Kolikon teksti on Stati inu obstati, vapaasti suomennettuna seistä ja kestää.[1] Trubarista on tehty myös TV-sarja Primoz Trubar (1986).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Slovenian uudet eurokolikot 1.1.2007. Kolikot.com. Viitattu 25.11.2007.