Kreikkalaiset eurokolikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kreikkalaiset eurokolikot ovat Kreikalle lyötyjä eurokolikoita. Eurokolikoiden arvopuoli on kaikissa euromaissa samanlainen, mutta kääntöpuolen jokainen euromaa suunnittelee itse omille kolikoilleen.

Kahden euron kolikossa esiintyy 200-luvulta peräisin oleva yksityiskohta mosaiikista, yhden euron kolikossa näkyy neljän drakman kolikko ennen ajanlaskumme alkua (kuva-aiheena pöllö), 50 sentin kolikossa on Eleftheríos Venizéloksen (s. 1864 – k. 1936) kuva, kahdenkymmenen sentin kolikossa on vuosina 17761831 elänyt Ioannis Kapodistrias, kymmenen sentin kolikossa näkyy Rigas Velestinlis-Fereos (17571798), viiden sentin kolikossa näkyy kreikkalainen säiliöalus, kahden sentin kolikossa on purjelaivatyyppi korvetti ja yhden sentin kolikossa kuva-aiheena toimii ateenalainen kolmisoutu-sota-alus.
Kreikka oli ensimmäinen maa, joka löi kahden euron erikoisrahan vuonna 2004.

Kaikista Kreikan eurokolikoista löytyy kääntöpuolelta lisäksi EU:n kaksitoista tähteä sekä kolikon valmistusvuosi.

Kahden euron erikoisrahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: 2 euron erikoisrahat
Kreikan kahden euron erikoisrahat
2004

Olympialaiset Ateenassa vuonna 2004.
Suoritukseensa valmistautuvan antiikin kiekonheittäjän patsaan kuva. Vasemmalla on olympialaisten tunnus ”ATHENS 2004” ja viisi olympiarengasta ja oikealla allekkain numero ”2” ja sana ”ΕΥΡΩ”.

Lyöntimäärä 35 milj. kpl.

2007

Euromaiden yhteinen Rooman sopimuksen 50-vuotisraha.
Kolikon kuva esittää Rooman sopimusasiakirjaa, jossa on Euroopan talousyhteisön kuuden perustajamaan edustajien allekirjoitukset. Asiakirjan taustalla oleva kuvio jäljittelee kiveystä Piazza del Campidoglio -aukiolta.

Lyöntimäärä 4 milj. kpl.

2009

Euromaiden yhteinen talous- ja rahaliiton 10-vuotisraha.
Kolikossa on yksinkertaisin viivoin piirretty ihmishahmo yhdessä eurosymbolin € kanssa, suunnittelijan nimikirjaimet "ΓΣ" (George Stamatopoulos Kreikan keskuspankista).

Lyöntimäärä 4 milj. kpl.

2010
Marathonin taistelusta 2500 vuotta.

Lyöntimäärä 2.5 milj. kpl.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]