Koordinaatit: 41.893°N, 12.483°E

Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas Rooman Piazza del Campidogliolla. Nykyinen patsas on uudelleenvalos. Alkuperäinen on Musei Capitolinissa.

Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas on keisari Marcus Aureliuksen antiikkinen muistomerkki Roomassa. Patsas sijaitsee Campidogliolla keskellä Michelangelon suunnittelemaa renessanssiaukiota Palazzo Senatorion edessä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patsaan tekijä ja tarkka tekoaika ovat tuntemattomia, eikä muistomerkin alkuperäistä sijaintipaikkaa tiedetä. Luultavasti se pystytettiin aikoinaan jollekin keisariforumille, mahdollisesti Forum Romanumille tai Marcus Aureliuksen muistopylvään lähettyville noin vuonna 170.

Ennen siirtoa nykyiselle paikalleen 1500-luvulla patsas oli ollut ainakin jo 900-luvulla San Giovanni in Lateranon edustalla[1]. Konstantinus Suuri, joka rakennutti Lateraanikirkon, saattoi ottaa filosofikeisarin patsaan omiin nimiinsä, sillä hänen kaudellaan kierrätettiin muitakin monumentteja[2].

Veistos on ainoa laatuaan, sillä yhdenkään muun kaupungin kymmenistä ratsastajapatsaista ei tiedetä säilyneen. Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas säästyi sulatukselta luultavasti sen vuoksi, että sitä pidettiin ensimmäisen kristityn keisarin muotokuvana[3].

Restaurointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen patsas Musei Capitolinissa.

1980-luvun alussa patsas siirrettiin konservointia varten sisätiloihin[4], ja sen tilalle aukiolle pystytettiin patsaan toisinto. Restauroinnissa kävi ilmi, että patsas oli alun perin ollut osa suurempaa kokonaisuutta. Vertailemalla keisarin päätä muihin hänestä säilyneisiin muotokuviin voitiin muistomerkki todennäköisesti ajoittaa vuosiin 160–176, mutta myöhempi kertaustyyli on mahdollista[5]. Keisarin ratsun koholle nostetun etujalan alla oli ollut jokin toinen hahmo, kuten voitettu vihollinen, jonka tarkoituksena oli vahvistaa rakennetta[6]. Joskus keskiajalla tuki oli poistettu, mikä heikensi patsaan lujuutta ja aiheutti sille vahinkoa[7]. Paavi Paavali II:n ja Sixtus IV:n aikana patsasta korjattiin ja se kullattiin[8].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas.