Armo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo armosta yleisesti. Armo on myös kristinuskon käsite ja suomalainen etunimi.

Armo on laaja käsite, joka viittaa esimerkiksi anteeksiantoon ja hyväntahtoisuuteen monissa eettisissä, laillisissa, uskonnollisissa ja sosiaalisissa asiayhteyksissä.[1]

Armo voi viitata myötätuntoiseen käytökseen joko jonkinlaisessa voimasuhteessa ylemmän tahon osalta voimankäytön kohdetta kohtaan (esimerkiksi tuomarin ollessa armelias syytettyä kohtaan) tai jonkin humanitaarisen kolmannen tahon osalta.

Armeliaisuus on useissa uskonnoissa jumalan piirre tai hyve kyseisiin uskontoihin liittyvissä eettisissä järjestelmissä.

Sanan 'armo' uskotaan juontuneen sanasta "armas". Sana on germaanista alkuperää, ja on alun perin tarkoittanut 'onnetonta', 'raukkaa' tai 'kurjaa'. Nykyään ollaan myös esitetty, että sanan alkuperä voisi olla muinaisnorjalainen sana ǫrr, joka tarkoittaa 'anteliasta'.[1]

  1. Chrisholm, Hugh: ”Mercy”, The Encyclopaedia Britannica : a dictionary of arts, sciences, literature and general information (Volume 18), s. 159. New York: Cambridge University Press, 1911. encyclopaediabri18chisrich. Teoksen verkkoversio (viitattu 17.11.2018). (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.